Cake, lekker en eenvoudig

Cake, lekker en eenvoudig Er gaat niets boven eigen gebakken cake, hoe eenvoudig dan ook. De cake in de winkel plakt meestal aan de folie, heeft een dun nietszeggend nauwelijks te noemen korst en stelt al helemaal niets voor als je het vergelijkt met eigen gebakken cake uit de oven. Het eenvoudige recept waarop uiteraard gevarieerd kan worden en afhangt van de mate van toe te voegen zoetige ingrediënten.

Basisrecept cake

Ingrediënten

  • 200 gram roomboter
  • 200 gram suiker
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 4 eieren
  • zout
  • 100 gram maïzena
  • vanillesuiker

Bereiding

De boter, suiker, vanillesuiker en snufje zout goed mixen, daarna de eieren een voor een toevoegen. Maïzena en bakpoeder boven het mengsel zeven en voorzichtig mengen. De bakvorm invetten met boter en het mengsel in de bakvorm doen. Daarna midden in de oven op zo’n 175 graden bakken. Ga uit van 1 uur en de oven niet openen tijdens het bakken (anders zakt de cake in).

Variëren

Als de cake klaar is laten afkoelen in de vorm en daarna voorzichtig uit de bakvorm laten glijden. Snij de cake daarna overdwars door en smeer de opengesneden gedeelten in met chocola of aardbeienjam. Gecombineerd kan ook, snij de cake dan overdwars in 3 gedeelte (wel voorzichtig, want de stevigheid is nu beperkt) en smeer het ene met chocola en het andere met aardbeien. Een dunne laag is het beste voor de stevigheid van de cake. Maak weer een geheel van de cake en laat hem even zo staan. Desgewenst nog met wat slagroom garneren.

Een andere variant is chocola met banaan of, indien de cake niet doorgesneden mag worden, smeer de bovenkant van de cake in met chocolade of jam.

Cake met cognac

Niet voor de spontane bakgelegenheid!

Bereiding

De cake met cognac kent dezelfde bereidingswijze als de normale cake (zie boven) m.u.v. de toevoeging van krenten/rozijnen. Deze moeten op voorhand aan de kook gebracht worden samen met cognac. Als ze koken van het vuur halen en de krenten/rozijnen daarna uit laten lekken en de cognac opvangen. De krenten kunnen nu door het bakmengsel en de cognac moet nog even bewaard worden.

Als de cake uit de oven komt en deze is afgekoeld moet er enkele keren ingeprikt worden en giet voorzichtig de cognac over de cake. Wikkel de cake in folie en bewaat hem in een afgesloten trommel of doos. Dit moet enkele weken intrekken (zo'n 4 tot 5 weken).

Variëren

Qua alcohol kan er ook gevarieerd worden. Te denken valt aan een bepaalde likeursoort naar smaak.
© 2008 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cake pops makenTegenwoordig is creatief bakken erg populair. Cupcakes en taarten zijn toch wel het populairste om te bakken, te beklede…
Problemen bij het bakken van cakeKrijgt u onverwacht bezoek, wilt u uw kinderen verassen of heeft u een traktatie nodig, een cake kan uitkomst bieden. He…
Drie variërende cake receptenDrie variërende cake receptenWaar ze in het Engels het woord cake gebruiken om zo ongeveer alle soorten taart en gebak te omschrijven, hebben we in N…
Cake bakken met bambu, zonder oven!Cake bakken met bambu, zonder oven!Uw oven is stuk. Maar u wilt toch bakken voor uw gasten. Bijvoorbeeld cake. Een nieuwe oven schaft u niet zomaar aan. Of…

Kruidenrecepten: Sint jansolie, Maitrank en PizzakruidMoet Sint jansolie met olijf-, zonnebloem- of amandelolie gemaakt worden? Kan het ook met gedroogd Sint janskruid? En mo…
Appeltaart extraAppeltaart extraAppeltaart is al sinds jaar en dag populair. De appeltaart ontbreekt zelden daar waar de taarten het feestje opvrolijken…
Reactie

Leon, 13-03-2011
Klopt het dat in het basisrecept geen bloem wordt gebruikt? Er staat wel maizena, dan lijkt het voor mij meer een maiscake dan een basiscake. Wellicht kan je het me laten weten. Alvast hartelijk dank. Reactie infoteur, 13-03-2011
Bloem wordt inderdaad veel gebruikt maar geen must.

Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 07-10-2008
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.