Gezonde en lekker cake
Cake is een recept waarmee je eindeloos kan variëren. Hierdoor kan cake ook de perfecte basis zijn voor een gezond tussendoortje. Het enige wat je hoeft te doen is de minder gezonde ingrediënten vervangen door gezondere exemplaren. Voor de variatie kun je nog wat experimenteren met bijvoorbeeld lekkere walnoten, dadels of rozijntjes.
Gezonde cake bak je met gezonde ingrediënten. Zo vervang je de bloem door volkorenmeel, amandelmeel, havermout of boekweit. Deze soorten bevatten namelijk, in tegenstelling tot tarwebloem, veel meer vezels. Door deze vezels krijg je een verzadigd gevoel waardoor je minder snel teveel van de cake zal eten. Daarnaast zorgen ze voor een goede darmperistaltiek en zal het bloedsuikerspiegel minder snel stijgen. Probeer zoveel mogelijk te variëren tussen de meelsoorten. Iedere meelsoort heeft zijn eigen unieke eigenschappen. Bij variatie tussen de meelsoorten profiteer je van al deze gezonde eigenschappen. De suiker uit de cake kan je vervangen door meer natuurlijke zoete ingrediënten als rozijnen, dadels, fruit, honing of ruwe rietsuiker. Deze ingrediënten bevatten naast suiker namelijk ook nog waardevolle voedingsstoffen zoals vitamine en mineralen. Rozijnen, dadels en fruit zijn daarnaast ook een goede bron van vezels. Probeer ook eens een hartige cake te bakken met bijvoorbeeld pompoen of noten. Tenslotte kun je roomboter vervangen door gezondere vetten zoals kokosvet, maar ook yoghurt of kwark kan een deel van het vet vervangen. Er zijn ook talloze recepten van cakes zonder toegevoegd vet. Voor de variatie kun je gezonde en lekkere toevoegingen gebruiken, zoals noten, gedroogd fruit, cacaopoeder, stukjes bittere chocolade of geraspte kokos. Met een beetje creativiteit kun je hiermee de lekkerste cakes bakken. Om je op weg te helpen zijn hier alvast drie lekkere en gezonde cakerecepten.
Appelcake
Appels zijn een perfecte fruitsoort om je cake zoet te maken zonder dat er suiker nodig is. Appels bevatten een bron van pectine, een oplosbare vezel die vooral de darmwerking bevorderd. Daarnaast bindt pectine ook cholesterol, waardoor het een cholesterolverlagend effect heeft.
Ingrediënten
- 4 grote appels
- 125 gram amandelmeel
- 125 gram havermout
- 50 gram rozijnen
- 1 zakje bakpoeder
- 3 eieren
- 1 kaneelstokje
- Snuifje zout
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Schil de appels en snijd ze in stukjes.
- Breng twee derde van de appelstukjes samen met een kaneelstokje in een pannetje met een bodempje water aan de kook.
- Kook de appeltjes totdat het moes is en voeg de rozijnen toe.
- Maal de havermout met een staafmixer of keukenmachine fijn.
- Meng de havermout, amandelmeel, bakpoeder en zout en voeg de eieren en appelmoes toe.
- Mix met een mixer tot een cakebeslag.
- Giet het cakebeslag in een ingevette vorm en strooi de overgebleven appelstukjes erop.
- Bak de cake in 60 minuten gaar en laat afkoelen op een rooster.
Chocolade notencake
Rauwe cacao wordt niet verhit waardoor veel vitamine, mineralen, vezels en essentiële vetzuren behouden blijven. Er zit zelfs het grootste aandeel aan antioxidanten in van alle voedingsmiddelen. Rauwe cacao geeft je een blij en verliefd gevoel, genoeg reden om het dagelijks te eten. Rauwe cacao is makkelijk door een cake te verwerken.
Ingrediënten
- 75 gram havermout
- 4 bananen
- 75 gram dadels
- 3 eieren
- 150 gram amandelmeel
- 150 gram ongezouten studentenhaver
- 4 eetlepels rauwe cacaopoeder
- 1 zakje bakpoeder
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Maal de havermout fijn met een staafmixer of een keukenmachine.
- Snijd de bananen en dadels in stukjes en pureer ze met de staafmixer of een keukenmachine fijn.
- Voeg de havermout, amandelmeel, eieren, cacaopoeder, bakpoeder en zout toe en meng alles goed door.
- Hak de studentenhaver fijn en meng deze door het beslag.
- Giet het cakebeslag in een ingevette vorm en bak de cake in 60 minuten gaar.
- Laat afkoelen op een rooster.
Wortelcake
Wortelcake werd al gebakken in de middeleeuwen. De goedkope wortels vormden een alternatief voor het duurdere suiker. Tijdens de tweede wereldoorlog is het in Groot Bretagne weer populair geworden in verband met de rantsoenering. Door de lekkere smaak is het nu ook in andere landen een favoriete cake. Origineel wordt wortelcake met een cream cheese glazuur gedecoreerd. In de gezonde versie van het recept kun je deze beter weglaten.
Ingrediënten
- 125 gram amandelmeel
- 125 gram boekweitmeel
- 1 zakje bakpoeder
- Snufje zout
- 2 theelepels koekkruiden
- 80 gram walnoten
- 75 gram kokosvet
- 10 gedroogde dadel, in stukjes
- 300 gram winterwortel
- 3 bananen
- 100 milliliter yoghurt
- 2 eieren
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Meng het amandelmeel, boekweitmeel, koekkruiden, bakpoeder en zout goed door.
- Hak de walnoten en dadels in kleine stukjes en rasp de wortel met een grove rasp.
- Plak de banaan met een vork fijn.
- Verwarm het kokosvet op een laag vuur totdat dit vloeibaar is.
- Meng het meelmengsel, de bananen, de walnoten en dadels en het kokosvet goed door en voeg de eieren en de yoghurt toe.
- Stort het deeg in een ingevette vorm en bak de cake in 60 minuten gaar.
- Laat afkoelen op een rooster.
Lees verder