Pastéis De Belém, verrukkelijke Portugese roomtaartjes

Pastéis De Belém, verrukkelijke Portugese roomtaartjes Pastéis De Belém, Portugese roomtaartjes zijn de nationale vijfhaps smikkeltaartjes die men door heel Portugal heen bij elke bakkerij kan krijgen, wanneer u door Portugal reist raakt u er vrijwel onmiddellijk aan verslaafd, in al hun eenvoud zijn deze taartjes onovertroffen lekker. Volgens de legende zijn ze in de 18e eeuw gecreëerd door de monniken in het monumentale Jerónimos klooster van Belém, het oorspronkelijke recept is geheim en alleen bekend aan de Fábrico dos Pastéis de Belém in Lissabon die er dan ook wereldberoemd mee geworden is. Evengoed worden ze overal in Portugal gebakken, dat kunt u ook, doe mee!

Pastéis De Belém, ook bekend in Hong Kong en Singapore

Pastéis De Belém zijn genoemd naar het plaatsje Belém dat vroeger ver buiten de stad Lissabon lag, tegenwoordig maakt het plaatsje deel uit van de stad. Pastéis De Belém worden ook wel pastéis de nata genoemd, "nata" betekent "room" en dat is dan ook een belangrijk ingrediënt van dit verrukkelijke gebakje. Pastéis de nata is het meervoud, het enkelvoud is pastel de nata.


Een aardig detail is dat het gebakje ook bekend is in Hong Kong en Singapore, het werd in vroeger tijden via de Portugese kolonie Macau naar deze voormalige Britse koloniale steden gebracht en is daar nog altijd een geliefd dessertgebakje.

Zelf bladerdeeg maken

De knapperige korst van dit ogenschijnlijk eenvoudige gebakje is van bladerdeeg, hier is ons recept voor bladerdeeg.

Maak de vulling terwijl het deeg ligt te koelen

Het deeg kunt u eventueel al een dag van te voren maken, ook kunt u overwegen om het gedeeltelijk klaar te maken en de laatste bewerking de dag erna te doen voordat u aan de vulling van de taartjes begint.

Ingrediënten voor het bladerdeeg:
  • 580 gram bloem
  • 10 gram suiker
  • 5 g zout
  • 530 gram koude roomboter
  • 300 ml water

Ingrediënten voor de vulling:
  • 4 eidooiers van verse eieren
  • 3 dl verse room
  • 30 gr bloem
  • schil van 1 citroen, in een paar lange stukken gesneden
  • 180 gr kristalsuiker
  • ½ vanillestokje

Voor de glanzende toplaag:

  • 30 à 40 gram rietsuiker vermengd met een theelepel kaneel

Bereiding van de vulling:

  • Doe de bloem in een beslagkom en giet er 1 dl room bij, roer goed door met een garde tot alle klontjes weg zijn,
  • giet de rest van de room in een ruime pan, voeg de citroenschil toe en verwarm het op laag vuur, niet koken,
  • giet de warme room bij het bloemmengsel, voeg de suiker en het vanillestokje toe en roer het goed door,
  • splits de eieren en voeg de eierdooiers een voor een toe aan het roommengsel terwijl u goed door roert,
  • doe de inhoud van de beslagkom terug in de pan en warm het op tot tegen het kookpunt aan,
  • blijf ondertussen goed roeren, het mengsel mag niet koken want dan gaan de eieren schiften,
  • wanneer het begint in te dikken haalt u de stukken citroenschil en het vanillestokje er uit,
  • blijf roeren tot de vulling iets is ingedikt, neem dan de pan van het vuur en laat de vulling helemaal afkoelen.

Samenstellen van de taartjes

  • Rol het deeg voor de laatste keer uit tot een dikte van iets meer dan een halve centimeter,
  • rol het nu losjes op tot een worst en snij schijven van ongeveer 3 cm dikte van deze worst,
  • leg de schijven in een voor pastéis de nata geschikte bakvorm en maak er een kommetje van,
  • vul de kommetjes deeg met de afgekoelde vulling en bak ze gedurende 15 à 20 min op 220°C,
  • strooi er dan wat rietsuiker vermengd met kaneel overheen en plaats ze nog 5 minuten onder de grill,
  • houdt ze goed in de gaten en let erop dat de bovenzijde van de vulling hierbij niet verbrandt,
  • in plaats van onder de grill kunt u dit ook doen met een brander zoals professionele koks die gebruiken.

Laat ze wat afkoelen, ze kunnen warm gegeten worden dat brengt uw smaakpapillen in opperste vervoering!


Bakvormpjes kopen

Op www.bouwhuis.com kunt u de bakvormpjes die in het recept gebruikt worden kopen, deze webwinkel heeft een zeer groot assortiment banketbakkers materialen. De vormpjes kunnen ook gebruikt worden voor cupcakes.

De niet te missen smaak van Lissabon

Wanneer u in Lissabon komt kunt u genieten van kostelijke wijnen, pittige worstjes, perfecte kopjes espresso en knisperig zoute gefrituurde visjes die allemaal om uw aandacht vragen maar u hebt Lissabon pas echt ervaren wanneer u uw weg hebt weten te vinden in het labyrinth van café en banketbakkerij Pastéis de Belem om daar een paar verse warme taartjes te eten.


De bakkerij is gehuisvest in een statig pand dat mooi gelegen is aan een waterfront en binnen treft u een prachtig winkelinterieur aan waarbij u het gevoel krijgt een stap terug in de tijd te doen naar de jaren vijftig van de 19e eeuw. Het onberispelijk geklede personeel is vriendelijk en in grote getale aanwezig, hier komt u voor uw plezier een echte Pastéis de Belém kopen!

Lees verder

© 2013 - 2024 Fijnesteyn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gastronomische specialiteiten van LissabonNergens komt de gastvrijheid van Portugal zo hartverwarmend tot uiting als in de gastronomie. Niet alleen is de verschei…
Aantal calorieën in gebakAantal calorieën in gebakHoeveel calorieën zitten er in gebak? Iedereen lust wel eens een stukje taart, cake of ander gebak, bijvoorbeeld tijdens…
Zelf bladerdeeg makenZelf bladerdeeg maken is niet moeilijk, het vraagt vooral veel geduld en het kost de nodige tijd omdat het deeg tussendo…
Goedkope gemakkelijke taarten: Monchou taartGoedkope gemakkelijke taarten: Monchou taartBij een verjaardag hoort natuurlijk taart. Taarten bij de bakker kunnen aardig in de kosten lopen, ze zijn namelijk vrij…

Glutenvrij hoofdgerecht: aubergine gevuld met gehaktAubergine gevuld met gehakt en rozijnen, een verrassend smakelijk recept voor een glutenvrij hoofdgerecht. Niet moeilijk…
Pruimenmeringuetaart, vier de rijke oogst van de zomer!Pruimenmeringuetaart is een taart die hoort bij de periode waarin de zomer haar triomfen viert met een rijke pruimenoogs…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Cegoh, Pixabay
  • Essen-und-trinken.de
  • Isabellang.blogspot.com
  • Koken.vtm.be
  • Soniameirinho1988.blogspot.com
  • Soumulher.pt
  • Sugarprincess-juschka.blogspot.com
Reacties

Eliane, 11-08-2014
Ik heb het recept vd pastéis de Belém uitgeprobeerd en volledig gemaakt volgens het recept. Toch vind ik dat de crème iets te droog uitgevallen is en deze blinkt niet bovenaan zoals de echte pasteis. heb deze onlangs in Portugal gegeten en daar was de crème wel smeuerig. Ze waren wel lekker van smaak. Wat zou ik er verkeerd aan gedaan hebben. Ze zijn wel gebakken in een hete lucht oven en voor de vormpjes heb ik siliconen vormpjes gebruikt. Reactie infoteur, 12-08-2014
Beste Eliane,

Dank je voor je reactie, dat stellen we zeer op prijs. Wellicht is de crème iets te ver ingedikt bij het bereiden van de vulling, als de pasteis gebakken worden gaart de crème dan te ver door. We hebben een kleine wijziging aangebracht in het recept om dit te voorkomen. Ook is elke oven weer anders, te verwachten is dat ze in een heteluchtoven wel 5 minuten korter gebakken kunnen worden, dit blijft toch een beetje een kwestie van proberen. Het glanzen wordt bereikt met een laagje rietsuiker dat op het laatst over de pasteis gestrooid wordt en dan wordt gebrand, ook dit is nu veranderd in het recept, het was inderdaad een belangrijke aanvulling die nog ontbrak, goed dat je ons hierop opmerkzaam hebt gemaakt,

Vriendelijke groet, Chris en Steyn (vader en zoon)

O. Timo ótimo, 06-11-2013
Hmmm… héérlijk! Nu al zin om ze idd zelf te gaan maken. Mijn geliefde weet inmiddels: als wij in Portugal aankomen is het allereerste dat gedaan wordt: een bica (Portugese espresso, maar dan veel lekkerder dan dat Italiaanse dingetje) & pastel de nata. Zij drinkt geen koffie, maar is tot de conclusie gekomen dat pastel de nata ook met thee heel erg lekker is. Gekoesterd wordt dat ene kaasje dat nog over is van onze meest recente trip naar Portugal: een Queijo de Azeitão. Mooi plan: komend weekend zelf pastéis de nata maken. 's Avonds dan een lichte maaltijd om later op de avond lekkere stukjes brood te dippen in de kaas, witte Alentejanowijn erbij en dan afsluiten met de eigen, verse pastéis de nata. Verheug mij al op het weekend! Reactie infoteur, 06-11-2013
Klinkt fantastisch! Laat na het weekend even weten hoe de pastel de nata gelukt zijn!
Vriendelijke groet, Steyn

Fijnesteyn (99 artikelen)
Laatste update: 11-07-2015
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.