Glutenvrij hoofdgerecht: aubergine gevuld met gehakt
Aubergine gevuld met gehakt en rozijnen, een verrassend smakelijk recept voor een glutenvrij hoofdgerecht. Niet moeilijk om te bereiden. Aubergine is een vruchtgroente evenals komkommer, tomaat en paprika, in Nederland vooral bekend als bestanddeel van de Griekse moussaka en onderdeel van de Provençaalse ratatouille. Tegenwoordig ook steeds vaker terug te vinden in de Hollandse keuken als een zelfstandig gegeten groentesoort. De in Nederland veel verkochte auberginesoort kenmerkt zich door de dieppaarse schil en het witte vruchtvlees. Op dit basisrecept kan naar hartenlust gevarieerd worden met andere ingrediënten en kruiden, indien het gehakt worden vervangen door groenten tevens een voedzame, vegetarische schotel.
Herkomst aubergine
De aubergine komt oorspronkelijk uit Birma en is in het midden van de 15e eeuw via Spanje geïmporteerd naar Europa. Deze groente, ook wel 'eierplant' of 'eiervrucht' genoemd, een afgeleide van de Engelse benaming 'eggplant', behoort tot de zogeheten nachtschadefamilie. China en India kennen de groente al eeuwenlang, tegenwoordig wordt deze ook in de Nederlandse kassen volop geteeld en is deze bijna het hele jaar door volop verkrijgbaar in groentewinkels en supermarkten.
De vrij grote ovaalgevormde paarse aubergine met een gewicht van circa 275 gram is het meest bekend. Daarnaast zijn er ook, in kleinere formaten, witte, gele en gestreepte aubergines verkrijgbaar.
Ingrediënten
- 2 grote aubergines
- 2 eetlepels olijfolie
- 300 gram rundergehakt
- 1 ui
- 75 gram rozijnen
- 2 theelepels kerriepoeder
- 125 ml kookroom
- 75 gram geraspte kaas
Bereidingswijze glutenvrije hoofdgerecht
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snij de beide aubergines in de lengte doormidden en schep er met een lepel zoveel vruchtvlees uit, tot er een rand van ongeveer 0,5 cm overblijft. (aubergines hoeven niet geschild te worden, alleen even schoonboenen). Het vruchtvlees in kleine blokjes snijden en de ui snipperen. Leg de aubergines met de bolle kant in een ovenschaal, en bestrooi de binnenzijde met zout. Het vruchtvlees zal snel wat bruin verkleuren wat niets aan de smaak afdoet na bereiding.
Schep 5 eetlepels water in de ovenschaal. Verhit de olijfolie in een koekenpan en braad daar het gehakt rul in. Voeg de aubergineblokjes en ui toe en roerbak dit mengsel gedurende enkele minuten. Vervolgens de rozijnen, het kerriepoeder, de kookroom en 3 eetlepels water toevoegen. Op smaak brengen met peper en zout. Breng dit mengsel aan de kook en verdeel het over de vier auberginehelften. Strooi er de geraspte kaas overheen en zet de schaal in de inmiddels voorverwarmde oven en zet de schaal op het rooster, in het midden van de oven. Na 30 minuten is het gerecht gereed en kan het uitgeserveerd worden.
Tips om te variëren
- Vervang de geraspte kaas door in dunne plakken gesneden tomaat en paprikareepjes
- Varieer met knoflook en/of sterk geurende kruiden zoals oregano, peterselie en tijm
Serveertip
De gevulde aubergines vormen op zich al een volledige, glutenvrije hoofdmaaltijd, serveer ze daarom met lichte bijgerechten zoals een timbaaltje rijst en eventueel een frisse tomatensalade.