Surinaams-Hindoestaans recept, zelf eenvoudig roti maken
Soms moet je even die traditionele keuken uit voor nieuwe ideeën. Zo ook nu, want roti maken is normaal gesproken een arbeidsintensieve klus. Vaak wordt een deegbal gevuld met een vulling – aardappelpuree of gemalen gele erwten met kruiden, zodat de roti meer smaak krijgt. Dit vereist echter meer tijd en ervaring. Door twee bekende, traditionele recepten te vereenvoudigen, wordt het simpel om thuis zelf van deze pannenkoeken te genieten. Surinaams-Hindoestaans, maar snel, smakelijk en modern!Herkomst
Roti is overgewaaid uit Azië. Het is een variant op brood en kan op verschillende manieren worden klaargemaakt. Deegballen worden uitgerold tot pannenkoeken en gebakken op een speciale rotiplaat. Andere exemplaren worden op een hete steen of in de oven gegaard. Een deegbal kan – voor het uitrollen – eerst gevuld worden met een kruidige vulling, waardoor de roti meer smaak krijgt. De Surinaams-Hindoestaanse variant wordt meestal gevuld met een gekruide aardappelpuree (roti alubharie) of een gele erwtenvulling (roti dhalbharie). De roti wordt met vlees- en groentegerechten gegeten, door een stukje van de roti af te scheuren en daarmee wat vlees of groente op te pakken.Recept roti op basis van speltmeel
De Surinaams-Hindoestaanse roti wordt van oudsher van tarwemeel gemaakt. Speltmeel is tegenwoordig een betere keuze, dan het traditionele tarwemeel. Spelt is minder bewerkt en zorgt voor een betere verzadiging. Natuurlijk kun je een meelsoort naar wens gebruiken. De hoeveelheid water om het deeg te kneden kan dan wel afwijken van deze beschrijving. Let dan eerder op de soepelheid van het deeg, dan de hoeveelheid vocht die je moet gebruiken. Een deegbal moet namelijk soepel en zacht zijn om goed uit te kunnen rollen tot een pannenkoek. De dikte van de roti mag naar wens. Het uitrollen is eerder afhankelijk van de grootte van de pan en het werkblad. Bestuif het werkblad eerst met wat meel, om plakken van de pannenkoek tegen te gaan. Het uitrollen van de roti gaat met een deegroller het fijnst.Nodig
Voor ca. 15 roti’s (klein en dun, ca. 15 cm doorsnee) of ca. 10 (dik en klein, ca. 15 cm doorsnee):
- 5 minuten kneden
- eventueel 1 uur rijzen
- 15 minuten bereiden
Samenstellen deeg
Meng met een lepel alle droge bestanddelen - spelt, zout en bakpoeder - in een hoge kom. Voeg wat water toe bij het mengsel, terwijl je het deeg doorkneedt. Blijf water toevoegen en kneden tot alle meel en water goed opgenomen is en het deeg zacht aanvoelt. Het moet een goed samenhangend geheel zijn. Voeg 2 eetlepels olijfolie toe en kneed het deeg tot een gladde, soepele bal. Mocht het deeg nog plakken, wrijf dan de bal met wat extra olie in. Dek de kom af en laat het deeg eventueel een uur rusten.
Bakken roti
Recept roti op basis van spelt en gele erwtenmeel
Voor een smaakvolle roti wordt soms een gekruide gele erwtenvulling in een deegbal gevouwen en uitgerold tot roti. Het bereiden van de verse vulling en het invouwen is echter een vak apart. Deze gele erwten worden normaal eerst gekookt, geroosterd, vermalen en gekruid. Om tijd en moeite te sparen, kun je een deel van het basismeel vervangen door een deel gele erwtenmeel. Hierdoor wordt de oorspronkelijke bereiding van een gevulde roti aanzienlijk vereenvoudigd, terwijl de roti wel aan smaak wint.Nodig
Voor ca. 15 roti’s (klein en dun, ca. 15 cm doorsnee) of ca. 10 (dik en klein, ca. 15 cm doorsnee):
- 5 minuten kneden
- eventueel 1 uur rijzen
- 15 minuten bereiden
Samenstellen deeg
Meng met een lepel alle droge bestanddelen - spelt, gele erwten, komijn, zout en bakpoeder - in een hoge kom. Voeg water toe, terwijl je het deeg goed doorkneedt. Blijf water toevoegen en kneden tot alle meel en water goed opgenomen is en het deeg zacht aanvoelt. Voeg twee eetlepels olie toe en kneed het deeg door tot een gladde, soepele bal. Als het deeg nog plakt, wrijf je de bal met extra olie in. Dek de kom af en laat het deeg eventueel een uur rusten.
Bakken roti