Pruimenmeringuetaart, vier de rijke oogst van de zomer!
Pruimenmeringuetaart is een taart die hoort bij de periode waarin de zomer haar triomfen viert met een rijke pruimenoogst. Deze fluweelzachte taart heeft een buitengewoon mooi en friszoet karakter en kan in vele variaties gemaakt worden, we zullen er een viertal bespreken en dan kunt u hier op basis van de recepten naar eigen inzicht mee variëren. Indien u meer van onze taartrecepten met succes hebt geprobeerd is uw vaardigheid inmiddels zo goed ontwikkeld dat we u dat wel durven toevertrouwen! Ook dit is een taart waarmee u veel eer in kunt leggen en die u wederom veel blije gezichten zal opleveren, aan de slag dan maar?
Duits recept
De recepten voor deze pruimenmeringuetaarten komen uit Duitsland, een prima taartenland. We hebben u al eerder het recept van de Mandarijnentaart en de Aprikosen Streuselkuchen gegeven, twee andere klassiekers die ook tot de verbeelding spreken. Deze pruimentaart heeft een verfijnde en delicate smaak, kies mooie rijpe maar geen overrijpe pruimen uit voor deze taart.
U kunt alle soorten pruimen gebruiken, bekende soorten zijn natuurlijk de blauwe Opal, de Reine Claude, President en de rode Reine Victoria. Er zijn meer dan 2000 variëteiten dus keus genoeg! Het is ook een erg leuke boom om aan te planten in de tuin omdat ze niet te groot worden. Ze hebben een mooie bloesem in het voorjaar en na een aantal jaren dragen ze rijkelijk vrucht.
Recept voor pruimenmeringuetaart, variant 1 en 2:
De bereidingswijze van deze twee taarten is nagenoeg hetzelfde, bij variant 2 kiest u er echter voor de pruimen door het deeg te doen in plaats van ze er bovenop te leggen, dat is het enige verschil waar u rekening mee hoeft te houden.
Ingrediënten voor de taart:
- 750 gram pruimen
- 125 gram roomboter
- 225 gram kristalsuiker
- 175 gram gezeefde bloem
- 1 zakje bakpoeder
- 1 zakje vanillesuiker
- 4 eieren
- 2 eetlepels melk
- 1 eetlepel citroensap
- ½ theelepel kaneel
- 2 eetlepels amandelschilfers
- boter en paneermeel voor in de springvorm
Bereiding van de taartvariant 1:
- was de pruimen, droog ze af, halveer ze en haal de pitten eruit,
- scheidt twee eieren en zet het eiwit even apart,
- roer in een beslagkom de boter en de helft van de suiker tot een crème,
- voeg de eierdooiers en de andere twee hele eieren een voor een toe,
- voeg de melk en de vanillesuiker toe aan het mengsel,
- roer de gezeefde bloem en het bakpoeder ook door de crème,
- vet een springvorm van 26 cm Ø goed in met boter en bestrooi dit met paneermeel,
- doe het deeg in de vorm en strijk de bovenkant glad,
- verdeel de pruimen er overheen en bestuif ze met kaneel,
- bak de taart nu ongeveer 30 minuten in een voorverwarmde oven op 200 °Celsius,
- sla ondertussen het eiwit goed stijf met een mixer en voeg het citroensap en de andere helft van de kristalsuiker toe,
- neem de taart uit de oven en verdeel de eiwitmassa er overheen, bak de taart nu nog 10 minuten verder door,
- rooster ondertussen de amandelschilfers zonder boter in een koekepan,
- neem de taart uit de oven, laat hem afkoelen en strooi de amandelschilfers eroverheen, klaar, smullen maar!
Bereiding van de taartvariant 2:
- Vul de springvorm met een klein deel van het deeg, rangschik er een aantal pruimen overheen,
- herhaal deze handeling tot alle pruimen en het deeg in de vorm zitten, verder is het recept hetzelfde.
Recept voor pruimenmeringuetaart, variant 3 en 4:
In variant 3 en 4 ondergaan de pruimen een andere behandeling en bij variant 3 zitten de pruimen met slagroom tussen twee taarthelften in terwijl ze bij variant 4 met de slagroom erbovenop liggen, bij deze laatste versie hoeft u de taart dan ook niet door te snijden. Laat de pruimen bij variant 4 ongeveer twee minuten langer koken, giet ze wel af maar laat ze niet uitlekken.
Ingrediënten voor de taart:
- 125 gram roomboter
- 225 gram kristalsuiker
- 50 gram poedersuiker
- 150 gram gezeefde bloem
- 1 zakje bakpoeder
- 1 zakje vanillesuiker
- 4 eieren
- 2 eetlepels melk
- 4 eetlepels water
- ½ theelepel kaneel
- 1 kilogram pruimen
- 400 ml slagroom
- poedersuiker en kaneel om te bestuiven
Bereiding van de taart variant 3:
- Roer in een beslagkom de boter en de helft van de kristalsuiker tot een crème,
- scheidt de eieren, roer de dooiers een voor een door de boter en suiker massa,
- voeg de melk toe en roer de gezeefde bloem en het bakpoeder door de crème,
- bekleed de bodem en zijkanten van een springvorm van 26 cm Ø met bakpapier,
- doe de deegmassa in de vorm en strijk de bovenkant glad, zet de vorm even opzij,
- sla met een mixer het eiwit zeer stijf en voeg onder het kloppen de andere helft van de kristalsuiker en de kaneel toe,
- verdeel de eiwitmassa nu over het deeg en bak de taart in de voorverwarmde oven ongeveer 30 minuten op 175 °C
- was in de tussentijd de pruimen, halveer ze en haal de pitten eruit,
- doe de 4 eetlepels water, de vanillesuiker en de pruimen in een pan en kook dit 2 à 3 minuten,
- giet de pruimen af, laat ze uitlekken en afkoelen in een zeef,
- haal de taart uit de oven, laat hem goed afkoelen en snijdt de taart dan horizontaal in 2 delen,
- klop de slagroom met de poedersuiker goed stijf en verdeel dit met de pruimen over de onderste taartbodem,
- leg de bovenste taartbodem erop en bestuif deze met poedersuiker en kaneel, klaar, smullen maar!
Bereiding van de taart variant 4:
- Het recept is hetzelfde als dat van variant 3 met dit verschil:
- laat de pruimen ongeveer twee minuten langer koken en giet ze af,
- laat ze niet helemaal uitlekken, er mag een klein beetje van het sap bij blijven zitten,
- snijdt de taart niet horizontaal door, bestrijk de bovenkant van de taart met slagroom en leg de pruimen er bovenop.
Lees verder