Roti: Het traditionele recept

Als je denkt aan Surinaams/ Hindoestaans eten, dan denk je aan roti. Een roti (uit te spreken alsof het met dubbel- t is geschreven) ziet er uit als een pannenkoek en dient als basis voor het populaire gerecht 'Roti met kip en groente'. Maar het is even heerlijk met een vegetarische toespijs. Hieronder vind je het traditionele recept voor het bereiden van roti.

Ingrediënten

  • 1 kg. zelfrijzend bakmeel
  • ca. 750 ml. water
  • ca. 250 gr. gele (split) erwten
  • 2 teentjes verse knoflook (geperst of gemalen)
  • snufje zout
  • 1 eetlepel gemalen komijn
  • olijf- of zonnebloemolie
  • vloeibare boter

Benodigdheden

  • Grote kom/teil (voor het kneden van het deeg)
  • Deegroller
  • Vergiet
  • Diepe pan (voor het koken van de erwten)
  • Wok (voor het bakken van de erwten)
  • Grote platte koekenpan (voor het bakken van de roti)
  • Oliekwastje
  • Keukenmachine (voor het fijnmalen van de erwten)
  • Grote platte lepel (voor het omkeren van de roti in de pan)

Bereiding

Deeg

  • Kneed het meel met het water tot een luchtige deegbol.
  • Smeer er een beetje olie op en laat het minimaal een uur rijzen onder een schone theedoek

Vulling

  • Kook de gele erwten in ruim water tot ze beetgaar zijn
  • Giet het water af en laat de erwten goed uitlekken in een vergiet
  • Maal de erwten fijn in de keukenmachine.
  • Doe de gemalen erwten in de wok en doe de knoflook, zout en komijn erbij.
  • Bak de erwten helemaal droog, terwijl je deze steeds omschept (niet laten aanbranden!)
  • Laat het erwtenmeel afkoelen

Vullen

  • De grootte van de roti is afhankelijk van de grootte van je koekenpan. Voor een grote koekenpan kun je van het deeg balletjes maken ter grootte van een tennisbal.
  • Druk het eerste balletje een beetje plat
  • Maak van je hand een kommetje en leg het deeg in die hand.
  • Met de andere hand doe je een schep erwtenmeel in het midden van het deeg
  • Vouw het deeg dicht, met de vulling erin. Druk de randen goed tegen elkaar, zodat het niet gemakkelijk open kan springen. De deegbal is nu een gevulde deegbal.
  • Herhaal dit voor alle deegballetjes

Rollen

  • Maak je aanrecht schoon en droog.
  • Strooi wat meel over het aanrecht en leg daar de gevulde deegbal op.
  • Rol de deegbal uit met de deegroller tot het een platte ronde pannenkoek is. Draai tijdens het rollen de roti een aantal keer om, zodat het niet tegen het aanrecht gaat plakken.

Bakken

  • Maak in een kommetje een mengsel van vloeibare boter en een scheutje olie.
  • Verhit de pan
  • Smeer de bodem van de koekenpan met een kwastje in met boter.
  • Leg de roti in de pan en smeer de bovenkant met het kwastje in met boter
  • Als de onderkant goudbruin is, draai je de roti om en je bakt die kant ook goudbruin.
  • Haal de roti uit de pan en smeer de bodem opnieuw in voor de volgende roti.

Serveertip:

Eet de roti met Masala kip (kip kerrie) en kouseband

Manier van eten:

Voor het eten van roti gebruik je geen bestek. Je scheurt een klein stukje van je roti en daarmee pak je een stukje vlees of groente op. Deze authentieke manier van eten maakt deze exotische smaaksensatie compleet! Dus zorg ervoor dat je met goed gewassen handen aan tafel gaat.

Variatietip:

Roti met aardappelvulling is een heerlijke variant op de traditionele roti.
© 2007 - 2024 J1enter, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Roti met aardappelvullingRoti met aardappelvullingAls je denkt aan Surinaams/ Hindoestaans eten, dan denk je aan roti. Een roti (uit te spreken alsof het met dubbel- t is…
Internationaal kokenInternationaal kokenInternationale gerechten worden steeds populairder in ons land. Zo wisselen we de oerhollandse pot steeds vaker af met o…
Surinaams-Hindoestaans recept, zelf eenvoudig roti makenSurinaams-Hindoestaans recept, zelf eenvoudig roti makenSoms moet je even die traditionele keuken uit voor nieuwe ideeën. Zo ook nu, want roti maken is normaal gesproken een ar…
Rotirecept met aardappelen, kipfilet en sperziebonenRotirecept met aardappelen, kipfilet en sperziebonenEen gerecht met aardappelen, sperziebonen en kipfilet in een currysaus dat gemakkelijk zelf te maken is. Met niet al te…

Masala Kip (kip kerrie)Masala kip (kip kerrie) is een populair gerecht uit de Surinaamse keuken. Hieronder vind je een authentiek recept voor d…
Bara: de Surinaamse snackDe bara is een Surinaams/Hindoestaanse snack. Deze is gemaakt van deeg en specerijen en is het lekkerst met een hete sau…
Reactie

Monique, 07-03-2008
Hallo dit recept spoort aan om te proberen, maar mijn voorkeur gaat uit naar de roti met aardappelvulling. Zo maakte mijn oma het vroeger ook, dan heb je een heerlijke zachte roti. Reactie infoteur, 23-05-2008
Na jouw reactie heb ik het recept Roti met aardappelvulling toegevoegd!

J1enter (11 artikelen)
Laatste update: 16-01-2017
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.