Drie verrukkelijke kersencocktails
Drie verrukkelijke cocktails waarvan de receptuur de tand des tijds heeft doorstaan. Ze zijn wereldberoemd en worden in elke trendy bar gemaakt. De zoete kers is een heerlijke vrucht die al in de Romeinse tijd in Anatolië werd opgemerkt en vervolgens de wereld over reisde tijdens de expansie van het Rijk. Zorg er altijd voor dat de sterkedrank van goede kwaliteit is, zoals voor deze cocktails onder andere de kersenlikeur, de kirsch en de Dubonnet. Het zal de smaak van de cocktails zeer ten goede komen.
Inhoud
Kersen
De kers is een steenvrucht. Er zijn zowel zoete als zure kersen, zoals de morel die in België kriek wordt genoemd. Er bestaat ook een witte kers, de 'witbuik'. In tegenstelling tot wat sommigen wellicht denken is de morel heel geschikt voor het bakken van kersentaart, zoals overigens ook de zoete kers. De zure kers is bovendien lekker als ingrediënt in kersenjam. De kwalitatieve zoete rassen worden in Nederland vooral in de Betuwe gekweekt. Voor de
bereiding van cocktails zijn enkele drankjes op basis van kersen van belang.
Kirsch
De
kersenlikeur is een vast ingrediënt van dit soort cocktails, bereid op basis van ingedikt morellensap met een vleugje amandel en vanille. Deze brandewijn is overigens ook uitermate geschikt als aperitief, als ingrediënt voor de cocktailbereiding en als dessertgarnering, zoals op roomijs. En dan is er natuurlijk ook nog de kirsch, een heerlijke fruitbrandewijn die een vast plekje heeft verworven in talrijke gerechten, desserts en... cocktails.
Bron: Jarmoluk, Pixabay Shaken
Voor de kersencocktail 'Dubonnet Fizz' zult u moeten shaken. Let daarbij op enkele zaken. Doe eerst het ijs in de shaker, daarna de
ingrediënten, behalve het mineraalwater. Schud de shaker tien tot twintig seconden.
De kunst van het garneren
Zowel voor de 'Dubonnet Fizz' als de 'Kers met chocolade' en de 'Blackjack' is garneren belangrijk. U zet daarmee de puntjes op de i. Overdaad schaadt in de cocktailwereld, dat geldt ook voor het garneren van deze
kersencocktails. Dus het reepje citroenschil voor de 'Dubonnet Fizz' moet qua grootte in verhouding staan tot het glas. Gebruik geen overdadige toef slagroom in de 'Kers met chocolade'. En voor de 'Blackjack' is een gespikkeld laagje voldoende; maak er eventueel een mooie krul in.
Dubonnet Fizz
De specerijen in de wijnaperitief Dubonnet geven deze cocktail een bijzondere smaak.
Ingrediënten
- 35 ml kersenlikeur
- 25 ml Dubonnet
- 15 ml citroensap
- 30 ml sinaasappelsap
- mineraalwater
- ijsblokjes
- 1 spiraalvormig reepje van een citroenschil en 1 rode kers om te garneren
Bereiding
- Neem een gekoeld highballglas van 285 ml
- Doe de ingrediënten zonder het mineraalwater bij het ijs in de shaker
- Goed schudden
- Schenk het mengsel in het glas
- Vul het glas met mineraalwater
- Garneer de kersencocktail met de citroenschil en de rode kers
Kers met chocolade
Chocola in een cocktail? Jazeker, en doe er ook maar wat slagroom bij!
Ingrediënten
- 30 ml kersenlikeur
- warme chocolademelk
- slagroom (spuitbus) en 1 rode kers om te garneren
Bereiding
- Neem een irishcoffeeglas van 250 ml (voorverwarmd)
- Doe de kersenlikeur in het glas
- Schenk de hete chocolademelk erbij
- Garneer de kersencocktail met een toefje slagroom en de rode kers
Blackjack
Deze cocktail bewijst dat kirsch niet alleen geschikt is om puur te drinken.
Ingrediënten
- 40 ml versgezette koffie
- 35 ml kirsch (van morellen)
- 10 ml brandewijn
- fijngemaakte ijsblokjes
- Gemalen koffie om te garneren
Bereiding
- Neem een cocktailglas van 130 ml
- Doe de ingrediënten en het ijs in een mengglas
- Goed roeren
- Schenk het mengsel in het glas
- Garneer de kersencocktail met gemalen koffie
Lees verder