InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Basisrecept cake

Basisrecept cake

Basisrecept cake Een zelfgebakken cake is lekker en eenvoudig! Als je het basisrecept kent, kan je oneindig variëren en de lekkerste cakes zelf maken. Je maakt je cake zo groot als je zelf wil, of maakt er mini-cakejes van. Dit alles met één recept!

Basisrecept

Ingrediënten

Per ei:
  • 50g fijne suiker
  • 50g zelfrijzend bakmeel of zelfrijzende bloem
  • 35g boter op kamertemperatuur
  • 1 zakje vanillesuiker
  • snuifje zout
  • extra boter en bloem voor de bakvorm

Bereiding

Doe de op kamertemperatuur gebrachte boter in een kom. Eventueel kan je deze ook smelten (niet bruin laten worden!) zodat je de boter gemakkelijk kan bewerken. Meng met de klopper of handmixer. Scheid het eigeel van het eiwit. Voeg het eigeel samen met de suikern vanillesuiker en het beetje zout bij de boter en meng het geheel tot een lichte, gladde massa. Klop hierna de eiwitten stijf en zeef de bloem. Zet vervolgens de eiwitten en de bloem onder de homogene massa. Gebruik hiervoor een houten lepel!

Verwarm de oven op 175°C. Vet een cakevorm in en bestrooi met een weinig bloem tegen het kleven. Breng het deeg in de bakvorm en plaats deze in de voorverwarmde oven gedurende 60 minuten. Prik met een sateprikker in de cake. Deze is klaar als er geen deegresten aan de prikker blijven hangen. Haal de cake uit de oven, ontvorm en laat afkoelen op een taartrooster.


Appelcake

Extra's

  • kaneel
  • 2 zoete appels
  • rozijnen

Voeg een beetje kaneel toe samen met de suiker. Snijd de appel in fijne schijfjes. Breng de helft van het cakedeeg in de bakvorm, leg hierna een laagje appelschijfjes en bestrooi met kaneel. Voeg de andere helft van het deeg toe, leg appelschijfjes bovenop het beslag en bestrooi wederom met kaneel.

Eventueel kan je doorheen het beslag ook rozijnen toevoegen.


Citroencake

Extra's

  • sap van 1/2 citroen per 4 eieren
  • geraspte citroenschil

Voeg het citroenraspsel en het sap toe aan het deeg op het einde van de bereiding.


Citruscake

Extra's

  • sap van 1/4 citroen
  • sap van 1/4 sinaasappel
  • geraspte schil van een halve citroen
  • geraspte schil van een halve appelsien
  • geraspte schil van een halve pompelmoes

Voeg het citrusraspsel en het sap te aan het deeg op het einde van de bereiding.

Met siroop

Extra's

  • 200ml (versgeperst) sinaasappelsap
  • 100g suiker

Maak een siroop door het appelsiensap in te laten koken met de suiker. Overgiet de ontvormde cake met de siroop.



Chocoladecake

Extra's

Per ei:
  • 15g chocolade
  • cholodadedruppels

Smelt de chocolade au-bain-marie en voeg deze als laatste toe aan het cakebeslag. Goed mengen. Als de cake in de vorm is gebracht, kan je chocoladedruppels toevoegen ter versiering. Zorg ervoor dat je smeltvaste druppels hebt.


Marmercake

Extra's

Per ei:
  • 15g chocolade

Smelt de chocolade au-bain-marie en voeg deze als laatste toe aan het cakebeslag. Meng de chocolade vluchtig door de cake, zodat er chocoladelijnen in ontstaan en niet het hele beslag bruin kleur.
© 2011 - 2019 Vie87, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Cake, lekker en eenvoudigCake, lekker en eenvoudigEr gaat niets boven eigen gebakken cake, hoe eenvoudig dan ook. De cake in de winkel plakt meestal aan de folie, heeft e…
Cake pops makenTegenwoordig is creatief bakken erg populair. Cupcakes en taarten zijn toch wel het populairste om te bakken, te beklede…
Problemen bij het bakken van cakeKrijgt u onverwacht bezoek, wilt u uw kinderen verassen of heeft u een traktatie nodig, een cake kan uitkomst bieden. He…
Cake in een mok: een cake klaar in 5 minutenWat als ik je vertelde dat je in de tijd dat het lezen van dit artikel je kost, je ook een cake zou kunnen bakken. Cake…
Recept voor Baked AlaskaRecept voor Baked AlaskaBaked Alaska is ook wel bekend als 'omelette sibérienne'. Het is een vorm van een ijstaart die gegeten wordt als dessert…

Reageer op het artikel "Basisrecept cake"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Vie87
Gepubliceerd: 06-06-2011
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Schrijf mee!