InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Gezonde taarten

Gezonde taarten

Gezonde taarten Wie droomt er nou niet van, zonder schuldgevoel een lekker stuk taart eten. Deze heerlijke appeltaart, frisse aardbeien kwarktaart en romige cheesecake zijn verantwoord, vezelrijk, vetarm en goed voor de lijn. Dus weg met de appels, volkorenboterhammen en magere kwark, we nemen vanaf nu een lekker stukje taart! Bij taart denkt men vaak aan een ongezonde dikmaker. Dit hoeft niet waar te zijn. Er is namelijk een mogelijkheid om de ongezonde ingrediënten uit taart te vervangen door gezondere varianten. Neem bijvoorbeeld roomboter. Door deze te vervangen met halvarine wordt de taart in de eerste plaats minder vet en in de tweede plaats vervang je de ongezondere verzadigde vetten met de gezondere onverzadigde vetten. Maar let hierbij wel op, halvarine bevat namelijk een groter deel water waardoor het niet in elke taart zomaar vervangen kan worden. Ook kun je witte bloem vervangen door volkorenmeel. Volkorenmeel bevat ten opzichte van bloem meer vezels, vitamines en mineralen. Als je witte kristalsuiker vervangt door bruine rietsuiker levert dit ook een gezondheidswinst op. Ruwe suiker soorten bevatten namelijk meer mineralen en vitaminen, zoals magnesium, kalium, vitamine B1, B2 en niacine dan witte suiker. Door in de taart veel vezels en eiwitten te verwerken, zorg je ervoor dat de taart goed vult. Tenslotte kun je het best gebruik maken van vers fruit in plaats van jam of kant en klare taartvulling. Zo bespaar je een hoop suiker en voeg je in plaats daarvan goede vitamine toe!

Appeltaart

Deze appeltaart bevat veel vezels doordat het deeg met volkorenmeel wordt gemaakt. Ook de ongeschilde appels, rozijnen en walnoten bevatten veel vezels. De taart bevat weinig vet doordat er met halvarine en kwark gewerkt wordt. Bovendien zijn de vetten uit halvarine beter voor hart en bloedvaten dan de vetten uit boter. De walnoten zorgen tenslotte voor een aantal essentiële vetten. De hoeveelheid suiker in deze appeltaart is tot een minimum gebracht. Gebruik wel rietsuiker, deze bevat meer mineralen dan witte kristalsuiker.

Ingrediënten

Voor het deeg:
  • 25 gram magere kwark
  • 75 gram halvarine
  • 150 gram rietsuiker
  • 300 gram volkorenmeel
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 2 eieren
  • rasp van een citroen
  • snufje zout

Voor de vulling:
  • 1 kilo appels (bijvoorbeeld goudrenetten)
  • 3 eetlepels custard
  • 1 theelepel koekkruiden
  • 100 gram rozijnen
  • 1 handje gepelde walnoten

Bereidingswijze

  • Meng de bloem met de suiker, het zout en de bakpoeder.
  • Voeg de halvarine, de kwark en het ei toe en kneed tot een stevig deeg. Als het deeg te droog blijft voeg dan een klein beetje water toe. Als het deeg te nat is, voeg dan nog een klein beetje meel toe.
  • Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het ongeveer een half uur in de koelkast rusten.
  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Snijd de appels in partjes. De schil van de appels bevat veel vezels, deze kun je dus het beste laten zitten. De klokkenhuizen moeten wel verwijderd worden.
  • Meng de appelplakjes met de custard, koekkruiden, rozijnen en walnoten.
  • Bedek de bodem van een springvorm met vetvrij bakpapier. Vet de randen in met halvarine.
  • Rol twee derde van het deeg op een met bloem bestoven aanrecht uit en bedek hiermee de springvorm.
  • Doe het appelmengsel in de springvorm.
  • Rol het resterende deeg uit en snij het in repen. Leg de repen in ruitvorm op de appels.
  • Smeer het deeg in met ei.
  • Bak de taart in een voorverwarmde oven van 175 graden goudbruin en gaar.

Aardbeien kwarktaart

Deze kwarktaart bevat extra vezels doordat er in de bodem volkorenkoekjes zitten. De hazelnoten uit de bodem geven de bodem een smeuïge smaak en zijn gezond door de essentiële vetzuren. De vulling is eiwitrijk door de magere kwark en de eiwitten. Eiwitten zijn goed voor de spieropbouw en geven net als voedingsvezels een lang verzadigd gevoel. Tenslotte zorgen de aardbeien voor de nodige vitamine C.

Ingrediënten

Voor de bodem:
  • 100 gram volkoren koekjes
  • 50 gram hazelnoten
  • 50 gram halvarine

Voor de vulling
  • 1 kilo magere kwark
  • 2 eiwitten
  • 2 blaadjes gelatine
  • 50 milliliter citroensap
  • 50 gram rietsuiker of 3 eetlepels zoetstof
  • 500 gram aardbeien

Bereiding

  • Verkruimel de volkorenkoekjes en hazelnoten in een keukenmachine tot een poedervormige massa.
  • Meng het kruimelmengsel met de halvarine en druk het aan op de bodem van een springvorm.
  • Zet de bodem een half uur in de koelkast.
  • Week de gelatine in koud water.
  • Verwarm het citroensap en los de geweekte gelatine hierin op. Laat een beetje afkoelen.
  • Was de aardbeien en verwijder het kroontje. pureer de helft van de aardbeien.
  • Splits de eieren en klop de eiwitten stijf.
  • Roer de kwark los en meng dit met de aardbeienpuree en de suiker.
  • Meng voorzichtig een eetlepel opgeklopt eiwit door het kwarkmengsel. Meng daarna de rest van het eiwit door het kwarkmengsel.
  • Meng het eiwit-kwarkmengsel met de gelatine oplossing en giet dit mengsel op de bodem in de springvorm.
  • Laat de kwarktaart minimaal 5 tot 6 uur opstijven in de koelkast.
  • Garneer de kwarktaart voor het opdienen met de overgebleven aardbeien.

Cheesecake

Deze cheesecake is een magere variant op de Monchoutaart. In de bodem zijn volkorenkoekjes verwerkt voor extra vezels. In de vulling is in plaats van roomkaas een magere zuivelspread gebruikt en in plaats van slagroom is er magere kwark gebruikt. Hierdoor bevat de taart minder (verzadigde) vetten. De magere kwark zorgt naast de zuivelspread voor extra eiwitten. De kersen die als topping gebruikt worden zorgen voor de nodige vitamine A.

Ingrediënten

Voor de bodem:
  • 150 gram volkoren koekjes
  • 1 theelepel koekkruiden
  • 75 gram halvarine

Voor de vulling
  • 250 gram magere kwark
  • 400 gram magere zuivelspread, bijvoorbeeld Philadelphia light
  • 1 blaadje gelatine
  • 25 milliliter citroensap
  • 50 gram rietsuiker of 3 eetlepels zoetstof
  • 500 gram kersen

Bereiding

  • Verkruimel de volkorenkoekjes in een keukenmachine tot een poedervormige massa.
  • Meng de koekkruimels met de koekkruiden en de halvarine en druk het aan op de bodem van een springvorm.
  • Zet de bodem een half uur in de koelkast.
  • Week de gelatine in koud water.
  • Verwarm het citroensap en los de geweekte gelatine hierin op. Laat een beetje afkoelen.
  • Roer de magere zuivelspread los en meng deze met de magere kwark.
  • Meng het zuivelspread-kwarkmengsel met de gelatine oplossing en giet dit mengsel op de bodem in de springvorm.
  • Laat de cheesecake minimaal 5 tot 6 uur opstijven in de koelkast.
  • Was en ontpit de kersen en verdeel deze net voor het opdienen op de taart.

Eet smakelijk en geniet verantwoord.

Lees verder

© 2014 - 2019 Mrst, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Kwarktaart met banaan en MonChoutaart met aardbeienKwarktaart met banaan en MonChoutaart met aardbeienKant en klare pakketten voor kwarktaart kunnen erg handig zijn, maar er gaat niets boven een "ouderwetse" kwarktaart met…
Welke taart te eten op een verjaardag als je op dieet bentWelke taart te eten op een verjaardag als je op dieet bentIedereen die wel eens op dieet is geweest kent het probleem: de verjaardagsvisite. Je bent nog geen 5 minuten binnen of…
Aantal calorieën in gebakAantal calorieën in gebakHoeveel calorieën zitten er in gebak? Iedereen lust wel eens een stukje taart, cake of ander gebak, bijvoorbeeld tijdens…
Proteïne kwarktaartHoe maakt men een heerlijke proteïne kwarktaart zonder veel vet & koolhydraten. Hieronder twee recepten voor een heerlij…
Taart decoreren: welke spullen heb je nodig voor de basis?Taarten decoreren is hot! Het taarten decoreren wordt doorgaans gedaan met fondant of marsepein. Wanneer je gaat beginne…

Reageer op het artikel "Gezonde taarten"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Mrst
Laatste update: 14-07-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Special: Gezond bakken
Schrijf mee!