Castagnaccio alla Toscana, kastanjetaart op Toscaanse wijze
Castagnaccio alla Toscana, Italiaanse kastanjetaart, is een recept uit Toscane dat typerend is voor die streek aangezien dit landelijke gebied rijk is aan kastanjebomen. Het is geen moeilijk recept en u hoeft er niet voor op zoek naar kastanjes, de taart ontleent zijn naam aan de bereiding met kastanjemeel en wordt verrijkt met rozijnen, pijnboompitten, walnoten en rozemarijn. Kastanjemeel vindt u in de betere natuurvoedingswinkels en onder andere ook bij de Ekoplaza supermarkten in de grote steden. Het meel wordt gemaakt van tamme kastanjes die in Noord-Italië en Zuid-Frankrijk groeien, het heeft een karakteristieke smaak. Hup, de keuken in!
Maaltijd voor de arme boeren
De geschiedenis van de kastanje is nauw verbonden met de regio Toscane en in het bijzonder met de stad Siena. Castagnaccio was aanvankelijk, net als de meeste traditionele recepten, een maaltijd voor de arme boeren die de vruchten van de kastanje gemakkelijk konden verzamelen aangezien de kastanjebomen ruim vertegenwoordigd zijn in het Toscaanse natuurlandschap.
De kastanjetaart vindt zijn oorsprong in een zeer ver verleden, zo is uit geschriften van kerkvader en filosoof Augustinus van Hippo die in het jaar 384 zetelde aan het hof van Milaan bekend dat hij de kastanjetaart zeer waardeerde. Het duurde echter tot omstreeks het jaar 800 voordat de Toscaanse kastanje in de rest van Italië aangeplant werd en het gerecht ook op andere plaatsen werd gegeten. In ieder geval lijkt het erop dat de kastanjetaart ook werd gemaakt door de Toscaanse Pilade van Lucca, aangezien de taart in het boek "Commentaar van de meest opmerkelijke en monsterlijke dingen in Italië, en op andere plaatsen" wordt genoemd. Deze uitgave werd geschreven door Hortensius Orlando en gepubliceerd in Venetië in 1553.
Recept voor Castagnaccio alla Toscana, Italiaanse kastagnetaart
De Italiaanse "donna moderna" maakt de taart natuurlijk volgens een in de loop der jaren verder geperfectioneerd recept hoewel het zo eenvoudig is dat het naar alle waarschijnlijkheid weinig afwijkt van de authentieke taart van eeuwen geleden!
Ingrediënten voor de taart
- 750 ml water
- 500 gram kastanjemeel
- 50 gram kristalsuiker
- 100 gram walnoten
- 100 gr pijnboompitten
- 1 handvol verse rozemarijnnaalden
- 80 gr rozijnen
- snufje zout
- 6 eetlepels olijfolie extra vergine
Kastanjemeel is soms al gezoet, let daar op, als dat het geval is dan hoeft u de suiker natuurlijk niet te gebruiken!
Bereiding van de taart:
- Verwarm de oven voor op 200° Celsius,
- Zet de rozijnen te weken in warm water,
- zeef de bloem in een grote beslagkom om eventuele klontjes te verwijderen,
- voeg de suiker en een royale snuf zout toe,
- giet beetje voor beetje het water erbij terwijl u mengt met een garde of mixer,
- blijf kloppen tot al het water is toegevoegd en er een mooi glad beslag is ontstaan,
- dep de de rozijnen goed droog, hak de walnoten grof en doe ze bij de pijnboompitten,
- Houd een klein deel van deze ingrediënten achter om de taart straks mee te bedekken,
- voeg de rest van de rozijnen, noten en pijnboompitten toe aan het beslag,
- vet een ondiepe taartvorm met een diameter van 40 cm goed in met de olijfolie,
- giet het beslagmengsel in de vorm, dit moet een hoogte van ongeveer een centimeter bereiken,
- bestrooi de kastanje taart met de achtergehouden rozijnen, noten en pijnboompitten,
- strooi ook de verse rozemarijn naalden er overheen,
- giet dan spiraalsgewijs nog twee eetlepels olie eroverheen,
- bak vervolgens uw castagnaccio gedurende 30 minuten op 200° tot hij een mooie korst heeft gevormd.
U kunt de taart als dessert serveren met wat kersen en geslagen room, de smaak van de kersen combineert uitstekend met de castagnaccio, ter garnering kunt u er ook nog een takje rozemarijn bij leggen.
Lees verder