Drie verrukkelijke aardbeiencocktails

Inhoud
- Aardbeien zijn heerlijk in cocktails
- Shaken is makkelijk
- Blenden
- Aardbeiencocktails – Hartenbreker
- Ingrediënten
- Bereiding
- Aardbeiencocktails – XTC
- Ingrediënten
- Bereiding
- Aardbeiencocktails – Cointreauversieel
- Ingrediënten
- Bereiding
Aardbeien zijn heerlijk in cocktails
Gebruik voor deze cocktails verse aardbeien. Zoals bekend worden deze heerlijke vruchten in de volle grond, in kassen of onder plastic geteeld. Om die reden zijn Nederlandse aardbeien bijna het hele jaar door vers verkrijgbaar, vanaf begin maart tot diep in december. Ze bevatten veel vitamine C, maar relatief weinig suiker. Voor wie het nog niet wist: aardbeien zijn ook op een zonnig plekje op het balkon te telen. Er zijn overigens tal van aardbeienrassen.
In de supermarkt zal de 'elsanta' domineren, het meest geteelde aardbeienras in de Benelux. Aardbeien worden voor tal van producten gebruikt, zoals jam. Aardbeienlikeur is een bekend ingrediënt voor cocktails. Het drankje heeft een rode, bijna fluorescerende kleur en die typische, onmiskenbare aardbeiensmaak.
Shaken is makkelijk
Voor de aardbeiencocktail 'XTC' heb je een shaker nodig. Schud de shaker, waarin de cocktail, met de hand. Heel eenvoudig. Meng aldus de ingrediënten. Doe eerst het ijs in de shaker, meestal voor driekwart. Daarna zijn de andere ingrediënten aan de beurt. Tien tot twintig seconden 'shaken' is voldoende. Haal daarna de inhoud door een barzeef of ‘hawthorn strainer’.Blenden
Blenden doe je met een elektrische blender of mixer, waarin je dus de ingrediënten mengt. Snijd het fruit, liefst vers, eerst in stukjes. Voeg daarna pas de drank toe en als laatste het ijs. In deze volgorde mengt het fruit goed met de drank, waarna het ijs de cocktail op de juiste wijze koelt. Zet de blender minstens vijftien seconden aan. Er vormen zich dan geen klonters.Aardbeiencocktails – Hartenbreker
De rumlikeur Tia Maria hoort van goede Jamaicaanse koffie gemaakt te zijn. Een klein scheutje is voldoende voor een heerlijke cocktail.Ingrediënten
- 30 ml aardbeienlikeur
- 15 ml Tia Maria
- 15 ml Contreau
- 60 ml verse room
- 4 aardbeien
- fijngemaakte ijsblokjes
- 1 aardbei om te garneren
Bereiding
[OLIST]Neem voor deze aardbeiencocktail een coladaglas 225 ml.Doe de ingrediënten in de blender.
Schenk het gladde mengsel in het coladaglas.
Garneer met de aardbei (glasrand).[/OLIST]

Aardbeiencocktails – XTC
Kies voor een goede aardbeienlikeur.Ingrediënten
- 30 ml aardbeienlikeur
- 30 ml Tia Maria
- 30 ml verse room
- fijngemaakte ijsblokjes
- 1 aardbei, slagroom en chocoladevlokken om te garneren
Bereiding
[OLIST]Neem voor deze aardbeiencocktail een cocktailglas 90 ml.Doe de ingrediënten en het ijs in de shaker. Goed schudden.
Zeef het mengsel in het glas.
Garneer met de aardbei (glasrand) en een toefje slagroom. Strooi er chocoladevlokken op.[/OLIST]
Aardbeiencocktails – Cointreauversieel
Cointreau is een wereldberoemde likeur met sinaasappelsmaak. Ideaal om mee te mixen.Ingrediënten
- 3 aardbeien
- 3 kiwipartjes
- 3 verse muntblaadjes
- 10 ml mangopuree
- 20 ml Cointreau
- 45 ml wodka
- 10 ml aardbeienlikeur
- ijsblokjes
- mineraalwater
- 1 limoenschijfje en muntblaadjes om te garneren
Bereiding
[OLIST]Neem voor deze aardbeiencocktail een highballglas 285 ml.Stamp het fruit en de muntblaadjes fijn. Doe alles in het glas.
Voeg het ijs toe.
Giet de sterkedrank er laagsgewijs over.
Goed roeren.
Vul aan met mineraalwater.
Garneer de cocktail (glasrand) met het limoenschijfje en de muntblaadjes.[/OLIST]