Kruidencocktail tegen hoofdpijn

Kruidencocktail tegen hoofdpijn Hoofdpijn is de meest voorkomende en tevens een van de meest gecompliceerde gezondheidsklachten. De oorzaken kunnen talrijk zijn. Naast dat er in de reguliere geneeskunde bij aanhoudende klachten in veel gevallen grondig onderzoek wordt gedaan naar bijvoorbeeld migraine, proberen velen tal van huismiddeltjes uit om van die akelige hoofdpijn af te komen. Zoals specerijen en kruiden. Bij de een helpt het, bij de ander niet. Een van de meest opmerkelijke middeltjes tegen hoofdpijn is een kruidencocktail: de 'prairie oyster'. Sommigen zweren erbij. Tenzij men hoofdpijn krijgt van alcohol.

Inhoud


Bron: Stevepb, PixabayBron: Stevepb, Pixabay

De vele oorzaken van hoofdpijn

Zo onschuldig als hoofdpijn vaak is, of lijkt, zo ernstig kunnen in sommige gevallen de oorzaken zijn. Er zijn maar weinig mensen die nooit hoofdpijn hebben gehad. Het leeuwendeel (90%) van de oorzaken kan onder de noemer 'spanningshoofdpijn' worden geschaard. De boosdoeners van de resterende 10 procent kunnen zo talrijk zijn dat benoemen bijna ondoenlijk is, variërend van intra- en extracraniële (binnen en buiten de schedel) en vasculaire (vaatdilatatie- en spasmen) oorzaken, zoals in veel gevallen migraine.

Van infectieziekten tot stofwisselingsstoornissen
Een greep uit de mogelijke oorzaken van hoofdpijn:
 • Infectieziekten, zoals verkoudheid en bijholteontsteking.
 • Vergiftigingen, zoals van alcohol (kater) na een avondje stappen.
 • Vasculaire stoornissen, waaronder hoge bloeddruk.
 • Medicinale oorzaken. Bloeddrukverlagers, zoals perindopril en metoprolol, zijn berucht.
 • Processen die de hersendruk verhogen, bijvoorbeeld een hersenbloeding of hersenontsteking (meningitis).
 • Stofwisselingsstoornissen, zoals hypoglykemie en hyperglykemie (diabetes).
 • Neuralgieën, ofwel prikkelingen van de hersenzenuwen zoals bij halswervelafwijkingen. Of simpelweg door een verkeerde lichaamshouding.

Onschuldige of ernstige hoofdpijn? Wanneer naar de dokter?

Miljoenen mensen hebben soms of vaak last van hoofdpijn, al dan niet een ernstige vorm ervan, zoals migraine en clusterhoofdpijn. In de meeste gevallen is er niets ernstigs aan de hand. Wie vaak hoofdpijn heeft, waarbij een paracetamol niet helpt, kan beter naar de huisarts gaan voor controle. In geval van de meest onschuldige hoofdpijnen zijn er tal van uitlokkende factoren, zoals slaaptekort, een kater door alcoholmisbruik en roken. Maar er zijn ook voedingsfactoren die een rol spelen. En niet te te vergeten problemen op het werk of in de privësfeer.

Huisarts
Niettemin kan hoofdpijn ook duiden op een ernstige aandoening. Bij onder andere de volgende hoofdpijnklachten is het verstandig om naar de huisarts te gaan:
 • Als u nooit eerder steeds terugkerende hoofdpijn hebt gehad.
 • Als de hoofdpijn het dagelijks leven begint te doorkruisen, zoals werkverzuim.
 • Als er andere medische problemen zijn, waaronder duizeligheid, visusstoornissen, geheugenverlies en andere neurologische verschijnselen.
 • Als de hoofdpijn frequenter optreedt en heftiger wordt.
 • Als u de vijftig gepasseerd bent en plotseling (of sluipend) vaker hoofdpijn krijgt.

Bron: Taken, PixabayBron: Taken, Pixabay

Specerijen en kruiden

Er zijn veel huismiddeltjes om een incidentele, herleidbare hoofdpijn te bestrijden. Zoals kruiden en specerijen, waaronder tabasco en gember, dat veel gebruikt wordt in de Aziatische natuurgeneeskunde en dat volgens velen effectief is tegen hoofdpijn, terwijl anderen er geen baat bij hebben. Het blijft heel persoonlijk, vandaar dat ook huismiddeltjes worden genoemd. Daarnaast is volgens sommigen cafeïne geschikt, dat overigens geen kruid is.

Koffie
Sommigen zweren bij een kop sterke, zwarte koffie met suiker als het ultieme middel tegen een kater. Anderen moeten er niets van hebben. Tussen de talloze huismiddeltjes, specerijen en kruiden is ook een opmerkelijke cocktail te vinden. Voor velen een zeer prettige manier om van de hoofdpijn af te komen, tenzij men hoofdpijn krijgt van alcohol. Het helpt dus niet bij iedereen.

Een cocktail tegen hoofdpijn

Deze cocktail kan een probaat middel zijn, zoals veel huismiddeltjes. De hoofdpijn verdwijnt mede dankzij de specerijen. U hoeft niet naar pijnstillers te grijpen. En de brandewijn geeft u een 'kick'. Sla de cocktail liefst in één keer achterover. Is de hoofdpijn het gevolg van een kater? Drink de 'prairie oyster' dan op de nuchtere maag.

Cocktailglas / Bron: Bogitw, PixabayCocktailglas / Bron: Bogitw, Pixabay

Prairie oyster

Drink deze cocktail uit een gewoon cocktailglas.

Ingrediënten

 • 40 ml brandewijn
 • enkele mespuntjes zout en peper
 • 2 scheutjes worcestersaus
 • 2 scheutjes tabasco
 • 1 eierdooier

Bereiding

Laagsgewijs. Geen ijs. Doe de eierdooier er heel bij. Vindt u dat een onappetijtelijke aanblik? Roer dan net zo lang tot de cocktail een homogene structuur heeft gekregen. Dag hoofdpijn!

Lees verder

© 2007 - 2024 Orion, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelf smoothies makenZelf smoothies makenJe kunt zelf de lekkerste smoothies maken, met vers fruit, ijs, koffie of andere ingrediënten. Het enige dat je nodig he…
Creatieve cocktailsEr zijn ontzettend veel verschillende soorten cocktails met verschillende soorten ingrediënten. Een algemeen bekende coc…
De verschillende soorten hoofdpijnDe verschillende soorten hoofdpijnVeel mensen hebben regelmatig last van hoofdpijn. Dit kan heel vervelend zijn, vooral als het een zware hoofdpijn is. Al…
Wat is het verschil tussen kruiden en specerijen?Wat is het verschil tussen kruiden en specerijen?Er bestaan veel overeenkomsten tussen kruiden en specerijen. Deze twee termen zijn echter verschillend van elkaar. Kruid…

Verfrissende sangria makenOp een zomerse dag smaakt niets zo lekker als een heerlijke sangria. Met een paar eenvoudige ingrediënten en wat tips ka…
Verfrissende cocktailsVerfrissende cocktailsOp een zomerse dag mogen verfrissende drankjes natuurlijk niet ontbreken. Deze drankjes zijn gebaseerd op vers fruit, zo…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Stevepb, Pixabay
 • Codex Medicus, 'Neurologie', G. Schouwink
 • 'Algemene ziekteleer', H. Hazelhorst, Spruyt & Van Mantgem, Leiden
 • Afbeelding bron 1: Stevepb, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Taken, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Bogitw, Pixabay
Orion (616 artikelen)
Laatste update: 04-12-2021
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Cocktails
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.