Linzer Torte, bosbessentaart uit Linz, een klassiek recept
De traditionele Linzer bosbessentaart is van oorsprong bedoeld als dessert en door het mooie luchtige karakter van de taart met een textuur die meer aan cake doet denken dan aan gebak is het inderdaad zeer geschikt als nagerecht. In veel Europese landen is het niet ongebruikelijk om taart te serveren als dessert voor men het diner afsluit met koffie en een glaasje digèstif. Oostenrijk kent een rijke traditie als het gaat om taart, men heeft bovendien een voorliefde voor streekproducten met een biologisch karakter, de bosbessen die in deze taart verwerkt worden zijn ruim voorhanden op de beboste berghellingen. Veel succes bij het bakken!
Linzer Torte
De "Linzer Torte" mag worden beschouwd als het oudst bekende genoteerde recept ter wereld, de taart werd al genoemd in 1653. Hoe de taart aan haar naam komt en wie het recept voor het eerst heeft opgeschreven zal echter altijd wel een mysterie blijven. Het recept komt onder andere voor in het: "Buch der Alle Hausgemachte Sachen, wie süss-Speisen, Gewürze, Kuchen und auch jede Art von Obst und andere gute und nützliche Sachen, gedrukt in Neurenberg, destijds het centrum van de boekdrukkunst.
Het stokoude kookboek geeft maar liefst vier recepten voor de Linzer Torte, daaruit kunnen we afleiden hoe populair en algemeen bekend de taart al in de tijd van de barok moet zijn geweest! De taart werd gevuld met bosbessen of met frambozen en er bestond ook een variant met een vulling van cranberries. Er werd altijd gebruik gemaakt van geroosterde hazelnoten en indien voorhanden werden amandelen gebruikt voor de garnering. Het deeg werd bereid met geklaarde boter. Hier is het lekkerste recept:
"Original Linzer Torte"
Ingrediënten:
- 150 gram roomboter,
- 250 gram gezeefde bloem,
- 150 gram poedersuiker,
- 100 gram geroosterde hazelnoten,
- 50 gram geschaafde amandelen,
- 1 losgeklopt ei,
- geraspte schil van 1 citroen,
- 1 theelepeltje kaneel,
- snufje zout,
- 1 zakje vanillesuiker,
- 1 zakje bakpoeder,
- 300 gram bosbessen
- 4 eetlepels bosbessenjam
Bereiding
- Kneed de boter, het ei, de suiker, vanillesuiker, citroenschil, de kaneel en het snufje zout door elkaar,
- kneed er vervolgens de gezeefde bloem en het bakpoeder door,
- maak de hazelnoten fijn in de blender en kneed ze ook door het deeg, zet het daarna een half uurtje in de koelkast,
- vervolgens driekwart van het deeg uitrollen met de deegroller tot 1½ cm dikte op een met bloem bestoven aanrecht,
- bedek de bodem en de zijkanten van een met boter ingevette springvorm van 22 cm met het deeg,
- doe de bosbessen erin en bestrijk deze met de bosbessenjam, een dun laagje is genoeg,
- vorm met een deegsnijrollertje reepjes van het resterende deeg en leg ze in een raster op de jam en de rand,
- bestrijk ze met wat ei en strooi de geschaafde amandelen rond de rand, u kunt ze ook op het raster aanbrengen,
- bak gedurende 40-45 minuten op ongeveer 190 graden Celsius, klaar!
Dit traditionele Oostenrijkse dessert heeft een licht zoete boterachtige korst, de geroosterde smaak komt uit de hazelnoten.
Bosbessen cultuur
Laten we u ook nog even wegwijs maken in de bosbes cultuur. Er bestaan verschillende soorten bosbessen, Vaccinium myrtillus is de Europese wilde bosbes die algemeen voorkomt en ook in de Nederlandse bossen is aan te treffen. Vaccinium corymbosum is de Amerikaanse bosbes, de variant die we in de zomer bij de groenteboer kunnen vinden en die we in de taart gebruiken.
De wilde bosbes draagt niet echt rijk en is klein, als u ze in het wild plukt zal het wat moeite kosten er voldoende te verzamelen voor in een taart en u kunt ze alleen in de maanden juni en juli vinden. De bes heeft purperkleurig sap en een heerlijke smaak.
Van de Amerikaanse bosbes bestaan veel verschillende gekweekte variëteiten, een zeer rijk dragende soort die een sieraad is in uw tuin is
Vaccinium corymbosum Berkeley, ze wordt tot 1.50 meter groot. Onder alle variëteiten zijn er die al vroeg in de zomer vrucht dragen, andere dragen vrucht in de midzomer of in de herfst, de bessen zijn dan ook over een langere periode verkrijgbaar. De bessen zijn veel groter dan die van de Europese bosbes en zijn van binnen doorzichtig van kleur.
Gezonde taart!
Natuurlijke chemische stoffen in bosbessen, de zogenaamde flavonoïden, openen de bloedvaten in het lichaam waardoor er een verhoogde doorbloeding ontstaat en tegelijkertijd een verlaging van de bloeddruk. Dit heeft als resultaat dat u op de korte termijn betere cognitieve prestaties levert en uw brein wordt er op de lange termijn gezonder van. Bosbessen hebben een hoog vitamine-C gehalte en ze bevatten veel vitamine-A, een stof die nodig is voor een goed gezichtsvermogen.
Daarnaast bevatten de bessen vitamine-B en verschillende mineralen en belangrijke sporenelementen als magnesium en ijzer.
Door de tamelijk ongewone combinatie van deze vitamines, mineralen en sporenelementen zijn blauwe bessen bloedzuiverend en anti-diabetisch. Ze worden van oudsher gebruikt tegen buikloop en ze helpen op de lange termijn tegen nachtblindheid.
Lees verder