Recept Surinaams-Hindoestaanse vermicellipap en rijstepap

Recept Surinaams-Hindoestaanse vermicellipap en rijstepap Deze toetjes of tussendoortjes zijn uit India komen overwaaien en verzachten elke kruidige maaltijd. De sewai (sawai) is een papje van pasta met melk. De combinatie lijkt vreemd, maar leidt tot een vriendelijk, licht dessert. Mitha bhaat (meetha bhaat) is een pap van melk en rijst en wordt wel zoete rijst genoemd. De rijstepap valt als nagerecht wat zwaar na een flinke maaltijd. Een kleine portie is dan ook aan te bevelen. Beide gerechten worden vaak warm geserveerd op speciale Hindoestaanse feestdagen, zoals Divali – een lichtjesfeest. Deze twee authentieke nagerechten zijn vereenvoudigd, zonder aan smaak in te boeten.

Het gebruik van kardemom

Kardemom (elaichi) komt oorspronkelijk uit India en wordt in veel gerechten verwerkt. Kardemom is een plantje en lid van de gemberfamilie. De zaaddoosjes en het zaad worden gebruikt om nagerechten, koekjes en papjes extra smaak te geven. Kardemom heeft een zoete geur en smaakt naar citroen en kamfer. Elaichi wordt in de Ayurvedische geneeskunde veel gebruikt. Dit kruid zou onder meer de spijsvertering bevorderen en de adem verfrissen. Zaaddoosjes zijn gemakkelijker verkrijgbaar dan zaad. Voor gebruik worden de zaaddoosjes lichtjes ingedrukt tussen de vingers, waarop het topje van het doosje openspringt en de zaadjes zichtbaar worden. Zo geeft het de smaak beter af aan het gerecht. De zaaddoosjes kun je naar wens in het gerecht laten zitten. Je dient het wel even te melden bij het uitserveren, zodat ieder voor zich kan besluiten het uit te vissen. In deze recepten wordt een minimale hoeveelheid kardemom gebruikt. Laat kardemom weg, als dat je te heftig lijkt. Of vervang het door kaneel.

Het gebruik van rozijnen

Rozijnen zijn een natuurlijke zoetmaker. Fruit en gedroogd fruit worden veel gebruikt in Surinaams-Hindoestaanse nagerechten en tussendoortjes. Mocht je gedroogde druiven niet waarderen, dan kun je ze ook weglaten in deze recepten. Gebruik een ander zoetmiddel naar wens.

Recept sewai oftewel vermicellipap

Deze pap met pasta is een mild gerecht en verrassend lekker! Door de vermicelli eerst kort te fruiten, wordt de pap niet weeïg. In deze pastapap wordt normale vermicelli voor soep gebruikt. Mocht je liever een glutenvrije variant willen, dan is dat ook mogelijk. Voor degenen die tarwe willen minderen, is rijstmie of mihoen ook een optie. Versnipper lange slierten voor het fruiten tot ongeveer 2 centimeter lang. In Indiase gerechten wordt vaak ghee gebruikt. De volle smaak van ghee past perfect bij dit zachte nagerecht. Ghee is geklaarde boter en dus door verhitting ontdaan van eiwitten, zouten en vocht. Door het verhittingsproces bevat het geen melkeiwitten en is het caseïne- en lactosevrij. Het zit wel vol essentiële vetzuren, antioxidanten en vitamines en bevordert de opname van andere stoffen. Je kunt de ghee vervangen door roomboter of olijfolie.

Nodig als dessert voor circa 4 personen

  • 50 gram vermicelli
  • 350 ml melk
  • 25 gram rozijnen
  • 4 kardemomdoosjes, optioneel
  • 1 theelepel vanillesuiker
  • 2 eetlepels rietsuiker, of naar smaak
  • 1 eetlepel ghee

Bereiden 5 minuten en 10 minuten sudderen

Week de rozijnen in een kom met water. Knijp de kardemomdoosjes open tussen de vingers. Smelt de ghee in een pan. Fruit al roerend op hoog vuur de vermicelli aan. De vermicelli wordt snel bruin, dus zet het vuur zacht bij de eerste tekenen van bruinen. Blus de vermicelli af met de melk als circa de helft van de vermicelli een mooi bruin kleurtje heeft. Blijf roeren, zodat de pasta niet vastkleeft aan de bodem van de pan. Verwarm tot kookpunt. Voeg rozijnen, kardemom, vanille en eventueel suiker toe. Laat het geheel op zacht vuur 10 minuten pruttelen. Doe het vuur uit. De inhoud dikt verder in. Mocht je het sewai te dik vinden, dan kun je de pap verdunnen met een scheut water of melk. De vermicellipap wordt doorgaans warm gegeten. In de koelkast is het een paar dagen houdbaar. Ook is de sewai goed in te vriezen. Eventueel bij het opwarmen een scheut vocht toevoegen.

Recept mitha bhaat oftewel zoete rijstepap

Deze rijstepap is een mild en smaakvol gerecht. Voor de rijst kunnen de kleverige rijstsoorten worden gebruikt, zoals pandanrijst. Als je meer vezels wilt, kun je ook zilvervliesrijst gebruiken. Bij zilvervlies is de prutteltijd wel langer en is er meer vocht nodig.

Nodig als dessert voor circa 4 personen

  • 100 gram pandanrijst
  • 50 gram rozijnen
  • 30 gram rietsuiker of naar smaak
  • 8 gram vanillesuiker
  • 6 kardemomdoosjes, optioneel
  • 500 ml melk
  • 250 ml water

Bereiden 5 minuten en 20 minuten sudderen

Week de rozijnen in een kom met water. Knijp de kardemomdoosjes open tussen de vingers. Zet de rijst op met 250 ml melk en 125 ml water. Voeg de rozijnen, suiker, vanille en kardemom toe. Breng het geheel aan de kook. Laat 20 minuten zacht pruttelen onder af en toe roeren. Halverwege de suddertijd de rest van het vocht toevoegen. Doe het vuur uit en laat indikken. Mocht de rijst teveel vocht absorberen, doe dan tussentijds meer water of melk bij. Het geheel mag naar wens een zacht, brokkelig papje worden of een vochtige kleefrijst zijn. De rijstebrij wordt meestal warm opgediend. In de koelkast blijft de rijstepap een paar dagen goed. Mitha bhaat kun je ook invriezen. Bij het opwarmen van de pap eventueel extra melk of water toevoegen.

Geraffineerde suikers en gluten verminderen

Van oorsprong wordt in de Surinaams-Hindoestaanse keuken veel gebruikgemaakt van suiker. Wil je geraffineerde suikers verminderen, dan kun je de vanillesuiker vervangen door vanille-extract of een vanillestokje. De rietsuiker kun je bijvoorbeeld vervangen door honing, agavestroop of kokosbloesemsuiker. Of voeg wat meer rozijnen toe. Vermicelli is normaal gesproken op basis van tarwemeel vervaardigd. Je kunt vermicelli goed vervangen door een glutenvrije variant, rijstmie of mihoen. Breek lange slierten voor gebruik tussen de vingers in kleine stukken tot formaat vermicelli. Wil je meer vezels als tegenwicht op de snelle koolhydraten in deze nagerechten, dan kun je ook wat gemalen kokos toevoegen.

Caseïne-, lactose- en melkeiwittenvrij

Van oudsher wordt melk gebruikt, omdat dat gemakkelijk verkrijgbaar was. Wil je liever een recept zonder caseïne, lactose of melkeiwitten, dan kan de melk in gelijke hoeveelheden vervangen worden door bijvoorbeeld kokosmelk, amandelmelk of rijstmelk. Kokosmelk kan afhankelijk van het merk een dikke substantie zijn. Leng in dat geval een deel kokosmelk aan met een deel water tot een met melk vergelijkbare vloeibare substantie ontstaat.

Lees verder

© 2015 - 2024 Vera04, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Echte limburgse rijstevlaai uit eigen keukenEchte limburgse rijstevlaai. Bij ons op verjaardagen een onmisbare gast. Met een beetje moeite tover je de lekkerste vla…
Roti: Het traditionele receptAls je denkt aan Surinaams/ Hindoestaans eten, dan denk je aan roti. Een roti (uit te spreken alsof het met dubbel- t is…
Roti met aardappelvullingRoti met aardappelvullingAls je denkt aan Surinaams/ Hindoestaans eten, dan denk je aan roti. Een roti (uit te spreken alsof het met dubbel- t is…
Thais koken: currypasta maken, ook de vegetarische variantThais koken: currypasta maken, ook de vegetarische variantDe Thaise keuken is een gezonde keuken, omdat er met verse producten wordt gewerkt en er veel kruiden in het eten worden…

Recept verschillende smaken romige chocolade fudgeRecept verschillende smaken romige chocolade fudgeHet gebruikte basisrecept is misschien wel het meest eenvoudige recept voor fudge dat er bestaat. Een kwestie van alle i…
Feestelijke, eenvoudige bladerdeeghapjesFeestelijke, eenvoudige bladerdeeghapjesBladerdeeghapjes zijn vaak zeer makkelijk te maken en zijn toch erg lekker! Bladerdeeg heeft een vrij neutrale smaak en…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Kardemom
  • http://www.kruidenkorf.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=135:kardemom&catid=7:welkomblog&Itemid=15
  • http://www.culy.nl/inspiratie/ghee/
  • http://timesofindia.indiatimes.com/life-style/food/food-reviews/amp39Gheeamp39-and-its-many-benefits/articleshow/10979319.cms
Vera04 (19 artikelen)
Laatste update: 23-11-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.