Mandarijnentaart, een frisse traktatie voor elk seizoen
De Mandarijnentaart kunt u in elk seizoen maken, in de wintermaanden met verse mandarijnen en de rest van het jaar met mandarijnenpartjes uit blik. Het is een friszoete taart met een rijke romige vulling waar iedereen van smult, uw gasten zullen uw bakkunst zeker waarderen! Mandarijnen behoren tot de citrusvruchten, een plantengeslacht dat reeds duizenden jaren in cultuur is en zijn oorsprong heeft in China. De mandarijnen die wij hier eten zijn veelal afkomstig uit Spanje of Marocco. Het recept voor de taart die we gaan maken komt uit Duitsland, een land met een rijke taartcultuur. Stroop uw mouwen op, en ga mee de keuken in!
Niet moeilijk
De taart is niet moeilijk om te maken en wanneer u kinderen heeft die u graag helpen bij het bakken zullen zij ook veel plezier beleven aan het bereiden van dit gebak. Laat ze het deeg kneden terwijl u de vulling maakt, dat is meer iets voor volwassenen.
Wanneer u verse mandarijnen gebruikt zijn de kinderen ook wel even zoet met het pellen en het verwijderen van 'witte draadjes'. Als de mandarijnen gepeld zijn kunnen die witte draadjes aan de buitenzijde er voorzichtig afgeborsteld worden voordat de mandarijnen in partjes worden verdeeld. Neem mandarijnen zonder pit die niet droog zijn maar lekker sappig, dat is belangrijk.
Benodigdheden voor de taart
Ingrediënten voor het deeg:
- 250 gram gezeefde bloem
- 150 gram roomboter
- 100 gram suiker
- 1 ei
- snufje zout
- 1 zakje bakpoeder
Ingrediënten voor de vulling:
- 250 ml melk
- 250 ml room
- 2 stokjes vanille
- 12,5 gram gelatine
- 5 eidooiers
- 150 gram suiker
- geraspte schil van 1 citroen
- sap van 1 mandarijn of een scheutje mandarijnsiroop
- scheutje sinaasappellikeur: Grand Marnier (facultatief)
Ingrediënten voor de toplaag
- 2 blikjes mandarijnenpartjes of 10 verse mandarijnen
- 125 gram gezeefde poedersuiker
- 100 ml gezeefd mandarijnensap
- 1 el citroensap
Zoet korstdeeg
We beginnen met het maken van het deeg, een zoet korstdeeg dat u ook voor andere soorten taarten kunt toepassen zoals de overbekende appeltaart. Gebruik roomboter en zeef de bloem die u gebruikt altijd, het baksel wordt hier aanzienlijk luchtiger door.
Blind bakken
We gaan het deeg blind bakken, dat wil zeggen dat we het deeg nog zonder vulling laten bakken en om nu te voorkomen dat de randen inzakken gebruiken we een "blinde vulling" van droge bonen op bakpapier dat we op het deeg leggen.
De blinde vulling wordt verder niet gebruikt in het recept, het deeg wordt pas na het vooraf bakken gevuld met vanillepudding.
Bereiding van het deeg:
- Voeg bloem, boter, suiker, ei, snufje zout en het zakje bakpoeder bij elkaar en kneed het tot een soepel deeg,
- vet een springvorm in met wat boter en bestuif de randen met bloem,
- druk het deeg in de vorm en tegen de randen aan,
- zet het nu een half uur in de ijskast en prik daarna met een vork het deeg overal in, verwarm de oven voor op 200°
- dek het deeg af met bakpapier, vul het nu tot de rand met gedroogde bonen en bak 12 tot 15 minuten op 180°,
- verwijder het papier en de bonen en bak nog eens 10 tot 15 minuten op 180° totdat het deeg stevig is.
De vulling, vanillepudding met sinaasappellikeur
Zet de vorm met het gebakken deeg even opzij terwijl we de vulling gaan maken. Deze vulling bestaat uit een vanillepudding die we op smaak brengen met wat sinaasappellikeur, bijvoorbeeld Grand Marnier. Het is niet noodzakelijk, het geeft wel wat meer pit.
Bereiding van de vulling:
- Breng de melk met een scheutje van de room, de vanillestokjes en een derde deel van de suiker aan de kook,
- zet de gelatineblaadjes te weken in een bakje met water,
- scheid de eierdooiers goed van het eiwit en klop de eidooiers los met een derde deel van de suiker,
- doe een half kopje van de kokende melk bij de eidooiers, roer het door en giet het weer terug bij de rest van de melk,
- breng het mengsel weer tegen de kook aan, let op: niet meer koken want dan gaan de eieren schiften,
- neem de pan met het mengsel van het vuur en voeg de geweekte en uitgeknepen gelatine toe,
- voeg het sap van één mandarijn of het scheutje mandarijnsiroop uit blik toe
- laat de gelatine oplossen en giet het melk-, eier-, gelatine- en mandarijnsapmengsel nu door een fijne zeef,
- klop de rest van de room stijf met het laatste derde deel van de suiker en mix er de geraspte citroenschil door,
- laat de puddingmassa afkoelen en schep de stijfgeklopte room erdoor, scheppen, niet roeren,
- u kunt er een scheutje sinaasappellikeur door doen om de vulling wat pittiger te maken,
- giet de puddingmassa in de springvorm over het gebakken deeg en zet de taart in de koelkast,
- de gelatine in de pudding heeft zeker een uur de tijd nodig om op te stijven, pas daarna kunnen we de taart afmaken.
Opmerking: geef de vulling gewoon rustig de tijd om op te stijven en gebruik niet meer gelatine dan nodig, de vulling wordt anders te stevig en dat is niet lekker, zij moet haar romige karakter behouden zonder in elkaar te zakken.
De finishing touch, decoreren met mandarijnpartjes en mandarijnensiroop
Laat eerst de mandarijnenpartjes uit blik uitlekken en bewaar het sap of u verdeelt 8 verse mandarijnen in partjes en perst 2 of 3 mandarijnen uit totdat u 100ml sap hebt verkregen. Als de taartvulling voldoende stevig is geworden kunnen we de taart decoreren, verdeel de mandarijnenpartjes gelijkmatig over het hele oppervlak van de taart. U kunt de taart zo laten maar wij kiezen ervoor de taart te voorzien van een mandarijnensiroop toplaag. Wanneer u mandarijnen uit blik gebruikt mengt u 50 ml van de siroop uit het blik met 50 ml water, het verse mandarijnensap hoeft u niet met water te mengen, u zeeft het sap in beide gevallen.
Bereiding van de mandarijnensiroop toplaag
- Kook de gezeefde poedersuiker met het mandarijnensap en het citroensap tot een heldere stroperige massa,
- laat het iets afkoelen en verdeel het over de taart terwijl de mandarijnenstroop nog een beetje warm is, klaar!
zet de taart wanneer de toplaag niet warm meer is een uurtje in de koelkast voordat u ze serveert met een toef slagroom.
Crème fraiche
De room in de vulling kunt u eventueel vervangen door crème fraiche, dat is ook erg lekker. U kunt ook kleingesneden partjes mandarijn door de vulling heen doen en op de toplaag alleen wat mandarijnpartjes als decoratie in een leuk patroon leggen.
Leuke weetjes over mandarijnen
De mandarijn is niet alleen een vurrukkullukke vrucht, zij zit ook boordevol met gezonde vitaminen en mineralen en bevat de stof synephrine, een natuurlijk middel dat de spijsvertering stimuleert. Ook de grote hoeveelheden voedingsvezel dragen hier aan bij.
De mandarijn behoort tot de citrusvruchten, deze worden op grote schaal verbouwd in subtropische en tropische gebieden over de hele wereld. Er bestaan veel verschillende soorten waarvan de Owari Satsuma en de Clementines de meest bekende zijn.
De schil van de mandarijn bevat een
vluchtige aromatische olie met een zoete en frisse geur die een prettige invloed heeft op de stemming. De botanische naam van de mandarijn is
Citrus reticulata, deze van oorsprong uit China afkomstige boom is in het geheel niet winterhard en kan bij ons derhalve alleen overleven in een verwarmde kas. In de zomer is een mandarijnboompje op het terras echter een weldaad voor het oog en uw neus, de bloesem heeft een onovertroffen prettige geur en ook het blad ruikt fris, zoet en kruidig. De naam mandarijn zou zijn ontleend aan de naam van de hoog geplaatste ambtenaren in het oude Keizerlijke China, zij droegen een oranje mantel en kregen de vruchten van de mandarijnboom ten geschenke als blijk van waardering voor hun goede werken. Een andere verklaring voor de naam is dat de vrucht van nature veel voorkomt op het eiland Mandara.
Lees verder