Fashion cooking, kleurrijke roodgele perziktaart met bramen

Deze verbluffend fraaie perziktaart met bramen is niet alleen mooi maar ook erg lekker en past goed bij het eind van de zomer wanneer de lekkerste perziksoorten rijp zijn en u de bramen volop in de natuur kunt plukken. De oranjegele perziken zijn opgesloten in een laagje gelatine dat we maken van rood vruchtensap hetgeen een mooi contrast vormt met de donkere bramen, de felle kleuren roepen enigszins de sfeer op van het trendy 'colour blocking' waarbij twee of drie kleurige kledingstukken gecombineerd worden. Fashion cooking ontleent zijn kracht onder andere aan dit soort creaties, presenteer uw taart met flair!

Dramatisch effect

In een tijd waarin sterrenchefs de status van beroemde modeontwerpers hebben bereikt en een aantal van hen kookt in keukens die er uitzien als een wetenschappelijk laboratorium lijkt het eten van het voedsel dat zij bereiden soms meer op een intellectuele oefening dan op het gewoon genieten van een eenvoudige doch voedzame maaltijd zoals de meesten onder ons doen.


Aan de ene kant hebben we wel waardering voor de creativiteit en inventiviteit die dit soort moderne koks met al hun moleculaire waanzinnige wetenschappersgekte tentoonspreiden, aan de andere kant vragen we ons ook af of al deze technische tovenaars- brouwsels niet bijdragen aan het idee dat koken een zeer complex en moeilijk proces is. Er is echter een 'trickle-down' theorie die ook in de modewereld wordt gebruikt en die stelt dat 'high fashion food' uiteindelijk ook door gewone stervelingen gegeten zal worden net zoals dat toonaangevende mode uiteindelijk ook door iedereen gedragen zal worden. Om terug te komen op colour blocking, het dramatisch effect dat we met deze taart bereiken mogen we in dat opzicht in ieder geval geslaagd noemen!

Recept voor kleurrijke roodgele perziktaart met bramen

Dit recept is heel geschikt om de kloof die er gaapt tussen 'high-end-restaurant cooking' en uw gewone keuken thuis te dichten, de taart is beslist niet moeilijk om te maken en met het eindresultaat schaart u zich zeker onder de betere moderne chefs...

ingrediënten voor het deeg:
  • 400 gram gezeefde bloem
  • 230 gram zachte roomboter
  • 50 gram suiker
  • scheutje melk
  • 120 ml water
  • 1 zakje bakpoeder
  • snufje zout

Ingrediënten voor de vulling:
  • 150 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 30 gram maizena
  • 250 ml rood vruchtensap
  • 500 gram verse perziken
  • 30 à 35 bramen voor de garnering
  • 3 à 4 blaadjes Dr. Oetker Gelatine

Blind bakken

We gaan het deeg blind bakken, dat wil zeggen dat we het deeg nog zonder vulling laten bakken, dit doen we in een ovenschaal met wijde rand zodat het deeg niet inzakt aan de randen. Wilt u een vorm gebruiken met opstaande rand dan kunt u het inzakken van de deegrand voorkomen met een 'blinde vulling' van droge bonen op bakpapier dat we op het deeg leggen, de blinde vulling wordt verder niet gebruikt in het recept, het deeg wordt pas na het vooraf bakken gevuld met de vruchtenvulling.

Bereiding van het deeg:

  • Verhit de oven voor op 175° Celsius en vet een ovenschaal met wijde rand in met boter,
  • meng bloem, bakpoeder en zout in een ruime beslagkom,
  • voeg boter en suiker toe en kneed alles met de deeghaken in een keukenmachine of met de mixer,
  • voeg langzaam het water toe, begin met niet meer dan 80 ml en gebruik maximaal 120 ml,
  • meng tot zich een soepel deeg heeft gevormd, deel het in tweeën,
  • doe de ene helft van het deeg in de vriezer, die kunt u de volgende keer gebruiken,
  • bestuif uw werkvlak met bloem en rol de andere helft uit tot een cirkel die royaal groter is dan uw taartvorm,
  • vouw het deeg losjes in vieren, leg het in de taartvorm en vouw het weer uit,
  • druk het aan in de vorm, snij het teveel aan deeg 1 cm buiten de rand af en vouw de rand terug,
  • waar er eventueel te weinig deeg aan de rand zit vult u dat aan met de afgesneden stukken,
  • we gaan nu de rand vormen met onze duim en wijsvingers,
  • duw het deeg lichtjes in tussen uw duim en wijsvinger, houdt daarbij met uw linkerwijsvinger het deeg op zijn plaats,
  • op deze manier bewerkt u de hele rand, prik daarna met een vork gaatjes in de bodem,
  • bekleed het deeg met bakpapier en doe de blinde vulling erin,
  • bak het deeg nu 20 minuten op 175° Celsius en laat het daarna in de vorm afkoelen.



Rood vruchtensap

Voor dat fraaie rode kleurtje in de taart gebruiken we rood vruchtensap in combinatie met heldere gelatine. Hoe helderder het vruchtensap, hoe helderder het eindresultaat maar het staat wel zo geraffineerd om niet al te helder sap te gebruiken, bijvoorbeeld Multivitamientje Rood Fruit van Appelsientje. Hoe stevig de gelatine wordt hangt af van het aantal blaadjes dat u gebruikt, in principe zijn drie blaadjes genoeg, gebruik er zeker niet meer dan vier want dan wordt het rode sap te vast.

Bereiding van de vulling en afmaken van de taart:

  • Leg de gelatineblaadjes één voor één in koud water en laat ze ongeveer 5 minuten weken,
  • verwarm de suiker, de vanillesuiker, de maizena en het rode vruchtensap in een ruime pan, niet koken,
  • neem de gelatineblaadjes uit het water, knijp ze uit en roer ze door het warme vruchtensap tot ze zijn opgelost,
  • zorgt ervoor dat het sap niet kookt, de gelatine gaat daardoor onprettig smaken,
  • neem de pan van het vuur en laat het vruchtensap mengsel volledig afkoelen,
  • schil ondertussen de perziken, ontpit ze en snijd ze in schijfjes,
  • leg de perziken in de afgebakken taartkorst en giet het vruchtensapmengsel eroverheen,
  • zet de taart nu minstens vier uur in de ijskast zodat de gelatine rustig kan opstijven,
  • was daarna de bramen heel kort, laat ze op keukenpapier drogen en garneer de taart ermee, klaar!


Serveer met een toef slagroom maar neem eerst de bewonderende reacties in ontvangst voor u de taart aansnijdt...

Lees verder

© 2013 - 2024 Fijnesteyn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zomerse cocktailsEen heerlijk frisse en fruitige cocktail is helemaal het einde op een broeierige zomerdag. Hier een paar verrukkelijke c…
Bramen, meer dan een heerlijke vruchtBramen, meer dan een heerlijke vruchtVaak tref je ze langs de kant van de weg of in het bos aan, de braam. Helaas wordt de braam soms als een onkruid gezien;…
Bramen (Rubus fruticosus), eten uit de tuinBramen (Rubus fruticosus), eten uit de tuinBramen passen in vrijwel iedere tuin, zeker de varianten zonder doorns. Wat ziet er nou feestelijker uit dan fruit uit e…
Bramen - bramenpluk en BrommelfestivalBramen - bramenpluk en BrommelfestivalNa de zomer begint het bramenseizoen. In het zuiden van het land is het zomerfruit en in het noorden zijn de vruchten he…

Rocky Road ChocoladeEen heerlijk recept voor iedere chocolade liefhebber. Heerlijk voor bij de koffie, of als traktatie bij ieder (kinder)fe…
Supergezonde recepten met superfoodsDe laatste tijd is het erg hip en happening in de media: het eten van superfoods. Maar waarom zijn superfoods zo gezond…
Bronnen en referenties
  • Dimplesanddelights.blogspot.com
  • Healthyfood.co.nz
  • Jellomoldmistress.com
Fijnesteyn (99 artikelen)
Laatste update: 11-07-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.