Sticky Toffee Pudding, recept voor "Kleverige Toffee Taart"

Sticky Toffee Pudding, recept voor "Kleverige Toffee Taart" Sticky Toffee Pudding is een overheerlijke Engelse desserttaart, machtig maar uitermate lekker! Het wordt altijd warm gegeten met toffeesaus en/of custardsaus en als nagerecht geserveerd. Het woord 'pudding' heeft hier niet de betekenis van een pudding zoals wij die kennen maar staat voor 'sponsachtige cake'. De vertaling 'Kleverige Toffee Taart' dekt de lading dan ook het best. De kleverige textuur ontstaat door de toffeesaus en door de dadels die in de cake verwerkt zijn. Dit nationale gerecht kan bogen op een rijke geschiedenis, het zou in 1907 bedacht zijn door de waardin van The Gait Inn in Millington en rond 1960 door Francis Coulson, de chefkok van het Sharrow Bay Country House Hotel in het Lake District zijn geperfectioneerd.

Sticky Toffee Pudding

Iedereen die op vakantie gaat naar Engeland wordt daar vroeg of laat geconfronteerd met het fenomeen Sticky Toffee Pudding, veelal geserveerd als nagerecht in een restaurant maar het staat ook wel op de kaart in de vele tearooms die Engeland rijk is.


En hebt u het eenmaal geproefd dan bent u verkocht, want dit is buitengewoon lekker! Omdat het warm geserveerd wordt komt de smaak van de "pudding" goed tot zijn recht en de sponsachtige textuur voegt nog een extra smaaksensatie toe aan het geheel.


De toffeesaus is verrukkelijk en als variatie kunt u daar ook nog de custardsaus bij proberen, u belandt zo in de zevende hemel! Op het Engelse platteland laat men de pudding in de custardsaus zwemmen. Vaak wordt de custardsaus er ook apart bij geserveerd in een mooi schenkkannetje.

Het recept voor de Sticky Toffee Pudding

De Engelsen gebruiken in hun baksels vaak "baking soda", dat is hier moeilijk verkrijgbaar en daarom gebruiken we bakpoeder. Het recept is verder niet moeilijk, het is wel belangrijk de instructies nauwkeurig op te volgen voor een goed resultaat.

Benodigdheden voor de "pudding"
  • 250g hele dadels
  • 200 ml water
  • 1 zakje vanille suiker
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • 175 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 eieren
  • 90 gram zachte roomboter
  • 150 gram rietsuiker of bruine suiker
  • 2 eetlepels suikerstroop
  • 100 ml melk

Benodigdheden voor de toffeesaus

  • 175 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 50 gram boter, in stukjes gesneden
  • 225 ml double cream of clotted cream
  • 1 eetlepel suikerstroop

Clotted cream

U treft hier nog een ingrediënt aan dat u niet in de supermarkt zult vinden: "double cream" of "clotted cream". Het is een zeer dikke room, bijna boterachtig. Een goede delicatessenwinkel kan u er wel aan helpen en anders gebruikt u gewone slagroom.

Bereiding van de "pudding"
  • ontpit de dadels, snij ze in hele kleine stukjes en doe ze in een schaal,
  • kook de 200 ml water en giet het bij de dadels,
  • laat de dadels een half uur staan tot ze geweld en afgekoeld zijn.
  • verwarm de oven voor op 175 °Celsius,
  • meng het meel en de bakpoeder door elkaar in een beslagkom,
  • klop de eieren los in een andere schaal,
  • meng de boter en de suiker door elkaar, weer in een aparte schaal,
  • voeg hier nu de losgeklopte eieren beetje voor beetje aan toe,
  • tussendoor telkens goed kloppen tot het ei helemaal is opgenomen en voeg daarna de stroop toe, weer goed kloppen.
  • meng nu één derde van het meel erdoor, en beetje voor beetje de helft van de melk, blijf steeds goed kloppen,
  • nu weer één derde van het meel erbij doen en de andere helft van de melk er scheutje voor scheutje door mengen,
  • tenslotte de rest van het meel erdoor mengen,
  • dit proces kunt u natuurlijk ook doen in de kom van een langzaam draaiende keukenmachine met deeghaken,
  • prak de afgekoelde dadels nog fijner met een vork, meng ze door het beslag en roer ook het zakje vanillesuiker erdoor,
  • vet een kleine springvorm in met boter, schep er wat bloem in en zorg dat de bloem overal aan de boter kleeft,
  • doe het beslag in de vorm en bak de taart 25 à 30 minuten op 175 °Celsius, tot het gerezen en stevig is.

Om te controleren of de taart gaar is steekt u er een breinaald in, als deze er droog weer uitkomt is de taart klaar.

Bereiding van de toffeesaus

  • terwijl de "pudding" in de oven staat doet u de suiker en boter voor de saus in een steelpan,
  • breng op een matig vuur even aan de kook en draai dan het vuur lager zodat het mengsel net tegen het kookpunt aan blijft,
  • blijf steeds roeren, tot de suiker helemaal is opgelost en roer de stroop erdoor,
  • voeg dan de helft van de room toe en roer het flink door, als het weer goed heet is zet u het vuur laag.
  • laat dit suiker-, boter-, roommengsel vervolgens langzaam caramelliseren op zeer laag vuur
  • taart uit de oven? zet dan het vuur iets hoger, en laat de saus 2-3 minuten pruttelen tot het een mooie toffeekleur heeft,
  • neem de pan van het vuur en klop de rest van de room er luchtig door zodanig dat het zich niet helemaal mengt,
  • de saus is nu klaar om met de taart geserveerd te worden

Serveren van de Sticky Toffee Pudding

Als de taart uit de oven is gehaald kunt u hem na enkele minuten afkoelen losmaken door met een mes langs de rand van de taart te gaan en dan voorzichtig de springvorm te openen. Giet de saus over de Sticky Toffee Pudding en serveer hem meteen.

Nog "stickyer"

De taart wordt nog lekkerder en plakkeriger wanneer u deze (met de saus erover heen gegoten) één of twee dagen laat staan.
U zult hem in dat geval wel moeten verstoppen voor uw huisgenoten anders zal dat niet gaan lukken, als ze deze taart eenmaal ontdekt hebben gaat die onherroepelijk op voor u het weet! Is het u toch gelukt om het verorberen van de "pudding" twee dagen lang te rekken warm hem dan weer even op in de oven, zo'n 15-20 minuten op 160°C in een afgesloten ovenschaal.

De custardsaus voor het "Zevende Hemel Effect"

Custardsaus is makkelijk te maken met eierdooiers, suiker, melk en room en is binnen tien minuten klaar, het past heel goed bij de Sticky Toffee Pudding, sterker nog, u bereikt er het al eerder genoemde "Zevende Hemel Effect" mee bij uw disgenoten!

Benodigdheden voor de Custardsaus
  • 2 dl. melk
  • 2 dl. slagroom
  • 6 eidooiers
  • 50 gr. suiker
  • 1 zakje vanillesuiker

Bereiding van de saus

  • doe de melk en de room bij elkaar in een steelpannetje,
  • verwarm het op een laag vuur, net tegen het kookpunt aan,
  • scheidt de eierdooiers van het eiwit en klop de dooiers romig met de suiker en de vanillesuiker,
  • doe een flinke scheut van het warme roommengsel al kloppend bij de eierdooiers en doe dan alles terug in de steelpan,
  • blijven kloppen op laag vuur tot de eieren beginnen te stollen en de custard dik wordt,
  • de custard is goed wanneer hij aan de achterkant van een lepel blijft hangen,
  • niet te lang doorkloppen want dan wordt het roerei!

De gemakkelijke versie van custardsaus, met custardpoeder

Natuurlijk strekt het u tot eer als u de custardsaus volgens bovenstaand recept maakt maar het mag ook eenvoudiger:

Benodigdheden
  • 10 gram custardpoeder
  • 30 gram suiker
  • 4 deciliter melk

Bereidingswijze

  • meng het custardpoeder met een klein beetje koude melk tot een papje,
  • breng de rest van de melk aan de kook met de suiker,
  • voeg onder goed roeren het custardpapje toe aan de warme melk,
  • breng het al roerend aan de kook en laat het enkele seconden doorkoken,
  • laat de saus al roerend afkoelen tot zij lauw warm en wat dikker geworden is.

Serveren van de Sticky Toffee Pudding met custardsaus

Doe punten van de warme Sticky Toffee Pudding op dessertbordjes, leg er eventueel één bolletje vanilleijs naast met een blaadje munt daarop ter versiering, doe de custardsaus in een schenkkommetje en laat uw tafelgenoten deze zelf naar believen over de Sticky Toffee Pudding gieten, succes verzekerd, men zal u roemen om uw kook- en bakkunsten, eet smakelijk!

Lees verder

© 2012 - 2024 Fijnesteyn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vier top mokka-receptenVïer overheerlijke recepten met mokkasmaak. Lekker voor bij de koffie of gewoon als verwennerij. Latte Macchiato, koffie…
Heerlijke taarten met alcoholHeeft u iets te vieren en zoekt u een lekkere en originele taart met alcohol? Probeer dan deze taarten eens. U vind hier…
Slagroomtaart-recept, beproefd en gewaardeerdSlagroomtaart-recept, beproefd en gewaardeerdHet zelf maken van een slagroomtaart is niet zo moeilijk. Een recept van mijn moeder, al heel oud. Gebaseerd op een pak…
Goedkope gemakkelijke taarten: Monchou taartGoedkope gemakkelijke taarten: Monchou taartBij een verjaardag hoort natuurlijk taart. Taarten bij de bakker kunnen aardig in de kosten lopen, ze zijn namelijk vrij…

Recepten met bloemkoolBloemkool is een groente die nogal eens ondergewaardeerd wordt. Nederlanders kennen de groente vaak vooral als zijnde ge…
Zes verschillende Nasi Goreng receptenZes verschillende Nasi Goreng receptenNasi Goreng (Maleisisch voor "gebakken rijst") is een oorspronkelijk Indonesisch, maar inmiddels volledig ingeburgerd re…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Chalk and Cheese, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • Bbcgoodfood.com/recipes
  • Countrywoodsmoke.com
  • Cumbernauldcollege.blogspot.com
  • Happinessinacupcake.wordpress.com
  • Maryberry.co.uk
  • Simplystaffordshire.blogspot.com
  • Teaandsympathynewyork.wordpress.com
  • Whiteocean.co.in
Fijnesteyn (99 artikelen)
Laatste update: 05-06-2015
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.