InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Lekkere en gemakkelijke vis recepten

Lekkere en gemakkelijke vis recepten

Lekkere en gemakkelijke vis recepten Het algemene voedingsadvies, van de overheid, is om twee keer per week vis te eten. Dit lukt over het algemeen lang niet iedereen. Vaak komt dit door de onbekendheid van de bereidingsmogelijkheden. Toch is het maken van een gezond visgerecht niet moeilijker dan het bereiden van vlees. In dit artikel beschrijf ik vijf recepten welke niet moeilijk te bereiden zijn, met vissoorten die het gehele jaar door makkelijk verkrijgbaar zijn. Recepten voor doordeweeks dagen of een feestelijk aangelegenheid.

Hoofdstukken

.

Vis en gezondheid

Dat het eten van vis een gezondheidsvoordeel oplevert is algemeen bekend. De Eskimo's(Inuit) hebben traditioneel een dieet van vlees(rendier) en vette vissoorten. In het hoge noorden groeien geen gewassen daarom vullen Eskimo's hun dieet aan met bessen en algen. Omdat zij zo goed als alles van dieren en vissen eten krijgen zij toch genoeg vitamine C binnen. Dat komt doordat rauw vlees, vooral orgaanvlees, een rijke bron van vitamine C is. Bij traditioneel levende Inuit's komen bijna geen hartziektes voor. Toch is het zaak om het eten van vette vis niet te overdrijven aangezien deze tegenwoordig ook veel zware metalen opnemen, welk door de mens in het water worden geloosd.

Makreel, rijst en een frisse komkommersalade.

Een pittig(zo pittig als jezelf wil) gerecht in combinatie met een frisse komkommersalade. Lekker met rijst.

Voedingswaarde makreel per 100 gram

MakreelEnergie KCal.Water, gramEiwit, gramVet, gramVerzadigt vet, gramEnkelvoudig onverzadigd vet, gramMeervoudig onverzadigd vet, gramCholesterol, miligram
Bereid24458,324,016,75,07,23,285,0
Onbereid34450,318,030,77,314,66,676,0

Ingrediënten

  • 1 eetlepel olie,
  • 1 gerookte makreel à 500 gram,
  • 1 grote ui,
  • 3 teentjes knoflook,
  • 1 blik gepelde tomaten,
  • sambal naar smaak.

Bereiding

Maak de makreel schoon (ontdoe hem van zijn vel en graten) en bewaar de stukjes makreelvlees. Snipper de ui en pers de knoflook of hak deze heel fijn. Fruit de ui in de olie. Wanneer deze glazig is voeg dan de tomatenstukjes toe. Nu kan ook de knoflook en de sambal naar smaak erbij. Laat het geheel ongeveer 15 minuten zachtjes sudderen waarna de makreelstukjes erbij kunnen. Deze hoeven alleen maar even door te warmen. Even proeven en eventueel nog wat vers gemalen peper toevoegen. Zout is over het algemeen niet nodig aangezien een gerookte makreel gepekeld is. Kook ondertussen een rijstsoort naar keuze.

Komkommersalade

Ingrediënten
  • 3 komkommers,
  • 1,5 eetlepel azijn,
  • 3 eetlepels olijfolie,
  • vers gemalen peper,
  • 1,5 eetlepel suiker.
Schil de komkommers en raspt deze grof boven een grote kom. Meng de azijn met de peper en de olie. Giet het mengsel over de komkommer en meng alles goed door elkaar. Vlak voor het eten de suiker erdoor roeren.

Gegrilde zalm met sojasaus

Een lekkere vette vis die uitstekend onder de grill te bereiden is. Heerlijk is deze combinatie met zoete/zoute sojasaus en basmatirijst. Groente naar eigen keuze erbij serveren.

Voedingswaarde, zalm per 100 gram

ZalmEnergie KCal.Water, gramEiwit, gramVet, gramVerzadigt vet, gramEnkelvoudig onverzadigd vet, gramMeervoudig onverzadigd vet, gramCholesterol, miligram
Bereid22063,120,215,73,37,83,445,0
Onbereid16468,322,78,01,35,40,683,0

Ingrediënten

1 zalmfilet met huid, à 400 gram
2 eetlepels suiker
2 eetlepels Japanse sojasaus
2 eetlepels Mirrin(Japanse kook Sake)

Bereiding

Spoel de zalmfilet schoon en dep deze droog. Verwijder eventuele graten. Leg de zalm op een stuk aluminiumfolie met het vel naar boven en plaats de zalm op het ovenrooster. Verwarm het grillelement van de oven even voor en plaats de zalm eronder. (Op welke stand de grill moet staan en op welke hoogte het rooster in de oven moet, is moeilijk aan te geven. Het is afhankelijk van het type oven en de dikte van het stuk filet.) Kook ondertussen de rijst. Draai na tien minuten de zalmfilet om en grill deze zijde ook ongeveer tien minuten. Als er allerlei witte belletjes uit de zalm komen dan staat de temperatuur te hoog, het zijn namelijk de eiwitten die er dan uitkomen.
Maak ondertussen de saus klaar door de suiker, sojasaus en de Mirrin met elkaar te mengen. Zet het op een zacht vuurtje en laat het geheel langzaam tot een dikke stroop inkoken.

Calamaris met macaroni

Calamaris is de zak van de pijlinktvis. Calamaris wordt in de landen rond de Middellandse Zee veel gegeten maar dan voornamelijk als gefrituurde inktvisringen. Dat deze vissoort ook prima te stoven is is minder bekend. Calamaris heeft van zichzelf niet zo'n overheersende vissmaak en dit gerecht zullen de meeste kinderen lusten. Calamaristubes zijn bij de meeste visboeren in het diepvries- gedeelte te vinden.

Voedingswaarde, calamaris per 100 gram

CalamarisEnergie KCal.Water, gramEiwit, gramVet, gramVerzadigt vet, gramEnkelvoudig onverzadigd vet, gramMeervoudig onverzadigd vet, gramCholesterol, miligram
Bereid8081,116,21,75,00,80,7250,0
Onbereid14768,524,55,07,31,50,5200,0

Ingrediënten

  • 1,5 eetlepel olie
  • 2 à 3 calamaristubes,
  • 1 blik gepelde tomaten,
  • 1 grote ui,
  • 2 teentjes knoflook,
  • 0,5 theelepeltje kruidnagelpoeder,
  • half blokje visbouillon,
  • 3 paprika's
  • versgemalen zeezout en peper.

Bereiding

Ontdooi de calamaris tubes en spoel ze schoon onder de kraan. Snij de tube open en snij het in kleine reepjes. Snipper de ui en hak de knoflook fijn of pers deze. Fruit de ui in de olie tot ze glazig is. Voeg de tomatenstukjes, knoflook en kruidnagelpoeder toe. Verkruimel het halve visbouillonblokje en voeg dit ook toe. Als alles kookt kunnen de calamarisstukjes erbij. Laat het geheel 45 minuten zachtjes koken. Maak de paprika's schoon en ontdoe deze van zaad en zaadlijsten. Snij de paprika's in kleine stukjes en voeg deze toe aan de saus. Breng alles weer aan de kook en laat het geheel nog 15 à 20 minuten doorkoken. Bereid ondertussen de macaroni. Proef de saus en voeg eventueel nog versgemalen zeezout en peper naar smaak toe. Als de macaroni klaar is deze door de saus roeren en opdienen.

Dorade uit de oven

Een vis die het hele jaar door verkrijgbaar is bij de visboer, Deze vis is van zichzelf heel smaakvol en behoeft weinig toevoeging. Een lekker en gemakkelijk recept ideaal voor een zomerse dag. Serveren met gebakken aardappeltjes en een Italiaanse salade.

Voedingswaarde, dorade per filet

DoradeEnergie KCal.Water, gramEiwit, gramVet, gramVerzadigt vet, gramEnkelvoudig onverzadigd vet, gramMeervoudig onverzadigd vet, gramCholesterol, milligram
Onbereid173 37,41,40,40,20,3149,0

Ingrediënten

  • 1 dorade per persoon (ontdaan van ingewanden),
  • 3 laurierblaadjes per dorade,
  • 1 Citroen,
  • zout en peper.

Bereiding

Verwarm de oven op 180 graden. Spoel de dorades goed schoon en dep ze droog. Wrijf de dorades in met zeezout. Leg in de buikholte van iedere dorade een schijfje citroen. Snij met een scherp mes de dorade aan de bovenzijde tot de graat in en stop in elke snede een laurierblad. Leg de dorades in een, met olie ingewreven, ovenschaal en plaats deze voor 20 à 25 minuten in de oven.

Sint Jakobsschelpen in sinaasappelsaus.

Sint Jakobsschelpen zijn rijk aan ijzer en kunnen het hele jaar door bij de visboer uit de diepvries worden gekocht. Het seizoen voor verse Sint Jakobsschelpen is van september tot en met mei.

Voedingswaarde, Sint Jakobsschelpen per 100 gram

Sint JakobsschelpenEnergie KCal.Water, gramEiwit, gramVet, gramVerzadigt vet, gramEnkelvoudig onverzadigd vet, gramMeervoudig onverzadigd vet, gramCholesterol, miligram
Onbereid8381,1 17,00,80,20,233,0

Ingrediënten

  • 4 à 5 Sint Jakobsschelpen per persoon,
  • kwart liter visbouillon,
  • mespuntje kruidnagelpoeder,
  • mespuntje nootmuskaat,
  • 1 theelepel azijn,
  • zout en peper,
  • 30 gram boter,
  • 30 gram bloem,
  • sap van 2 sinaasappelen,
  • sap van 1 citroen,
  • dille

Bereiding

De Sint Jakobsschelpen laten ontdooien. Doe de visbouillon in een pannetje samen met het kruidnagelpoeder, nootmuskaat, de azijn en het zout en peper. Breng het aan de kook en leg de Sint Jakobsschelpen erin. Nu net tegen de kook aan houden voor tien minuten. Schep dan de Sint Jakobsschelpen eruit en houd ze warm in aluminiumfolie. In een ander pannetje de boter smelten. Als de boter helemaal gesmolten is de bloem toevoegen en op een laag vuurtje al roerend even laten bakken. Schep nu een paar lepels van de bouillon erbij en roer dit door het boter/bloemmengsel. Giet het sap van de sinaasappelen en de citroen erdoor en blijf roeren. Het is de bedoeling dat het een dikke saus wordt. Als de saus te dik is dan nog wat bouillon toevoegen. Leg de Sint Jakobsschelpen terug in de saus en laat ze nog even doorwarmen. Op smaak brengen met zout en peper en opfleuren met een beetje dille. een heerlijk recept met gekookte venkel en rijst.

Veel kookplezier en eet smakelijk.

Lees verder

© 2014 - 2018 Erik67, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Visrecepten, niet alledaagsVisrecepten, niet alledaagsVis is niet meer de vreemde eend in de bijt als het om de dagelijkse maaltijd gaat. Gelukkig maar, want vis is gezond, l…
Verschillende soorten makreel en het filerenDe makreel is een zoutwater vis en verkrijgbaar in verschillende varianten van gestoomde tot verse makreel. Makreel is z…
Is makreel gezond?Makreel is een vette vis die zeer aan te bevelen is binnen een gezond dieet. De slanke torpedovormige vis is rijk aan es…
Portugese recepten: KabeljauwPortugese recepten: KabeljauwDe Portugezen zijn gek op kabeljauw (bacalhau), het kan bijna gezien worden als een obsessie. De Portugezen hebben dan o…
Bloedgroep dieetBloedgroep dieetHet bloedgroep dieet is een dieet dat gebaseerd is op welke type bloedgroep je hebt, het is een eenvoudig principe. Eet…
Bronnen en referenties
  • http://www.voedingscentrum.nl/

Reageer op het artikel "Lekkere en gemakkelijke vis recepten"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Erik67
Laatste update: 17-01-2014
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Special: Recepten
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!