Cake, lekker en eenvoudig
Er gaat niets boven eigen gebakken cake, hoe eenvoudig dan ook. De cake in de winkel plakt meestal aan de folie, heeft een dun nietszeggend nauwelijks te noemen korst en stelt al helemaal niets voor als je het vergelijkt met eigen gebakken cake uit de oven. Het eenvoudige recept waarop uiteraard gevarieerd kan worden en afhangt van de mate van toe te voegen zoetige ingrediënten.
Basisrecept cake
Ingrediënten
- 200 gram roomboter
- 200 gram suiker
- 2 theelepels bakpoeder
- 4 eieren
- zout
- 100 gram maïzena
- vanillesuiker
Bereiding
De boter, suiker, vanillesuiker en snufje zout goed mixen, daarna de eieren een voor een toevoegen. Maïzena en bakpoeder boven het mengsel zeven en voorzichtig mengen. De bakvorm invetten met boter en het mengsel in de bakvorm doen. Daarna midden in de oven op zo’n 175 graden bakken. Ga uit van 1 uur en de oven niet openen tijdens het bakken (anders zakt de cake in).
Variëren
Als de cake klaar is laten afkoelen in de vorm en daarna voorzichtig uit de bakvorm laten glijden. Snij de cake daarna overdwars door en smeer de opengesneden gedeelten in met chocola of aardbeienjam. Gecombineerd kan ook, snij de cake dan overdwars in 3 gedeelte (wel voorzichtig, want de stevigheid is nu beperkt) en smeer het ene met chocola en het andere met aardbeien. Een dunne laag is het beste voor de stevigheid van de cake. Maak weer een geheel van de cake en laat hem even zo staan. Desgewenst nog met wat slagroom garneren.
Een andere variant is chocola met banaan of, indien de cake niet doorgesneden mag worden, smeer de bovenkant van de cake in met chocolade of jam.
Cake met cognac
Niet voor de spontane bakgelegenheid!
Bereiding
De cake met cognac kent dezelfde bereidingswijze als de normale cake (zie boven) m.u.v. de toevoeging van krenten/rozijnen. Deze moeten op voorhand aan de kook gebracht worden samen met cognac. Als ze koken van het vuur halen en de krenten/rozijnen daarna uit laten lekken en de cognac opvangen. De krenten kunnen nu door het bakmengsel en de cognac moet nog even bewaard worden.
Als de cake uit de oven komt en deze is afgekoeld moet er enkele keren ingeprikt worden en giet voorzichtig de cognac over de cake. Wikkel de cake in folie en bewaat hem in een afgesloten trommel of doos. Dit moet enkele weken intrekken (zo'n 4 tot 5 weken).
Variëren
Qua alcohol kan er ook gevarieerd worden. Te denken valt aan een bepaalde likeursoort naar smaak.