Drie verrukkelijke meloencocktails
Deze meloendrankjes zijn beroemd en verfrissend. Ze hebben de tand des tijds glansrijk doorstaan. De tropische meloen heeft door de jaren heen veel ideeën opgeleverd over de compositie van cocktails. De waterige vrucht heeft een rijke geschiedenis en wordt als ingrediënt niet alleen in de cocktail gewaardeerd, maar heeft als basis voor veel likeuren een vaste plek verworven in elke barkast. Meloencocktails zijn er in tal van varianten en ideaal voor zwoele zomeravonden, het terras en party’s. Twee cocktails zijn het lekkerst als ze geshaked zijn, ofwel met de hand geschud.
Inhoud
De vele culinaire toepassingen van meloen
Ook van verse watermeloen kunt u heerlijke cocktails maken. De vrucht is van alle eeuwen en wijdverbreid, van India tot
Egypte. Ook de oude Grieken kenden de meloen en wisten de zoetheid ervan te appreciëren. De suikermeloen bevat overigens veel caroteen, ijzer, kalium en
vitamine C, maar bestaat voor het grootste deel uit
water (> 90%). Minder bekend is de rustgevende werking van meloen dankzij bepaalde
antioxidanten. Ook zou de vrucht een
bloeddrukverlagende werking hebben. Als de meloen na aankoop in de supermarkt nog moet narijpen, kunt u de vrucht beter niet in de koelkast leggen. Ook in de Nederlandse volkstuintjes ziet men de watermeloen steeds vaker.
Meloenlikeur
De belangrijkste meloensoorten zijn de cantaloupe (Europese meloen), de gladde meloen (suikermeloen), de netmeloen en de ogenmeloen. Meloenen zijn rijp zodra ze lekker zoet ruiken. De meloengeur is dan onmiskenbaar. Deze vrucht kent in
culinair opzicht tal van toepassingen als voorgerecht, nagerecht, voor in de salade of simpelweg als garnering op een broodje ham. Ook zijn er diverse meloenlikeuren die in de wereld van de cocktails een belangrijke factor vormen, zoals de lichtgroene Japanse meloenlikeur Midori met een opvallend frisse smaak en gemaakt van honingmeloenen.
Bron: Jarmoluk, Pixabay Shaken
Bij de
bereiding van de meloencocktails 'Diplomaat' en 'In de wolken' zult u moeten shaken. Het betekent dat u de shaker, waarin zich de cocktail bevindt, met de hand schudt. U mengt de ingrediënten dan op de juiste manier, waaronder het vruchtensap, de sterkedrank en het ijs. Doe eerst het ijs in de shaker en vervolgens de
ingrediënten. Schud de shaker tien tot twintig seconden. Haal daarna het deksel eraf en zeef de inhoud door een barzeef of ‘hawthorn strainer’.
Blenden
Gebruik een elektrische blender of mixer bij het bereiden van de 'Woestijnroos'. Meng daarin de
ingrediënten. Snijd eerst de partjes meloen in kleine stukjes. Doe vervolgens de sterkedrank erbij. Het ijs vormt het sluitstuk. In deze volgorde mengt het fruit op de juiste wijze met de drank en koelt het ijs de cocktail zoals het hoort. Zet de
blender minstens vijftien seconden aan. Dan vormen zich geen klonters.
Woestijnroos
Gebruik liefst versgeperst ananassap. Het
ananaspartje als garnering hoort qua grootte in verhouding te staan tot het glas. Dus niet te groot en niet te klein. Garneer nooit overdadig, wat voor alle cocktails geldt die u nog gaat maken.
Ingrediënten
- 60 ml ananassap
- 35 ml meloenlikeur
- 25 ml Bailey’s Irish Cream
- 15 ml Glayva (of een andere Schotse whiskylikeur)
- 60 g meloen
- fijngemaakte ijsblokjes
- 1 ananaspartje om te garneren
Bereiding
- Neem een highballglas van 270 ml.
- Doe de ingrediënten en het ijs in de blender.
- Schenk het mengsel in het glas.
- Druk het ananaspartje op de glasrand (garneren).
- Serveer er een rietje bij.
Bron: WDnetStudio, Pixabay Diplomaat
Maak deze heerlijke cocktail nog lekkerder door een goede
wodka te kiezen, gemaakt van de beste granen en met water dat op optimale wijze gezuiverd is. De hele goede wodka's zijn in houtskoolvaten gezuiverd.
Ingrediënten
- 90 ml ananassap
- 50 ml meloenlikeur
- 40 ml wodka
- 5 ml citroensap
- ijsblokjes
- 1 limoenschijfje om te garneren
Bereiding
- Neem een highballglas van 225 ml.
- Doe de ingrediënten en het ijs in de shaker. Goed schudden.
- Zeef het mengsel in het glas.
- Druk het limoenschijfje op de glasrand (garneren).
In de wolken
Een cocktail waarmee u op elke party goede sier maakt.
Ingrediënten
- 30 ml limoensap
- 35 ml meloenlikeur
- 10 ml perzikenlikeur
- 30 ml wodka
- 1 scheutje citroensap
- ijsblokjes
- 1 gekarteld limoenschijfje om te garneren
Bereiding
- Neem een cocktailglas van 145 ml.
- Doe de ingrediënten en het ijs in de shaker.
- Zeef het mengsel in het glas.
- Garneer (glasrand) deze cocktail met het limoenschijfje.
Lees verder