Makkelijke en gezonde gerechten: Varkensvlees
Iedere dag weer de vraag, wat eten we vanavond? Varkensvlees wordt veel gegeten in Nederland. Het is niet duur en eenvoudig te bereiden. De basisgerechten zijn vaak wel bekend bij mensen, maar er zijn ook genoeg makkelijke gerechten die er moeilijk en luxe uit zien maar dat niet zijn. Deze gerechten zijn ook bijna allemaal binnen een uur te maken, kosten weinig geld omdat ze simpele ingrediënten bevatten en vormen een verantwoorde maaltijd. Welk varkensgerecht staat er vanavond bij jou op het menu?
Menu-indeling
Varkenslappen
Bron: Webandi, Pixabay
Wat heb je nodig?
- 500 gram hamlappen
- Zout, peper
- Rozemarijn
- 60 gram Boter
- 1 eetlepel citroensap
Hoe bereid je het?
Bestrooi de lappen met peper, zout en rozemarijn. Verhit de boter in de braadpan en schroei de lappen op hoog vuur snel dicht. Laat ze rondom mooi bruin bakken. Schenk al roerend het citroensap en zoveel mogelijk water in de pan zodat alle bezinksels oplossen. Breng het vocht aan de kook, verlaag het vuur en leg de deksel op de pan. Laat de lapjes zachtjes stoven tot ze mals en gaar zijn. De
juiste bereidingstijd kan verschillen. Schenk zo nodig een extra scheutje water in de pan.
Hoeveel calorieën bevat het?
25 gram eiwit, 36 gram vet, 0 gram koolhydraten= 420 Kcal
Varkenshaas met sinaasappel
Wat heb je nodig?
- 2 varkenshaasjes
- Zout, peper
- 1 sinaasappel
- 30 gram rozijnen
- 2 deciliter sinaasappelsap
- 1 eetlepels allesbinder
- 75 gram boter
Hoe bereid je het?
Bestrooi de varkenshaasjes met peper en zout. Verhit de boter in de braadpan en laat de varkenshaasjes hierin rondom dichtschroeien. Verlaag het vuur en laat het vlees in circa 20 minuten gaar en bruin bakken. Schil de sinaasappel en snijd de vliezen tussen de partjes eruit. Halveer de partjes. Laat de rozijnen even in warm water liggen. Voeg ongeveer twee minuten voor het einde van de baktijd de stukjes sinaasappel en de rozijnen aan de varkenshaasjes toe. Haal het vlees uit de pan en houdt dit warm. Dit kan door een schaal nat te maken en even in de magnetron te doen. Roer de sinaasappelsap door de inhoud van de pan en laat het even aan de kook komen. Bind de saus met allesbinder en voeg peper en zout naar smaakt toe. Snijd de varkenshaasjes in dikke plakken, schenk er wat saus over en geef de rest van de saus er apart bij.
Hoeveel calorieën bevat het?
29 gram eiwit, 22 gram vet, 13 gram koolhydraten= 360 Kcal
Zoetzure varkensribbetjes
Bron: OpenClipart Vectors, Pixabay
Wat heb je nodig?
- 4 eetlepels sojasaus
- 1 kilo varkensribbetjes
- 1 eetlepel droge sherry
- 1 theelepel bruine suiker
- 1 theelepel maïzena
- Vet om te frituren
Voor de saus
- 3 eetlepels sojasaus
- 1 eetlepel droge sherry
- 2 eetlepels bruine suiker
- 1 eetlepel azijn
- 1 theelepel maïzena
Hoe bereid je het?
Roer een marinade van sojasaus, suiker, sherry, knoflook en maïzena door elkaar. Snijd de varkensribbetjes in stukken van ongeveer 5 centimeter of laat ze door de slager in stukken hakken. Leg de stukken varkensrib in de marinade en laat dit een uur marineren. Dep de varkensribbetjes goed droog en bak ze in heet frituurvet bruin en knapperig. Laat ze goed uitlekken. Breng alle ingrediënten voor de saus in een grote pan langzaam aan de kook. Verlaag daarna het vuur en schep de gefrituurde ribbetjes hierdoor. Laat het geheel nog enkele minuten zachtjes doorkoken.
Hoeveel calorieën bevat het?
16 gram eiwit, 9 gram vet, 11 gram koolhydraten= 180 Kcal
Zoetzuur varkensvlees
Wat heb je nodig?
- 1 eierdooier
- 400 gram varkensvlees
- 1 eetlepel ketjap
- 2 theelepels maïzena
- 1 theelepel zout
- 60 gram bloem
- 2 eetlepels olie
- 2 groene paprika's
- 4 in stukken gesneden ananas
- 1 eetlepels maïzena
- 5 eetlepels tomatenketchup
- 1 eetlepel azijn
- Peper, zout
- 30 gram boter
Hoe bereid je het?
Roer een glad mengsel van de eierdooier, ketjap, 1 eetlepel water, 2 theelepels maïzena en 1 theelepel zout. Laat de blokjes varkensvlees hierin ongeveer 45 minuten marineren. Haal het vlees uit de marinade, laat het uitlekken en haal de blokjes vlees vervolgens door het bloem. Verhit ondertussen de olie in de pan en bak hierin de reepjes paprika in 2 minuten. Voeg hier de ananas aan toe. Meng 1 eetlepel maïzena met 6 eetlepels water en roer dit door de gebakken ananas en paprika. Voeg de tomatenketchup en azijn toe en laat het sausje op een laag vuur sudderen. Breng het eventueel op smaak met peper en zout. Verhit de boter in een koekenpan en bak hierin het vlees op een hoog vuur bruin. Laat het doorna nog even goed sudderen dat het lekker mals is. De
bereidingstijd kan hierin verschillen. Voeg ten slotte de zelfgemaakte zoetzure saus aan het varkensvlees toe.
Hoeveel calorieën bevat het?
26 gram eiwit, 21 gram vet, 27 gram koolhydraten= 385 Kcal
Varkensoesters met paprikasaus
Bron: Ikcinicki, Pixabay
Wat heb je nodig?
- 8 varkensoester van 75 gram
- Peper, zout
- 75 gram boter
- 2-3 eetlepels paprikapoeder
- 1/8 liter zure room
Hoe bereid je het?
Bestrooi de varkensoesters met peper en zout. Verhit de boter in de koekenpan en schroei de oester op hoog vuur aan beide kanten dicht. Verlaag het vuur en bak de varkensoester langzaam aan beide kanten lichtbruin. De
juiste bereidingstijd verschilt per vlees en formaat. Haal ze uit de pan en leg ze op een voorverwarmde schaal (dit kun je doen door de schaal eerst nat te maken en dan even in de magnetron te doen). Roer het paprikapoeder en de room door elkaar heen en schenk al roerend het mengsel in de pan. Roer alle aanbaksels goed los en laat de saus nog even koken en licht binden. Schenk de paprikasaus vervolgens over het vlees.
Hoeveel calorieën bevat het?
37 gram eiwit, 32 gram vet, 4 gram koolhydraten= 445 Kcal
Varkensvlees met olijven
Wat heb je nodig?
- 1 kilo varkens fricandeau
- Peper, zout
- Provinciaalse kruiden
- 2 eetlepels olie
- 25 gram boter
- 1 wortel
- 1 ui
- 20 groenen olijven
- 1/2 knol selderij
- 25 gram boter
Hoe bereid je het?
Bestrooi het vlees met peper en zout. Voeg de olie en boter toe in de braadpan en schroei het vlees rondom snel dicht. Schrap de wortel schoon en snijd deze in reepjes. Snijd de knolselderij in reepjes en de ui in 6 partjes. Voeg de wortel, knolselderij en ui toe aan het vlees en laat dit mee fruiten. Schenk zoveel mogelijk heet water in de pan dat het vlees er halverwege mee is bedekt. Temper het vuur en leg het deksel op de pan. Laat het vlees geruime tijd stoven. De
uiteindelijke bereidingstijd kan verschillen. Keer het vlees ondertussen geregeld om. Voeg halverwege de stooftijd de gehalveerde olijven toe. Smelt de boter. Haal het vlees uit de pan en schenk hier de gesmolten boter over uit. Pureer de groente in het kookvocht met een staafmixer en serveer deze saus apart bij het vlees.
Hoeveel calorieën bevat het?
59 gram eiwit, 31 gram vet, 4 gram koolhydraten= 525 Kcal
Lees verder