Basisrecept cake
Een zelfgebakken cake is lekker en eenvoudig! Als je het basisrecept kent, kan je oneindig variëren en de lekkerste cakes zelf maken. Je maakt je cake zo groot als je zelf wil, of maakt er mini-cakejes van. Dit alles met één recept!
Basisrecept
Ingrediënten
Per ei:
- 50g fijne suiker
- 50g zelfrijzend bakmeel of zelfrijzende bloem
- 35g boter op kamertemperatuur
- 1 zakje vanillesuiker
- snuifje zout
- extra boter en bloem voor de bakvorm
Bereiding
Doe de op kamertemperatuur gebrachte boter in een kom. Eventueel kan je deze ook smelten (niet bruin laten worden!) zodat je de boter gemakkelijk kan bewerken. Meng met de klopper of handmixer. Scheid het eigeel van het eiwit. Voeg het eigeel samen met de suikern vanillesuiker en het beetje zout bij de boter en meng het geheel tot een lichte, gladde massa. Klop hierna de eiwitten stijf en zeef de bloem. Zet vervolgens de eiwitten en de bloem onder de homogene massa. Gebruik hiervoor een houten lepel!
Verwarm de oven op 175°C. Vet een cakevorm in en bestrooi met een weinig bloem tegen het kleven. Breng het deeg in de bakvorm en plaats deze in de voorverwarmde oven gedurende 60 minuten. Prik met een sateprikker in de cake. Deze is klaar als er geen deegresten aan de prikker blijven hangen. Haal de cake uit de oven, ontvorm en laat afkoelen op een taartrooster.
Appelcake
Extra's
- kaneel
- 2 zoete appels
- rozijnen
Voeg een beetje kaneel toe samen met de suiker. Snijd de appel in fijne schijfjes. Breng de helft van het cakedeeg in de bakvorm, leg hierna een laagje appelschijfjes en bestrooi met kaneel. Voeg de andere helft van het deeg toe, leg appelschijfjes bovenop het beslag en bestrooi wederom met kaneel.
Eventueel kan je doorheen het beslag ook rozijnen toevoegen.
Citroencake
Extra's
- sap van 1/2 citroen per 4 eieren
- geraspte citroenschil
Voeg het citroenraspsel en het sap toe aan het deeg op het einde van de bereiding.
Citruscake
Extra's
- sap van 1/4 citroen
- sap van 1/4 sinaasappel
- geraspte schil van een halve citroen
- geraspte schil van een halve appelsien
- geraspte schil van een halve pompelmoes
Voeg het citrusraspsel en het sap te aan het deeg op het einde van de bereiding.
Met siroop
Extra's
- 200ml (versgeperst) sinaasappelsap
- 100g suiker
Maak een siroop door het appelsiensap in te laten koken met de suiker. Overgiet de ontvormde cake met de siroop.
Chocoladecake
Extra's
Per ei:
- 15g chocolade
- cholodadedruppels
Smelt de chocolade au-bain-marie en voeg deze als laatste toe aan het cakebeslag. Goed mengen. Als de cake in de vorm is gebracht, kan je chocoladedruppels toevoegen ter versiering. Zorg ervoor dat je smeltvaste druppels hebt.
Marmercake
Extra's
Per ei:
Smelt de chocolade au-bain-marie en voeg deze als laatste toe aan het cakebeslag. Meng de chocolade vluchtig door de cake, zodat er chocoladelijnen in ontstaan en niet het hele beslag bruin kleur.