Cake pops maken

Tegenwoordig is creatief bakken erg populair. Cupcakes en taarten zijn toch wel het populairste om te bakken, te bekleden en te versieren, maar ook de cake pops zijn in opkomst. Stap voor stap wordt hier uitgelegd hoe je deze cake pops zelf kunt maken. Zorg wel dat je veel tijd hebt, want cake pops maken kost veel tijd.

Wat zijn cake pops?

Cake pops zijn bedacht door Bakerella. Ze is begonnen met haar eigen weblog en later is er ook een boek over cake pops uitgebracht. Cake pops zijn balletjes van cake op een stokje. Cake pops kan je elke vorm en elk uiterlijk geven die je wilt. Je kan zelfzo creatief zijn als je wilt en voor elke gelegenheid is er wel een ontwerp voor een cake pop te bedenken!

Ingrediënten:

  • Cake mix of producten om zelf cake te bakken
  • (Smelt)chocolade of “Candy melts” (te vinden bij hobbywinkels voor taarten, groothandels en verschillende webshops)
  • Ingrediënten voor de frosting
  • Eventuele versieringen (bijvoorbeeld discoballetjes of spekkies)

Overige benodigdheden:

  • Een vork
  • Stokjes (bijvoorbeeld lollystokjes)
  • Iets om de cake pops in te steken (bijvoorbeeld piepschuim)
  • Grote kom voor de cake kruimels
  • Grote kom voor de coating

Stap 1: De cake bakken

Voor cake pops heb je natuurlijk een cake nodig. Het beste is om deze zelf te bakken. Dit kan met een mix, maar ook met een recept. Je kunt zelf kiezen welke smaak je voor je cake wilt, bijvoorbeeld vanille of chocolade.
Tip: In de winter (rond Sinterklaas) is het erg lekker om speculaaskruiden door het beslag te doen!
Als je de cake hebt gebakken, moet deze volledig afkoelen. Je kan bijvoorbeeld ’s avonds de cake bakken en deze ’s nachts af laten koelen.

Stap 2: De cake verkruimelen

Is de cake afgekoeld? Dan kun je nu beginnen met het verkruimelen van de cake. Het handigst is om de cake in stukken te snijden voordat je begint met verkruimelen. Je kunt de kruimels maken met de hand, maar met een vork werkt het ook prima (en misschien ook wat hygiënischer). Het is de bedoeling dat je uiteindelijk geen grote brokken cake meer hebt, maar dat je echt alleen maar kruimels hebt.

Stap 3: Het maken van de frosting en de balletjes maken

De cake kruimels moet je gaan mengen met een zogenoemde frosting. Met dit mengsel kun je namelijk vervolgens de cake balletjes gaan maken. Je zou ook botercrème kunnen maken. Dit gebruiken ze ook voor de toppings van cupcakes.
Als je de frosting hebt gemaakt, kun je de deze gaan mengen met de cake kruimels en kun je daarna de balletjes gaan maken. Dit is in principe hetzelfde als het maken van gehaktballetjes.
Als je de balletjes hebt gemaakt, dek je ze af met plastic folie en laat je een paar uur afkoelen in de koelkast. Wil je dat het sneller gaat? Dan kun je ze ook een kwartiertje in de vriezer leggen.

Stap 4: de pops maken

Nu komt het echte werk! Zorg dat je de stokjes bij de hand hebt. Steek het stokje voor een deel in de coating en prik de balletjes er aan. Het ligt een beetje aan het soort stokje en de grootte van de balletjes hoe ver je de balletjes op het stokje moet steken. Nu kun je zelf kiezen hoe je je balletjes gaat bekleden. Laat de chocolade of de “Candy Melts” smelten en dip de ballen in de chocolade. Wil je ze verder versieren? Zorg dan dat je dit doet voordat je coating droog is.
Tip: Zorg dat je iets hebt waar je de cake pops in kunt steken. Ze moeten goed apart kunnen drogen. Je kunt bijvoorbeeld een stuk piepschuim gebruiken, maar je kunt ook een vaas met iets vullen en de cake pops er in steken.

Tegenwoordig hoef je niet per sé meer al deze handelingen te volgen. Er zijn verschillende cakepop-makers en bakvormen voor cakeballetjes op de markt. Dit maakt het maken van cakepops een stuk eenvoudiger!
Succes met het maken van je cake pops!
© 2011 - 2024 Mirjamsel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het decoreren van cake popsCake pops kun je op allerlei manieren decoreren. Hier staat een lijst met ideeën voor decoraties en waar je deze product…
Recept voor cake popsCake pops zijn dé trend van 2013. De leuke kleurige bolletjes op een stokje bestaat uit verkruimelde cake met daarover e…
Cake pops: mogelijke beginnersfoutenCake pops: mogelijke beginnersfoutenNiets is leuker dan een hele namiddag in de keuken staan om cake pops te versieren. Maar soms durft het wel eens fout te…
Cupcakes, cake pops en whoopiesCupcakes, cake pops en whoopiesCupcakes zijn bekend bij de meesten onder ons, maar wat zijn nu eigenlijk cake pops en whoopies? Ontdek de moderne baktr…

Vegetarische barbecueVeel mensen denken dat het voor vegetariërs erg lastig is om lekker mee te kunnen eten tijdens een barbecue. Dit hoeft h…
Bronnen en referenties
  • "Cake Pops" Tips, tricks and Recipes for more than 40 irresistible mini treats - Bakerella - ISBN: 978-0-8118-7637-7
Reactie

Jeske, 29-12-2012
Hoi, ik heb een aantal dagen terug een cakepop-maker aangeschaft, maar lees nu overal recepten die zo'n machine helemaal niet nodig achten. Wat werkt beter vind je? Voors en tegens? Ik zit er over te denken om hem gewoon terug te brengen. :) Reactie infoteur, 03-01-2013
Beste Jeske,

Een cakepop-maker is heel handig om te gebruiken. Het kost minder tijd en je hebt ook niet de frositng nodig om de cake-kruimels aan elkaar te plakken. Ook heb je speciale cakevormen die er al voor zorgen dat je al een cakebal hebt. Ik raad de cakepop-maker dus wel aan, tenzij je het leuk vindt om lekker bezig te zijn met de cake. Of als je natuurlijk geen zin hebt om een extra apparaat in je keuken te hebben.

Het is goed dat je me deze reactie stuurt, want dan kan ik het artikel aanpassen. In de tijd dat ik het artikel schreef, was er namelijk nog niet echt sprake van de cakepop-makers. Bedankt!

Mirjamsel (66 artikelen)
Laatste update: 03-01-2013
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.