Thais koken: currypasta maken, ook de vegetarische variant
De Thaise keuken is een gezonde keuken, omdat er met verse producten wordt gewerkt en er veel kruiden in het eten worden gebruikt. Naast rijst en noodles is de curry favoriet in dit land. Thaise currypasta kun je heel goed zelf maken. Er zijn verschillende soorten Thaise currypasta. Hieronder een aantal recepten voor Thaise curry pasta.
Noodles in Thailand zijn er in verschillende varianten. Ei noodles (Ba-Mee) gemaakt van bloem en ei, Rijst noodles (Gway Teow) gemaakt van rijstmeel. Witte spaghetti noodles, gemaakt van rijstmeel en ten slotte rijst vermicelli glas noodles (Woon Sen) die gemaakt zijn van plakrijst en mung bonenmeel.
Thaise curry worden gemaakt van verse wortelen en bladeren. In Thailand heet curry ,,Geang’’. Er zijn drie verschillende curry varianten.
- Gaent Garee – gele curry gemaakt van poeder. Deze is het minst heet
- Gaeng Keo Wan – groene curry, gemaakt van versgemaakte pasta. Medium heet
- Gaeng Pedt – rode curry. Erg heet.
De rode curry wordt in ook weer diverse varianten gemaakt. Het meest voorkomend is de vers gemaakte pasta. (Gaeng Pedt). Daarna nog een andere verse variant die Panang wordt genoemd. De gedroogde versie heet Masamam. Dit is gedroogde en verse pasta, die is gemixt.
Recept voor groene curry pasta – Nam Prik Gaeng Kieow Wan:
Per familie varieert het hoeveel ingrediënten er in een curry gaan. De curry van deze familie bevat maar liefst 15 zaken, terwijl er ook zijn die eenvoudiger zijn en er maar 8 verschillende specerijen instoppen.
Ingrediënten
- ½ eetlepel komijnenzaad, droog geroosterd in een wok (dus zonder olie)
- ½ eetlepel korianderzaad, droog geroosterd in een wok.
- 1 eeetlepel citroengraswortel.
- 1 eetlepel galanga
- 1 eetlepel kaffir blaadjes (curry blaadjes)
- 2 eetlepels sjalotjes
- 6 tenen knoflook met de schil eraf
- een stuk geelwortel van ongeveer 2 centimeter
- een stuk gember van zo’n 6 centimeter
- 5 bladeren zoete basilicum
- 1 tot 2 rode chili pepers
- 10-15 groene chili pepers
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel garnalenpasta
Wie voor vegetariër is, ziet de curry er iets anders uit.
Recept voor groene vegetarische curry pasta – Nam Prik Gaeng Kieow Wan:
Ingrediënten
- ½ eetlepel komijnenzaad, droog geroosterd in een wok (dus zonder olie)
- ½ eetlepel korianderzaad, droog geroosterd in een wok.
- 1 eeetlepel citroengraswortel.
- 1 eetlepel galanga
- 1 eetlepel kaffir blaadjes (curry blaadjes)
- 2 eetlepels sjalotjes
- 6 tenen knoflook met de schil eraf
- een stuk geelwortel van ongeveer 2 centimeter
- een stuk gember van zo’n 6 centimeter
- 5 bladeren zoete basilicum
- 1 tot 2 rode chili pepers
- 10-15 groene chili pepers
- 1 theelepel zout
Stamp in beide gevallenin een vijzel alle ingrediënten fijn. Doe dit zo dat er een pasta ontstaat en niet meer te onderscheiden is welk ingrediënt wat is. Wie liever een rode curry pasta maakt, kan de groene chili pepers vervangen door rode exemplaren. Wie niet van heel heet eten houdt, kan ook grotere pepers nemen. Die zijn veel minder heet dan de kleinere exemplaren.
Deze pasta is voldoende voor 2 maaltijden voor 2 personen. De pasta kan een week in de koelkast worden bewaard of 3 tot 12 maanden in de diepvriezer. Ze kunnen dan het best ingevroren worden in ijsblokjesvormen.