Roti met aardappelvulling
Als je denkt aan Surinaams/ Hindoestaans eten, dan denk je aan roti. Een roti (uit te spreken alsof het met dubbel- t is geschreven) ziet er uit als een pannenkoek en dient als basis voor het populaire gerecht 'Roti met kip en groente'. Maar het is even heerlijk met een vegetarische toespijs. Roti kent twee soorten vulling, gele erwten en aardappelen, die beide een geheel verschillende smaakervaring geven. Het recept in dit artikel is voor de roti met aardappelvulling.
Ingrediënten
- 1 kg. zelfrijzend bakmeel
- ca. 750 ml. water
- 1 kg. kruimige aardappelen
- 2 teentjes verse knoflook (geperst of gemalen)
- zout
- olijf- of zonnebloemolie
- vloeibare boter
Benodigdheden
- Grote kom/teil (voor het kneden van het deeg)
- Deegroller
- Diepe pan (voor het koken van de aardappelen)
- Grote platte koekenpan (voor het bakken van de roti)
- Oliekwastje
- Aardappelstamper
- Grote platte lepel (voor het omkeren van de roti in de pan)
Bereiding
Deeg
- Kneed het meel met het water tot een luchtige deegbol.
- Smeer er een beetje olie op en laat het minimaal een uur rijzen onder een schone theedoek
Vulling
- Kook de aardappelen gaar
- Giet het water af en laat aardappelen goed uitdampen
- Doe twee eetlepels vloeibare boter erbij
- Doe de knoflook (met een knoflookpers of fijngemalen met een vijzel) erbij
- Doe zout naar smaak erbij
- Prak alles goed door elkaar met een stamper
Vullen
- De grootte van de roti is afhankelijk van de grootte van je koekenpan. Voor een grote koekenpan kun je van het deeg balletjes maken ter grootte van een tennisbal.
- Druk het eerste balletje een beetje plat
- Maak van je hand een kommetje en leg het deeg in die hand.
- Met de andere hand doe je een schep aardappelvulling in het midden van het deeg
- Vouw het deeg dicht, met de vulling erin. Druk de randen goed tegen elkaar, zodat het niet gemakkelijk open kan springen. De deegbal is nu een gevulde deegbal.
- Herhaal dit voor alle deegballetjes
Rollen
- Maak je aanrecht schoon en droog.
- Strooi wat meel over het aanrecht en leg daar de gevulde deegbal op.
- Rol de deegbal uit met de deegroller tot het een platte ronde pannenkoek is. Draai tijdens het rollen de roti een aantal keer om, zodat het niet tegen het aanrecht gaat plakken.
De kunst bij roti met aardappelvulling is om de vulling niet te plat uit te rollen, maar de deeglaag wel zo dun mogelijk te krijgen.
Bakken
- Maak in een kommetje een mengsel van vloeibare boter en een scheutje olie.
- Verhit de pan
- Smeer de bodem van de koekenpan met een kwastje in met een dun laagje boter.
- Leg de roti in de pan en smeer de bovenkant met het kwastje in met boter
- Als de onderkant goudbruin is, draai je de roti om en je bakt die kant ook goudbruin.
- Haal de roti uit de pan en smeer de bodem opnieuw in voor de volgende roti.
Serveertip:
Eet de roti met
Masala kip (kip kerrie) en kouseband
Manier van eten:
Voor het eten van roti gebruik je geen bestek. Je scheurt een klein stukje van je roti en daarmee pak je een stukje vlees of groente op. Deze authentieke manier van eten maakt deze exotische smaaksensatie compleet! Dus zorg ervoor dat je met goed gewassen handen aan tafel gaat.
Variatietip:
Roti met aardappelvulling is een variant op het traditionele recept,
roti met gele erwtenvulling.