Flensjes en appelbeignets bakken met boekweit
Boekweitmeel werd een tijd in Nederland als ouderwets gezien. De voedingsindustrie richt zich echter steeds meer op mensen met voedingsintoleranties en allergieën. Er komt meer variatie op de markt. Coeliakiepatiënten verdragen geen granen zoals tarwe, rogge, gerst en spelt. Zij zijn aangewezen op glutenvrije producten. Boekweit bevat geen gluten. Een ander voordeel is, dat boekweitzaad ook door mensen met een pinda- en notenallergie kan worden gebruikt. Daarnaast is boekweit goedkoop en goed verkrijgbaar. Boekweit is geschikt ter vervanging van andere graansoorten en past in een gevarieerd dieet. Het gebruik van boekweit is zelfs toegestaan in een paleo wijze van leven, zij het met mate. Flensjes worden zacht en luchtig met boekweit. Een appelbeignet wordt lekker knapperig. Dus waarom zou je niet wat meer variëren?
Wat is boekweit?
Boekweit is overgewaaid uit Azië en is een eenjarig plantje uit de duizendknoopfamilie. Het eetbare zaad uit de vrucht bevat veel mineralen en kan verwerkt worden tot boekweitmeel. Boekweit is echter geen graan. Maar omdat het meel gebruikt kan worden in brood en andere voeding, valt boekweit onder de ‘pseudogranen’. Boekweitmeel is geschikt ter vervanging van meelsoorten die voedingsintoleranties oproepen, omdat het geen gluten bevat en pinda- en notenvrij is. Ongemerkt wordt boekweit al meer gebruikt door de voedingsindustrie. Sommige broden uit de supermarkt bevatten een deel boekweit om tot een andere smaak te komen.
Recept flensjes met boekweit en kokos
Als ontbijt, lunch of nagerecht: flensjes komen goed van pas. Kinderen zijn er dol op. Deze dunne pannenkoekjes zijn eenvoudig te bereiden. Bovendien past er van alles bij flensjes, zoals ijs, jam en vers fruit. Een zoet flensje krijgt meer smaak door een eetlepel jam of wat stukjes fruit aan het beslag toe te voegen. Een hartige variant is mogelijk door bijvoorbeeld groente apart te wokken en dat bij de flensjes te serveren. Door groente, zoals fijngesnipperde ui, paprika of spinazie aan het beslag toe te voegen, krijg je een gevuld en hartig flensje. Daar houdt het niet bij op: een veganistisch beslag is eenvoudig te bereiden door de eieren weg te laten. Wil je een extra luchtig beslag zonder eieren of vind je kokosmelk niet lekker, vervang de eieren en melk dan door een halve liter koolzuurhoudend water. Voor mensen die geen problemen hebben met lactose en melkeiwitten kan de kokosmelk vervangen worden door gewone melk of karnemelk. Karnemelk zorgt voor een luchtig beslag. En natuurlijk kun je ook pannenkoeken maken door wat minder vocht te gebruiken en meer beslag in de pan te laten glijden!
Ingrediënten
Voor circa 10 flensjes:
- 250 gram boekweitmeel
- 0,5 liter kokosmelk
- 2 eieren (middelgroot)
- kokosolie
Bereiden 10 minuten
Breek de eieren en doe de inhoud in een kom. Voeg het meel en de kokosmelk toe en klop met een mixer alles tot een glad en luchtig beslag. Verhit een pan met een platte bodem. Doe een beetje kokosvet in de pan, voldoende om de pan ingevet te krijgen. Schenk een kleine hoeveelheid beslag in de pan. Voldoende om het beslag dun uit te laten lopen over de hele pan. Als de bovenkant droog is, draai je het flensje om. Als ook de andere kant gaar is, haal je het flensje uit de pan. Herhaal dezelfde stappen bij de rest van het beslag. Serveer de flensjes naar wens. Eet smakelijk!
Recept appelbeignets met boekweit
Een appelbeignet kan het hele jaar door gegeten worden. Het is een passend dessert met een bolletje ijs, slagroom, karamel en een likeurtje. In Nederland wordt de appelbeignet voornamelijk op oudejaarsdag geserveerd. Vaak in combinatie met oliebollen en bestrooid met poedersuiker. Een echte Hollandse traditie!
Ingrediënten
Als snack voor 2 personen:
- 2 stevige handappelen (Jonagold of Elstar)
- 120 gram boekweitmeel (afhankelijk van de grootte van de appels)
- 120 – 200 ml (koolzuurhoudend) water
- kokosolie
Bereiden 5 minuten
Schil de appelen en haal het klokkenhuis eruit om de traditionele ronde plakken appelbeignets te krijgen met het gat in het midden. Snijd daarna elke appel in schijfjes van ongeveer een centimeter dik. Dep de appelschijfjes droog met keukenpapier. Bestrooi ze eventueel met wat meel om spetteren bij het bakken te voorkomen. Zet de schijfjes apart. Maak nu het beslag door net zoveel water door het meel te roeren tot je een gladde, dikke pap hebt. Afhankelijk van de meelsoort is meer of minder water nodig. Verwarm een pan op het vuur met een laagje olie. Haal met een vork elk plakje door het beslag. Laat de plakjes naast elkaar in de hete olie glijden. Houd wat ruimte aan. Bak de plakjes in een paar minuten aan beide zijden goudbruin en knapperig. Laat de plakjes uitlekken op een velletje keukenpapier. Dien de beignets warm op.
Bakken met kokosolie
Kokosolie kun je hoog verhitten zonder dat de structuur verandert. De olie blijft goed stabiel. Bovendien levert kokosolie veel voedingsstoffen, zoals laurinezuur en middel-keten-vetten (MCT’s). Heb je geen kokosolie? Gebruik dan olijfolie, maar let er op dat de olie niet te heet wordt.
Lees verder