Bienenstich: heerlijk zoete taart uit Duitsland
Dit is een recept voor een heerlijk zoete taart met amandelen en een romige vulling. Dit gebak is afkomstig uit Duitsland en het is daar enorm populair. Bienenstich betekent bijensteek en volgens de legende dankt deze taart haar naam aan het feit dat de bakker die deze taart voor het eerst bakte werd gestoken door een bij die door dit heerlijk zoet ruikende gebak werd aangetrokken.
Deeg voor de taartbasis
Ingrediënten
- 250 g tarwebloem
- 20 g gist
- 125 ml water
- 1 ei
- 30 g suiker
- Snufje zout
- 30 g boter
Bereidingswijze
Los de gist op in het (lauwwarme) water. Doe het zout onderin een beslagkom en zeef de bloem erboven. Maak vervolgens een klein kuiltje in de bloem en voeg boter, suiker, water en het ei erbij. Voeg daarna het gist/water-mengsel erbij. Kneed het geheel tot een glad, soepel en luchtig deeg met behulp van een mixer met deeghaken. Kneed het deeg dan nog even goed door met de hand op een met bloem bestoven werkblad. Laat het deeg een half uurtje staan om te rijzen. Na het rijzen opnieuw kort kneden en het dan in de bakvorm doen. Prik het deeg hier en daar in.
Topping
Ingrediënten
- 75 g boter
- 100 g suiker
- 1 tl vanille-extract
- 5 el melk
- 100 g geschaafde amandelen
Bereidingswijze
Doe de boter, suiker, het vanille-extract en de melk in een steelpan en breng het kort aan de kook. Spatel de geschaafde amandelen erdoor en laat het geheel afkoelen. Verdeel het mengsel daarna over het deeg. Bak alles in ongeveer 25 minuten gaar in de oven op 180 C. Laat het baksel afkoelen en snijd het dan horizontaal door zodat er twee delen ontstaan.
Vulling
Ingrediënten
- 500 ml melk
- 45 g maizena
- 1 el vanillesuiker
- 1 el suiker
- 75 g boter
- 40 g poedersuiker
Bereidingswijze
Doe de melk, maizena, vanillesuiker en de suiker in een steelpan en kook het ongeveer 5 minuten op een laag vuur. Het is belangrijk dat het mengsel kookt omdat het anders te vloeibaar blijft en straks weer uit de bakvorm loopt. Laat het mengsel na het koken voldoende afkoelen. Klop ondertussen de boter met de poedersuiker tot een luchtig geheel en spatel het daarna door het afgekoelde mengsel.
Verdeel nu de vulling over de taartbasis. Leg daarna het andere taartdeel er bovenop. Bestrooi de taart met wat poedersuiker voor een extra feestelijk effect.
Tip
Als je van fruit in taart houdt, dan kun je ook nog wat ingemaakte kersen over de vulling smeren.
Eet smakelijk!
Lees verder