Bakken, stoven en braden van vlees: De bereidingstijd
Voor het bereiden van een lekkere maaltijd hoef je helemaal niet lang in de keuken te staan. Een vleesgerecht is altijd een goede keuze. Het is eenvoudig te bereiden en komt in vele variaties. Het is toch nog lastig om in te schatten hoe lang je vlees moet bereiden. Soms moet je vlees eerst aanbakken. Maar hoe werkt dit? Het bakken, stoven en braden van vlees heeft elk een eigen bereidingstijd. En ook ieder soort vlees. Kijk voor je een vleesgerecht maakt in de tabellen voor de juiste bereidingstijd. Welk vleesrecept ga jij vanavond maken?
Wat is aanbraden van vlees en wat is het voordeel hiervan?
Voordat je vlees goed kunt gaan bakken, moet je het eerst aanbraden. Verhit een goede hoeveelheid boter in een hete pan en wacht tot de bubbels voor ongeveer de helft zijn weggetrokken. Zet het hoge vuur nu aan en doe het vlees in de pan. Laat het vlees snel aan alle kanten dichtschroeien. Het voordeel van aanbraden van het vlees is dat alle vleessappen goed behouden blijven. Hierdoor voorkom je dat het vlees al is uitgedroogd nadat je het hebt bereid. Het vet kan het vlees tijdens het dichtschroeien laten verbranden, dus houd het vlees nauwlettend in de gaten. Je kunt altijd extra boter toevoegen om dit te voorkomen.
Wanneer is het vlees gaar?
Je kunt op verschillende manieren bepalen of het vlees gaar is. De makkelijkste is om met je wijsvinger op het vlees te drukken. Wanneer het vlees nog rauw is en je drukt erop drukt veert het volledig mee en is elastisch. Gaar vlees is weer hard en stevig en biedt veel weerstand op het moment dat je erop drukt. De gaarheid hangt natuurlijk ook af van je wensen met het vlees. Biefstuk is bijvoorbeeld ook halfgaar erg smakelijk.
Bereidingstijd rundvlees
Bak- stoof en braadtijden voor rundvlees |
Soort | Herkomst | Techniek | Tijd |
Snelklaar-vlees |
Biefstuk | Bovenbil | Bakken | 1 tot 3 minuten |
Ossenhaas | Ossenhaas | Bakken | 1 tot 3 minuten |
Tournedos | Ossenhaas | Bakken | 1 tot 2 minuten |
Tartaar | Diverse delen | Bakken | 1 tot 3 minuten |
Bieflap | Achtervoet | Bakken | 2 tot 4 minuten |
Entrecote | Dunne lende | Bakken | 1 tot 3 minuten |
Entrecote | Dunne lende | Grilleren | 2 tot 3 minuten |
Stoofvlees |
Magere lappen | Hals of rib | Stoven | Circa 2 uur |
Riblappen | Rib | Stoven | 2 tot 2.5 uur |
Sukaddelappen | Schouder | Stoven | 2.5 tot 3 uur |
Doorregen lappen | Borst | Stoven | 2.5 tot 3 uur |
Poelet | Diverse delen | Stoven | 2.5 tot 3 uur |
Soepvlees | Diverse delen | Trekken | 2.5 tot 3 uur |
Groot vlees per 500 gram |
Lendenrollade | Lende, filet | Braden | 20 tot 25 minuten |
Lendenrollade | Lende, filet | Grilleren | 23 tot 25 minuten |
Magere rollade, doorregen | Diverse delen | Braden | 30 tot 60 minuten |
Magere rollade, doorregen | Diverse delen | Grillen | 30 tot 60 minuten |
Rollade | Diverse delen | Stoven | Circa 2.5 uur |
Contrefilet | Dunne lende | Braden | 15 tot 20 minuten |
Rosbief | Dikke lende | Braden | 15 tot 20 minuten |
Ossenhaas | Lende | Braden | 10 tot 15 minuten |
Tips bij de bereiding van rundvlees
- Bij de bereiding van bijvoorbeeld biefstuk is het afhankelijk van de smaak hoe het gebakken moet worden. Rood vlees bak je 1 minuut per kant, roze bak je 2 minuten en een doorbakken stuk vlees bak je 3 minuten per kant.
- Bij vlees per 500 gram is het afhankelijk van de dikte van het vlees wat de bereidingstijd is. Hoe dikker, hoe langer.
Bereidingstijd varken
Bak, stoof en braadtijden van varkensvlees |
Soort | Herkomst | Techniek | Tijd |
Snelklaar vlees | (Per kant) |
Filetlapjes | Lende | Bakken | 4 tot 5 minuten |
Haas | Haas | Bakken | 15 tot 20 minuten |
Oester | Bil | Bakken | 4 tot 5 minuten |
Schnitzel | Bil | Bakken | 3 tot 4 minuten |
Haaskarbonade | Lende, haas | Bakken | 6 tot 8 minuten |
Ribkarbonade | Rib | Bakken | 6 tot 8 minuten |
Schouderkarbonade | Schouder, hals | Bakken | 8 tot 10 minuten |
Schouderkarbonade | Schouder, hals | Stoven | 20 tot 35 minuten |
Stoof- en braadvlees |
Hamlappen | Bil | Bakken | 15 min per kant |
Hamlappen | BIl | Stoven | Circa 45 minuten |
Speklappen | Borst, buik | Bakken | 9 minuten per kant |
Poelet | Diverse delen | Roerbakken | Circa 6 minuten |
Poelet | Diverse delen | Braden | Circa 20 minuten |
Poelet | Diverse delen | Stoven | Circa 35 minuten |
Vlees per 500 gram |
Fricandeau | Bil | Braden | 30 minuten |
Filet | Lende | Braden | 30 minuten |
Lendenrollade | Lende | Braden | 30 minuten |
Doorregen rollade | Schouder of buik | Braden | 55 minuten |
Doorregen rollade | Schouder of buik | Stoven | 100 minuten |
Lees verder