Roti: Het traditionele recept

Als je denkt aan Surinaams/ Hindoestaans eten, dan denk je aan roti. Een roti (uit te spreken alsof het met dubbel- t is geschreven) ziet er uit als een pannenkoek en dient als basis voor het populaire gerecht 'Roti met kip en groente'. Maar het is even heerlijk met een vegetarische toespijs. Hieronder vind je het traditionele recept voor het bereiden van roti.

Ingrediƫnten

  • 1 kg. zelfrijzend bakmeel
  • ca. 750 ml. water
  • ca. 250 gr. gele (split) erwten
  • 2 teentjes verse knoflook (geperst of gemalen)
  • snufje zout
  • 1 eetlepel gemalen komijn
  • olijf- of zonnebloemolie
  • vloeibare boter
  • Benodigdheden

  • Grote kom/teil (voor het kneden van het deeg)
  • Deegroller
  • Vergiet
  • Diepe pan (voor het koken van de erwten)
  • Wok (voor het bakken van de erwten)
  • Grote platte koekenpan (voor het bakken van de roti)
  • Oliekwastje
  • Keukenmachine (voor het fijnmalen van de erwten)
  • Grote platte lepel (voor het omkeren van de roti in de pan)
  • Bereiding

    Deeg
  • Kneed het meel met het water tot een luchtige deegbol.
  • Smeer er een beetje olie op en laat het minimaal een uur rijzen onder een schone theedoek
  • Vulling
  • Kook de gele erwten in ruim water tot ze beetgaar zijn
  • Giet het water af en laat de erwten goed uitlekken in een vergiet
  • Maal de erwten fijn in de keukenmachine.
  • Doe de gemalen erwten in de wok en doe de knoflook, zout en komijn erbij.
  • Bak de erwten helemaal droog, terwijl je deze steeds omschept (niet laten aanbranden!)
  • Laat het erwtenmeel afkoelen
  • Vullen
  • De grootte van de roti is afhankelijk van de grootte van je koekenpan. Voor een grote koekenpan kun je van het deeg balletjes maken ter grootte van een tennisbal.
  • Druk het eerste balletje een beetje plat
  • Maak van je hand een kommetje en leg het deeg in die hand.
  • Met de andere hand doe je een schep erwtenmeel in het midden van het deeg
  • Vouw het deeg dicht, met de vulling erin. Druk de randen goed tegen elkaar, zodat het niet gemakkelijk open kan springen. De deegbal is nu een gevulde deegbal.
  • Herhaal dit voor alle deegballetjes
  • Rollen
  • Maak je aanrecht schoon en droog.
  • Strooi wat meel over het aanrecht en leg daar de gevulde deegbal op.
  • Rol de deegbal uit met de deegroller tot het een platte ronde pannenkoek is. Draai tijdens het rollen de roti een aantal keer om, zodat het niet tegen het aanrecht gaat plakken.
  • Bakken
  • Maak in een kommetje een mengsel van vloeibare boter en een scheutje olie.
  • Verhit de pan
  • Smeer de bodem van de koekenpan met een kwastje in met boter.
  • Leg de roti in de pan en smeer de bovenkant met het kwastje in met boter
  • Als de onderkant goudbruin is, draai je de roti om en je bakt die kant ook goudbruin.
  • Haal de roti uit de pan en smeer de bodem opnieuw in voor de volgende roti.
  • Serveertip:

    Eet de roti met Masala kip (kip kerrie) en kouseband

    Manier van eten:

    Voor het eten van roti gebruik je geen bestek. Je scheurt een klein stukje van je roti en daarmee pak je een stukje vlees of groente op. Deze authentieke manier van eten maakt deze exotische smaaksensatie compleet! Dus zorg ervoor dat je met goed gewassen handen aan tafel gaat.

    Variatietip:

    Roti met aardappelvulling is een heerlijke variant op de traditionele roti.
    © 2007 - 2025 J1enter, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Vanaf 2021 is InfoNu gestopt met het publiceren van nieuwe artikelen. Het bestaande artikelbestand blijft beschikbaar, maar wordt niet meer geactualiseerd.
    Reacties
    Monique, 07-03-2008
    Hallo dit recept spoort aan om te proberen, maar mijn voorkeur gaat uit naar de roti met aardappelvulling. Zo maakte mijn oma het vroeger ook, dan heb je een heerlijke zachte roti.Reactie infoteur, 23-05-2008
    Na jouw reactie heb ik het recept Roti met aardappelvulling toegevoegd!