Tarte aux abricots, gevuld met crème patissier en abrikozen
Dit recept komt uit Parijs waar het lijkt alsof we op vrijwel elke straathoek een Patisserie kunnen vinden met een toonbank vol versgemaakte bladerdeeg gebakjes gevuld met fruit, chocolade en crème patissier. Deze knapperige abrikozenschuitjes zijn bij veel inwoners en bezoekers van de lichtstad dè favoriet. We kunnen ze in elk seizoen maken, 's zomers met verse abrikozen en in de winter met abrikozen op siroop. Het bladerdeeg maken we zelf en de crème patissier verrijken we met echte room. U haalt met deze abrikozenschuitjes een stukje van de frivole geneugten van de Franse hoofdstad in huis, dit is echt genieten!
Zelf bladerdeeg maken
De Franse naam voor het abrikozenschuitje luidt 'tarte aux abricots' ofwel abrikozentaartje. Zo kennen we ook tarte aux prunes, taartje met pruimen, tarte aux fraises, taartje met aardbeien enzovoort, u kunt allerlei soorten fruit voor dit gebak gebruiken.
Het bladerdeeg maken we zelf en ook al deinst u daar misschien voor terug dan verzekeren we u nu dat het echt niet moeilijk is dankzij onze duidelijke instructies, het kost alleen wat tijd. En, dat moet gezegd worden, het is de moeite waard om het zelf te maken want het smaakt onvergetelijk veel beter dan de bekende kant en klaar producten.
Recept voor tartes aux abricots, abrikozentaartjes
Omdat we het deeg ook voor ander gebak kunnen gebruiken wordt
het recept voor bladerdeeg afzonderlijk beschreven, het is genoeg deeg voor minstens acht abrikozen schuitjes, wilt u er minder maken en houdt u deeg over dan kunt u dat invriezen.
Ingrediënten voor het bladerdeeg:
- 580 gram bloem
- 10 gram suiker
- 5 g zout
- 530 gram koude roomboter
- 300 ml water
Ingrediënten voor de crème patissier:
- 120 gram kristalsuiker
- 50 gram gezeefde bloem
- 30 gram roomboter
- ¼ theelepel zout
- 1 vanillestokje
- 300 ml melk
- 200 ml room
- 5 eierdooiers
Overige benodigdheden:
- 8 hele, verse abrikozen
- of 2 blikken met in totaal 16 halve abrikozen
- 50 gram abrikozenjam als u verse abrikozen gebruikt,
- groffe suiker om het deeg te granuleren
- poedersuiker voor de garnering
Bereiding van de crème patissier:
- Splits de eieren, het eiwit hebben we niet nodig,
- doe de suiker, de melk, de room en het zout in een pan met dikke bodem en zet de pan op matig vuur,
- snij het vanillestokje in de lengte doormidden, schraap het merg eruit en voeg het toe,
- doe het vanillestokje er ook bij en voeg al roerend beetje voor beetje de bloem toe aan de melk,
- breng het aan de kook als alle bloem is toegevoegd, kook het 2 minuten door onder voortdurend roeren,
- haal het vanillestokje er daarna weer uit,
- klop in een ruime kom de eierdooiers los en voeg onder het kloppen een kwart van de hete melkmassa toe,
- doe meteen de melk met de eierdooiers weer bij de rest van de melkmassa, verhit het al roerend nog 2 minuten,
- het mengsel gaat dikker worden, let op dat u het nu niet meer laat koken want dan gaan de eieren schiften,
- als de massa mooi dik is geworden haalt u de pan van het vuur en voegt de boter toe, klop tot deze is opgelost,
- schenk de vulling nu in een kom, dek het oppervlak af met plastic folie en zet het minstens een uur in de koelkast.
Samenstellen van de abrikozen schuitjes
- Verwarm de oven voor op 190 °Celsius,
- gebruikt u verse abrikozen was ze dan goed, snij ze doormidden en haal de pit eruit,
- gebruikt u abrikozen uit blik laat ze dan uitlekken, dep ze goed droog met keukenpapier, bewaar de siroop,
- rol het goed gekoelde bladerdeeg uit tot ongeveer een cm dikte,
- steek cirkels uit van ongeveer 6 à 7 cm doorsnee met een grote steekvorm of snij ze uit rond de omtrek van een schoteltje,
- bestuif één kant van de deegcirkels met bloem, druk de andere kant van de deegcirkels in de groffe suiker,
- leg ze nu met de gesuikerde kant naar boven en rol ze een klein beetje uit tot een ovaal ontstaat,
- laat hierbij de twee uiteinden wat dikker dan het middendeel, sprenkel er nog wat groffe suiker op,
- doe twee royale eetlepels crème patissier op elk deegschuitje en leg daar twee halve abrikozen op,
- Bak de schuitjes nu 35 minuten op 190 °Celsius of tot ze mooi goudbruin zijn geworden, haal ze uit de oven,
- heeft u verse abrikozen gebruikt dan verwarmt u nu de abrikozenjam tot ongeveer 70 °Celsius,
- bestrijk de bovenkant van de abrikozen met de warme jam, zo krijgt u een mooi glazuurlaagje,
- heeft u abrikozen uit blik gebruikt kook de siroop dan zachtjes tot zij is ingedikt en glazuur de abrikozen hiermee.
Voor de finishing touch bestrooit u de tarte aux abricots wanneer ze zijn afgekoeld met poedersuiker, smullen maar!
Lees verder