Als je denkt aan Surinaams/ Hindoestaans eten, dan denk je aan roti. Een roti (uit te spreken alsof het met dubbel- t is geschreven) ziet er uit als een pannenkoek en dient als basis voor het populaire gerecht 'Roti met kip en groente'. Maar het is even heerlijk met een vegetarische toespijs. Roti kent twee soorten vulling, gele erwten en aardappelen, die beide een geheel verschillende smaakervaring geven. Het recept in dit artikel is voor de roti met aardappelvulling.
Ingrediƫnten
1 kg. zelfrijzend bakmeel
ca. 750 ml. water
1 kg. kruimige aardappelen
2 teentjes verse knoflook (geperst of gemalen)
zout
olijf- of zonnebloemolie
vloeibare boter
Benodigdheden
Grote kom/teil (voor het kneden van het deeg)
Deegroller
Diepe pan (voor het koken van de aardappelen)
Grote platte koekenpan (voor het bakken van de roti)
Oliekwastje
Aardappelstamper
Grote platte lepel (voor het omkeren van de roti in de pan)
Bereiding
Deeg
Kneed het meel met het water tot een luchtige deegbol.
Smeer er een beetje olie op en laat het minimaal een uur rijzen onder een schone theedoek
Vulling
Kook de aardappelen gaar
Giet het water af en laat aardappelen goed uitdampen
Doe twee eetlepels vloeibare boter erbij
Doe de knoflook (met een knoflookpers of fijngemalen met een vijzel) erbij
Doe zout naar smaak erbij
Prak alles goed door elkaar met een stamper
Vullen
De grootte van de roti is afhankelijk van de grootte van je koekenpan. Voor een grote koekenpan kun je van het deeg balletjes maken ter grootte van een tennisbal.
Druk het eerste balletje een beetje plat
Maak van je hand een kommetje en leg het deeg in die hand.
Met de andere hand doe je een schep aardappelvulling in het midden van het deeg
Vouw het deeg dicht, met de vulling erin. Druk de randen goed tegen elkaar, zodat het niet gemakkelijk open kan springen. De deegbal is nu een gevulde deegbal.
Herhaal dit voor alle deegballetjes
Rollen
Maak je aanrecht schoon en droog.
Strooi wat meel over het aanrecht en leg daar de gevulde deegbal op.
Rol de deegbal uit met de deegroller tot het een platte ronde pannenkoek is. Draai tijdens het rollen de roti een aantal keer om, zodat het niet tegen het aanrecht gaat plakken.
De kunst bij roti met aardappelvulling is om de vulling niet te plat uit te rollen, maar de deeglaag wel zo dun mogelijk te krijgen.
Bakken
Maak in een kommetje een mengsel van vloeibare boter en een scheutje olie.
Verhit de pan
Smeer de bodem van de koekenpan met een kwastje in met een dun laagje boter.
Leg de roti in de pan en smeer de bovenkant met het kwastje in met boter
Als de onderkant goudbruin is, draai je de roti om en je bakt die kant ook goudbruin.
Haal de roti uit de pan en smeer de bodem opnieuw in voor de volgende roti.
Voor het eten van roti gebruik je geen bestek. Je scheurt een klein stukje van je roti en daarmee pak je een stukje vlees of groente op. Deze authentieke manier van eten maakt deze exotische smaaksensatie compleet! Dus zorg ervoor dat je met goed gewassen handen aan tafel gaat.
Internationaal kokenInternationale gerechten worden steeds populairder in ons land. Zo wisselen we de oerhollandse pot steeds vaker af met onder meer…
Roti: Het traditionele receptAls je denkt aan Surinaams/ Hindoestaans eten, dan denk je aan roti. Een roti (uit te spreken alsof het met dubbel- t is geschreve…
Hoe word je een goede kok?Koken is een vaardigheid dat iedereen kan aanleren. In dit artikel tips voor iedereen die beter wilt leren koken.
Zelf recepten bedenkenDe lekkerste gerechten kun je maken zonder gebruik te maken van een kookboek of website. Zelf recepten bedenken is namelijk ook ee…