Gezonde en lekker cake

Gezonde en lekker cake Cake is een recept waarmee je eindeloos kan variëren. Hierdoor kan cake ook de perfecte basis zijn voor een gezond tussendoortje. Het enige wat je hoeft te doen is de minder gezonde ingrediënten vervangen door gezondere exemplaren. Voor de variatie kun je nog wat experimenteren met bijvoorbeeld lekkere walnoten, dadels of rozijntjes. Gezonde cake bak je met gezonde ingrediënten. Zo vervang je de bloem door volkorenmeel, amandelmeel, havermout of boekweit. Deze soorten bevatten namelijk, in tegenstelling tot tarwebloem, veel meer vezels. Door deze vezels krijg je een verzadigd gevoel waardoor je minder snel teveel van de cake zal eten. Daarnaast zorgen ze voor een goede darmperistaltiek en zal het bloedsuikerspiegel minder snel stijgen. Probeer zoveel mogelijk te variëren tussen de meelsoorten. Iedere meelsoort heeft zijn eigen unieke eigenschappen. Bij variatie tussen de meelsoorten profiteer je van al deze gezonde eigenschappen. De suiker uit de cake kan je vervangen door meer natuurlijke zoete ingrediënten als rozijnen, dadels, fruit, honing of ruwe rietsuiker. Deze ingrediënten bevatten naast suiker namelijk ook nog waardevolle voedingsstoffen zoals vitamine en mineralen. Rozijnen, dadels en fruit zijn daarnaast ook een goede bron van vezels. Probeer ook eens een hartige cake te bakken met bijvoorbeeld pompoen of noten. Tenslotte kun je roomboter vervangen door gezondere vetten zoals kokosvet, maar ook yoghurt of kwark kan een deel van het vet vervangen. Er zijn ook talloze recepten van cakes zonder toegevoegd vet. Voor de variatie kun je gezonde en lekkere toevoegingen gebruiken, zoals noten, gedroogd fruit, cacaopoeder, stukjes bittere chocolade of geraspte kokos. Met een beetje creativiteit kun je hiermee de lekkerste cakes bakken. Om je op weg te helpen zijn hier alvast drie lekkere en gezonde cakerecepten.

Appelcake

Appels zijn een perfecte fruitsoort om je cake zoet te maken zonder dat er suiker nodig is. Appels bevatten een bron van pectine, een oplosbare vezel die vooral de darmwerking bevorderd. Daarnaast bindt pectine ook cholesterol, waardoor het een cholesterolverlagend effect heeft.

Ingrediënten

  • 4 grote appels
  • 125 gram amandelmeel
  • 125 gram havermout
  • 50 gram rozijnen
  • 1 zakje bakpoeder
  • 3 eieren
  • 1 kaneelstokje
  • Snuifje zout

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Schil de appels en snijd ze in stukjes.
  • Breng twee derde van de appelstukjes samen met een kaneelstokje in een pannetje met een bodempje water aan de kook.
  • Kook de appeltjes totdat het moes is en voeg de rozijnen toe.
  • Maal de havermout met een staafmixer of keukenmachine fijn.
  • Meng de havermout, amandelmeel, bakpoeder en zout en voeg de eieren en appelmoes toe.
  • Mix met een mixer tot een cakebeslag.
  • Giet het cakebeslag in een ingevette vorm en strooi de overgebleven appelstukjes erop.
  • Bak de cake in 60 minuten gaar en laat afkoelen op een rooster.

Chocolade notencake

Rauwe cacao wordt niet verhit waardoor veel vitamine, mineralen, vezels en essentiële vetzuren behouden blijven. Er zit zelfs het grootste aandeel aan antioxidanten in van alle voedingsmiddelen. Rauwe cacao geeft je een blij en verliefd gevoel, genoeg reden om het dagelijks te eten. Rauwe cacao is makkelijk door een cake te verwerken.

Ingrediënten

  • 75 gram havermout
  • 4 bananen
  • 75 gram dadels
  • 3 eieren
  • 150 gram amandelmeel
  • 150 gram ongezouten studentenhaver
  • 4 eetlepels rauwe cacaopoeder
  • 1 zakje bakpoeder

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Maal de havermout fijn met een staafmixer of een keukenmachine.
  • Snijd de bananen en dadels in stukjes en pureer ze met de staafmixer of een keukenmachine fijn.
  • Voeg de havermout, amandelmeel, eieren, cacaopoeder, bakpoeder en zout toe en meng alles goed door.
  • Hak de studentenhaver fijn en meng deze door het beslag.
  • Giet het cakebeslag in een ingevette vorm en bak de cake in 60 minuten gaar.
  • Laat afkoelen op een rooster.

Wortelcake

Wortelcake werd al gebakken in de middeleeuwen. De goedkope wortels vormden een alternatief voor het duurdere suiker. Tijdens de tweede wereldoorlog is het in Groot Bretagne weer populair geworden in verband met de rantsoenering. Door de lekkere smaak is het nu ook in andere landen een favoriete cake. Origineel wordt wortelcake met een cream cheese glazuur gedecoreerd. In de gezonde versie van het recept kun je deze beter weglaten.

Ingrediënten

  • 125 gram amandelmeel
  • 125 gram boekweitmeel
  • 1 zakje bakpoeder
  • Snufje zout
  • 2 theelepels koekkruiden
  • 80 gram walnoten
  • 75 gram kokosvet
  • 10 gedroogde dadel, in stukjes
  • 300 gram winterwortel
  • 3 bananen
  • 100 milliliter yoghurt
  • 2 eieren

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Meng het amandelmeel, boekweitmeel, koekkruiden, bakpoeder en zout goed door.
  • Hak de walnoten en dadels in kleine stukjes en rasp de wortel met een grove rasp.
  • Plak de banaan met een vork fijn.
  • Verwarm het kokosvet op een laag vuur totdat dit vloeibaar is.
  • Meng het meelmengsel, de bananen, de walnoten en dadels en het kokosvet goed door en voeg de eieren en de yoghurt toe.
  • Stort het deeg in een ingevette vorm en bak de cake in 60 minuten gaar.
  • Laat afkoelen op een rooster.

Lees verder

© 2014 - 2024 Mrst, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cake, lekker en eenvoudigCake, lekker en eenvoudigEr gaat niets boven eigen gebakken cake, hoe eenvoudig dan ook. De cake in de winkel plakt meestal aan de folie, heeft e…
Drie variërende cake receptenDrie variërende cake receptenWaar ze in het Engels het woord cake gebruiken om zo ongeveer alle soorten taart en gebak te omschrijven, hebben we in N…
Cake pops makenTegenwoordig is creatief bakken erg populair. Cupcakes en taarten zijn toch wel het populairste om te bakken, te beklede…
Basisrecept cakeBasisrecept cakeEen zelfgebakken cake is lekker en eenvoudig! Als je het basisrecept kent, kan je oneindig variëren en de lekkerste cake…

Recepten voor grogsRecepten voor grogsEen grog wordt bij verkoudheid en griep gedronken. Of het werkelijk helpt tegen griep? Of een Grog gezond is valt te bez…
Recept: kibbelingKibbeling is gefrituurde witvis. Vroeger werd de kibbeling gemaakt van de wangetjes van kabeljauw. Dit is een dure vis.…
Bronnen en referenties
  • http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/126740-superfood-rauwe-cacao.html, bezocht op 15-10-2014
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Worteltaart, bezocht op 15-10-2014
Mrst (283 artikelen)
Gepubliceerd: 15-10-2014
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.