Bakken, stoven en braden van vlees: De bereidingstijd
Voor het bereiden van een lekkere maaltijd hoef je helemaal niet lang in de keuken te staan. Een vleesgerecht is altijd een goede keuze. Het is eenvoudig te bereiden en komt in vele variaties. Het is toch nog lastig om in te schatten hoe lang je vlees moet bereiden. Soms moet je vlees eerst aanbakken. Maar hoe werkt dit? Het bakken, stoven en braden van vlees heeft elk een eigen bereidingstijd. En ook ieder soort vlees. Kijk voor je een vleesgerecht maakt in de tabellen voor de juiste bereidingstijd. Welk vleesrecept ga jij vanavond maken?
Wat is aanbraden van vlees en wat is het voordeel hiervan?
Voordat je vlees goed kunt gaan bakken, moet je het eerst aanbraden. Verhit een goede hoeveelheid boter in een hete pan en wacht tot de bubbels voor ongeveer de helft zijn weggetrokken. Zet het hoge vuur nu aan en doe het vlees in de pan. Laat het vlees snel aan alle kanten dichtschroeien. Het voordeel van aanbraden van het vlees is dat alle vleessappen goed behouden blijven. Hierdoor voorkom je dat het vlees al is uitgedroogd nadat je het hebt bereid. Het vet kan het vlees tijdens het dichtschroeien laten verbranden, dus houd het vlees nauwlettend in de gaten. Je kunt altijd extra boter toevoegen om dit te voorkomen.
Wanneer is het vlees gaar?
Je kunt op verschillende manieren bepalen of het vlees gaar is. De makkelijkste is om met je wijsvinger op het vlees te drukken. Wanneer het vlees nog rauw is en je drukt erop drukt veert het volledig mee en is elastisch. Gaar vlees is weer hard en stevig en biedt veel weerstand op het moment dat je erop drukt. De gaarheid hangt natuurlijk ook af van je wensen met het vlees. Biefstuk is bijvoorbeeld ook halfgaar erg smakelijk.
Bereidingstijd rundvlees
Bak- stoof en braadtijden voor rundvlees
Soort
Herkomst
Techniek
Tijd
Snelklaar-vlees
Biefstuk
Bovenbil
Bakken
1 tot 3 minuten
Ossenhaas
Ossenhaas
Bakken
1 tot 3 minuten
Tournedos
Ossenhaas
Bakken
1 tot 2 minuten
Tartaar
Diverse delen
Bakken
1 tot 3 minuten
Bieflap
Achtervoet
Bakken
2 tot 4 minuten
Entrecote
Dunne lende
Bakken
1 tot 3 minuten
Entrecote
Dunne lende
Grilleren
2 tot 3 minuten
Stoofvlees
Magere lappen
Hals of rib
Stoven
Circa 2 uur
Riblappen
Rib
Stoven
2 tot 2.5 uur
Sukaddelappen
Schouder
Stoven
2.5 tot 3 uur
Doorregen lappen
Borst
Stoven
2.5 tot 3 uur
Poelet
Diverse delen
Stoven
2.5 tot 3 uur
Soepvlees
Diverse delen
Trekken
2.5 tot 3 uur
Groot vlees per 500 gram
Lendenrollade
Lende, filet
Braden
20 tot 25 minuten
Lendenrollade
Lende, filet
Grilleren
23 tot 25 minuten
Magere rollade, doorregen
Diverse delen
Braden
30 tot 60 minuten
Magere rollade, doorregen
Diverse delen
Grillen
30 tot 60 minuten
Rollade
Diverse delen
Stoven
Circa 2.5 uur
Contrefilet
Dunne lende
Braden
15 tot 20 minuten
Rosbief
Dikke lende
Braden
15 tot 20 minuten
Ossenhaas
Lende
Braden
10 tot 15 minuten
Tips bij de bereiding van rundvlees
Bij de bereiding van bijvoorbeeld biefstuk is het afhankelijk van de smaak hoe het gebakken moet worden. Rood vlees bak je 1 minuut per kant, roze bak je 2 minuten en een doorbakken stuk vlees bak je 3 minuten per kant.
Bij vlees per 500 gram is het afhankelijk van de dikte van het vlees wat de bereidingstijd is. Hoe dikker, hoe langer.
Het gebruik van een vleesthermometerHoe vaak is het u gebeurd dat de kip die u serveerde niet helemaal gaar was? Of de rosbief ietsjes te gaar, zodat het verdacht vee…
Ossenhaas bakken: tips en variatiesEen ossenhaas bakken is niet voor iedereen een gemakkelijke opgave. Er kan namelijk veel misgaan tijdens het ossenhaas bakken daar…
Makkelijke gerechten: RundvleesHet bereiden van een maaltijd kan duur en tijdrovend zijn. Vaak heb je veel verschillende ingrediënten nodig of sta je minstens e…
Slakken eten uit de tuin, een delicatesseDe slak, het is een beestje dat vaak te vinden is in de tuin. Veel mensen die een moestuin hebben of mooie planten in de tuin hebb…