Welke wijn past het best bij welk gerecht?
Welke wijn hoort nu precies bij welk gerecht? Naast het feit dat dit een kwestie is van persoonlijke smaak, is het zo dat sommige smaken beter tot hun recht komen met een goede wijn. Andersom geldt hetzelfde: de wijn komt beter tot zijn recht bij het juiste stukje vlees. Bij een pittig gerecht kun je beter kiezen voor een zoetzure wijn, terwijl een zoetzure maaltijd juist veel beter tot zijn recht komt met een milde droge wijn.
Bij welke gerecht kun je nu het best welke wijn schenken? Welke wijn je het best kunt schenken hangt vooral af van de hoofd ingrediënten van het gerecht. In dit overzicht zie je welke wijn het best pas bij het hoofd ingrediënt van je gerecht:
Gerecht | Wijn |
Pikant | Zoetzure wijn |
Zuur (fris) | Fruitige wijn |
Zuur (sterk) | Droge wijn |
Zoetzuur | Droog en milde wijn |
Bitter | Zoete wijn |
Hartig | Zure en zoete wijn |
Cabernet Sauvignon
Dit is een hele donker gekleurde rode wijn. Vaak wordt deze in één adem genoemd met de Merlot. De druiven hebben veel overeenkomsten en worden geproduceerd in dezelfde streek, namelijk de bordeaux. Vaak wordt Cabernet Sauvignon ook gemengd met Merlot. Typerend voor deze wijn is dat er altijd een vleugje van zwarte bessen in te vinden is. Verder is deze wijn vaak wat kruidig te noemen.
Cabernet Sauvignon smaakt het best bij:
- pittige gerechten
- worsten met een sterke smaak
- cheddar
- blauwe kaas
- rollade
- vlees van de grill
Merlot
De Merlot druif is, samen met de Cabernet Sauvignon, één van de meest bekende druiven van de Franse Bordeaux streek. Het is een en grote blauwe druif met een dunne schil. Naast Frankrijk, is Californië een groot producent van Merlot.
Merlot wordt ook wel een 'soepele' wijn genoemd, die gemakkelijk drinkt. De wijn is zeer gangbaar
Deze wijn is vooral geschikt voor vele vleesgerechten, zoals:
- kip
- eend
- kalkoen
- rosbief
- lamsvlees
- kalfsvlees
- hert
- rood vlees
- stoofvlees
- lever
- ovenschotels
- pasta's
Chardonnay
De druiven waarvan Chardonnay wordt gemaakt, worden ook wel de beste ter wereld genoemd. Chardonnay heeft dan ook een bepaalde status. Chardonnay is veelzijdig en kan worden geschonken bij veel verschillende gerechten. Deze druif is zowel bestand tegen warmte als tegen kou. ook qua bodem is hij niet erg veeleisend. Chardonnay wordt vaak gebruikt als basisi voor een mousserende wijn (met bubbels).
De wijn is erg lekker bij gerechten als:
- ham
- kalfsvlees
- pasta
- kip
- kalkoen
Gewürztraminer
De Gewürztraminer is een aparte druif om te zien. Hij heeft een lichtrood gekleurde schil, maar behoort toch tot de witte druiven soorten. Een Gewürztraminer heeft vele aroma's, vaak zijn deze te omschrijven als fruitig of bloemig. De druif groeit voornamelijk in Noord-Italië, Duitsland en de Franse streek Elzas.
Deze wijn smaakt vooral erg goed bij:
- gerechten die pittige kaas of ui bevatten
- Chinese en Thaise gerechten die rijkelijk gekruid zijn
- Indiase curry's
- zuurkool,
- gerookte zalm
- varkensvlees
Pinot Noir
Pinot Noir is een lichtrood gekleurde wijn. De wijn wordt gemaakt van een donkerblauwe druif, die voornamelijk te vinden is in het Franse Bourgondië. Buiten deze streek is het verbouwen van de Pinot Noir niet altijd even makkelijk. Toch wordt deze druif de laatste jaren steeds vaker aangeplant in Noord-Italie, Zwitserland en Duitsland. De Pinot Noir is gemakkelijk drinkbaar, hij is zeer zacht en soepel te noemen.
Deze wijn is heerlijk bij de volgende gerechten:
- kip
- kalkoen
- lamsvlees
- kalfsvlees
- rosbief
- eend
- konijn
Riesling
Riesling wordt gemaakt van witte, zoetzure druiven. De druif is afkomstig uit Duitsland en wordt daar ook wel de Koningin onder de druiven genoemd. Steeds meer landen planten de Riesling druif. Deze is reeds te vinden in: Oostenrijk, Hongarije, Noord-Italië, Luxemburg, Verenigde Staten en Australië. Een goede Riesling wijn is te herkennen aan een lichte cirrus ondertoon.
Wijn die gemaakt is van de Riesling drinkt perfect bij de volgende gerechten:
- mild smakende kazen
- kip tandori
- varkensvlees
- ham
- garnalen
- kreeft
- mosselen
Sauvignon Blanc
De Sauvignon Blanc is een frisse, elegante en fruitige wijn. Zoals de naam al doet vermoeden, is deze wijn afkomstig uit Frankrijk. Met name de Bordeaux en Loire streek richt zich op deze wijn. Ook vanuit Noord-Italie komt goede Sauvignon Blanc. Sinds jaren wordt Sauvignon Blanc ook in Nieuw-Zeeland geproduceerd. De wijnen uit Nieuw Zeeland zijn sappiger en fruitiger van smaak, terwijl de Franse en Italiaanse wijnen eerder fris te noemen zijn.
Deze wijn is erg lekker bij gerechten als:
- oesters
- zalm
- zeevruchten
- geitenkaas
- andere sterk smakende kazen
Eigen smaak
Onthoudt goed dat dit slechts richtlijnen zijn. Welke wijn je werkelijk schenkt bij een gerecht, dat hangt natuurlijk altijd nog van je persoonlijke smaak en voorkeur af.