Surinaams-Hindoestaanse vegetarische recepten met kousenband
Bijna elke Surinamer kent ‘kouseband’ en is er mee opgegroeid. En ook al heeft de nieuwe spelling roet in het eten gegooid door het woord ‘kousenband’ te introduceren: deze groente is populair. De naam ‘kouseband’ blijft onverminderd voortbestaan naast het nieuwe 'kousenband'. De verkrijgbaarheid wordt ook steeds beter met de start van een aantal kassen in Nederland. Door de milde smaak past deze boon bij allerlei gerechten en kruiden. Kousenband kun je op veel manieren bereiden. Het past goed bij vlees, vis en andere groenten.
Herkomst
Van oorsprong komt kousenband uit Afrika en wordt het intussen ook in Zuid-Amerika en Azië verbouwd. Kousenband is een lange peulvrucht en heeft qua smaak veel weg van sperzieboontjes. Het wordt geoogst als het circa 50 cm lang is. Kousenband kan ongeveer 90 cm lang worden, maar dan neemt de smaak wel af en wordt de boon vrij hard en droog. In Nederland wordt deze peulvrucht in kassen geteeld. De kousenbandjes zijn verkrijgbaar bij goed gesorteerde supermarkten en toko’s. Ze worden zowel vers als in de diepvries aangeboden. Een zak kousenband uit de diepvries is al gewassen en gesneden en dus klaar voor gebruik. Vaak is de ingevroren kwaliteit zelfs beter dan het verse aanbod. Kousenband wordt meestal gestoofd en gaat goed samen met vis of vlees in een stoofpotje.
Surinaams-Hindoestaanse kousenband met aardappel
Kousenband met aardappel wordt in Suriname ook ‘kusbantie alu’ genoemd. Dit gerecht is zo ingeburgerd, dat het op allerhande feesten en partijen wordt geserveerd, samen met roti en rijst. Dit vegetarische bijgerecht is vrij uitgesproken van smaak door het gebruik van Surinaamse masala. Masala is een geroosterde kruidenmix en kan onder meer komijn en karwijzaad bevatten. De samenstelling verschilt per mix. Masala is uit India komen overwaaien. De combinaties verschillen per streek en per toepassing. Masala lijkt sterk op Nederlandse kerriemixen, maar de smaak is scherper. Deze kousenband met aardappel past goed bij andere vegetarische gerechten, vlees en vis.
Nodig
- 500 gram kousenband (diepvries)
- 2 aardappels
- 1 ui
- 1 bouillonblokje (goed voor 0,2 liter bouillon)
- 1 volle theelepel Surinaamse masala
- 2 eetlepels olie
- Spaanse peper (of Madame Jeanette) naar smaak
- 150 ml water
Bereiden
- Voorbereiden 10 minuten
- Kooktijd 20 minuten
Kousenband uit de diepvries kan zo uit de zak verder bereid worden. Bij verse kousenband dien je de boontjes eerst goed schoon te spoelen met water. Haal alle uiteinden van de bonen eraf. Circa 2 centimeter van onder en boven is voldoende. Snijd de kousenband vervolgens in stukjes van circa 3 cm lang. Leg de kousenband even apart en schil, was en snijd de aardappelen in parten. Schil ook de ui en snijd het in reepjes. Was daarna de peper en stamp het in een stamper fijn. Mocht je geen stamper hebben, dan kun je de peper ook fijnsnijden. Verhit olie in een wok en fruit daarin de stukjes ui samen met de masala. Blijf wokken, zodat de masala niet aankoekt. Voeg de rest van de ingrediënten toe en roer goed om. Doe een deksel op de wok en smoor vervolgens 20 minuten op een zacht vuur. Roer af en toe en controleer hoe het met het vocht staat. Verdampt het water te snel, voeg dan wat extra water toe. Het gerecht is klaar, als de stukjes aardappel makkelijk uit elkaar vallen als je er zacht indrukt. De kousenband moet mals zijn en het vocht nagenoeg verdampt. Serveer dit gerecht warm met rijst of roti.
Surinaams-Hindoestaanse kousenband met ketjap
Dit vegetarische gerecht past door de milde smaak goed bij pittige of kruidige gerechten. Ketjap manis wordt veel gebruikt in de Surinaams-Hindoestaanse keuken. Ketjap komt oorspronkelijk uit Indonesië. De stroperige saus is een mengsel van onder meer soja en kruiden. De zoete ketjap manis laat de zachte smaak van kousenband goed naar voren komen. De kousenband met ketjap past bij diners met roti, rijst en bami.
Nodig
- 500 gram kousenband (diepvries)
- 1 ui
- 1 tomaat, gewassen
- 1 bouillonblokje (goed voor 0,2 liter bouillon)
- 2 eetlepels olie
- 2 eetlepels ketjap manis
- Spaanse peper (of Madame Jeanette) naar smaak
- 50 ml water
Bereiden
- Voorbereiden 10 minuten
- Kooktijd 20 minuten
Kousenband uit de diepvries kan zo uit de zak verder bereid worden. Verse kousenband dien je eerst te wassen onder de kraan. Haal daarna de uiteinden van de bonen eraf. Circa 2 centimeter van boven en van onderen is vaak voldoende. Snijd de kousenband in stukjes van circa 3 cm lang en zet het even apart. Schil daarna de ui en snij het in reepjes. Was de tomaat en snij het in stukjes. Was de peper en stamp het in een stamper fijn. Mocht je geen stamper hebben, dan kun je de peper ook fijnsnijden. Verhit wat olie in een wok en fruit kort de kousenband samen met het ui en de tomaat op een hoog vuur. Voeg daarna het water, de peper en het bouillonblokje toe. Plaats een deksel op de wok en smoor het geheel circa 20 minuten op zacht vuur. Roer af en toe om. Als het vocht te snel verdampt, kun je nog wat extra water toevoegen. Een paar minuten voor het eind voeg je de ketjap manis toe. Het gerecht is klaar, als het vocht bijna verdampt is en de boontjes mals zijn. Serveer de kousenband warm met rijst, bami of roti.
Tips
Bouillonblokjes worden veel gebruikt in de Surinaams-Hindoestaanse keuken. Een bouillonblokje in dit recept is een vegetarisch kruidenblokje en bedoeld voor 0,2 liter bouillon. Als je geen bouillon bij de hand hebt, is zout een prima alternatief. Surinaamse masala en Madame Jeanette pepertjes vind je in een tropische supermarkt. Mocht je geen Surinaamse masala kunnen vinden, dan is garam masala of kerrie een goed alternatief. De Madame Jeanette pepertjes zijn knobbelige pepertjes en worden in Suriname graag gebruikt door de specifieke, hete smaak. In Nederland worden vaak de geel gekleurde pepertjes aangeboden. De pepertjes bestaan echter ook in andere kleuren. Madame Jeanette kan behoorlijk pittig zijn. Wees dus voorzichtig met het gebruik van deze pepertjes en gebruik het vooral naar smaak.
Lees verder