Bakken, stoven en braden van vlees: De bereidingstijd

Bakken, stoven en braden van vlees: De bereidingstijd Voor het bereiden van een lekkere maaltijd hoef je helemaal niet lang in de keuken te staan. Een vleesgerecht is altijd een goede keuze. Het is eenvoudig te bereiden en komt in vele variaties. Het is toch nog lastig om in te schatten hoe lang je vlees moet bereiden. Soms moet je vlees eerst aanbakken. Maar hoe werkt dit? Het bakken, stoven en braden van vlees heeft elk een eigen bereidingstijd. En ook ieder soort vlees. Kijk voor je een vleesgerecht maakt in de tabellen voor de juiste bereidingstijd. Welk vleesrecept ga jij vanavond maken?

Wat is aanbraden van vlees en wat is het voordeel hiervan?

Voordat je vlees goed kunt gaan bakken, moet je het eerst aanbraden. Verhit een goede hoeveelheid boter in een hete pan en wacht tot de bubbels voor ongeveer de helft zijn weggetrokken. Zet het hoge vuur nu aan en doe het vlees in de pan. Laat het vlees snel aan alle kanten dichtschroeien. Het voordeel van aanbraden van het vlees is dat alle vleessappen goed behouden blijven. Hierdoor voorkom je dat het vlees al is uitgedroogd nadat je het hebt bereid. Het vet kan het vlees tijdens het dichtschroeien laten verbranden, dus houd het vlees nauwlettend in de gaten. Je kunt altijd extra boter toevoegen om dit te voorkomen.

Wanneer is het vlees gaar?

Je kunt op verschillende manieren bepalen of het vlees gaar is. De makkelijkste is om met je wijsvinger op het vlees te drukken. Wanneer het vlees nog rauw is en je drukt erop drukt veert het volledig mee en is elastisch. Gaar vlees is weer hard en stevig en biedt veel weerstand op het moment dat je erop drukt. De gaarheid hangt natuurlijk ook af van je wensen met het vlees. Biefstuk is bijvoorbeeld ook halfgaar erg smakelijk.

Bereidingstijd rundvlees

Bak- stoof en braadtijden voor rundvlees
Soort Herkomst Techniek Tijd
Snelklaar-vlees
BiefstukBovenbilBakken1 tot 3 minuten
OssenhaasOssenhaasBakken1 tot 3 minuten
TournedosOssenhaasBakken1 tot 2 minuten
TartaarDiverse delenBakken1 tot 3 minuten
BieflapAchtervoetBakken2 tot 4 minuten
EntrecoteDunne lendeBakken1 tot 3 minuten
EntrecoteDunne lendeGrilleren2 tot 3 minuten
Stoofvlees
Magere lappenHals of ribStovenCirca 2 uur
RiblappenRibStoven2 tot 2.5 uur
SukaddelappenSchouderStoven2.5 tot 3 uur
Doorregen lappenBorstStoven2.5 tot 3 uur
PoeletDiverse delenStoven2.5 tot 3 uur
SoepvleesDiverse delenTrekken2.5 tot 3 uur
Groot vlees per 500 gram
LendenrolladeLende, filetBraden20 tot 25 minuten
LendenrolladeLende, filetGrilleren23 tot 25 minuten
Magere rollade, doorregenDiverse delenBraden30 tot 60 minuten
Magere rollade, doorregenDiverse delenGrillen30 tot 60 minuten
RolladeDiverse delenStovenCirca 2.5 uur
ContrefiletDunne lendeBraden15 tot 20 minuten
RosbiefDikke lendeBraden15 tot 20 minuten
OssenhaasLendeBraden10 tot 15 minuten

Tips bij de bereiding van rundvlees

  • Bij de bereiding van bijvoorbeeld biefstuk is het afhankelijk van de smaak hoe het gebakken moet worden. Rood vlees bak je 1 minuut per kant, roze bak je 2 minuten en een doorbakken stuk vlees bak je 3 minuten per kant.
  • Bij vlees per 500 gram is het afhankelijk van de dikte van het vlees wat de bereidingstijd is. Hoe dikker, hoe langer.

Bereidingstijd varken

Bak, stoof en braadtijden van varkensvlees
Soort Herkomst Techniek Tijd
Snelklaar vlees(Per kant)
FiletlapjesLendeBakken4 tot 5 minuten
HaasHaasBakken15 tot 20 minuten
OesterBilBakken4 tot 5 minuten
SchnitzelBilBakken3 tot 4 minuten
HaaskarbonadeLende, haasBakken6 tot 8 minuten
RibkarbonadeRibBakken6 tot 8 minuten
SchouderkarbonadeSchouder, halsBakken8 tot 10 minuten
SchouderkarbonadeSchouder, halsStoven20 tot 35 minuten
Stoof- en braadvlees
HamlappenBilBakken15 min per kant
HamlappenBIlStovenCirca 45 minuten
SpeklappenBorst, buikBakken9 minuten per kant
PoeletDiverse delenRoerbakkenCirca 6 minuten
PoeletDiverse delenBradenCirca 20 minuten
PoeletDiverse delenStovenCirca 35 minuten
Vlees per 500 gram
FricandeauBilBraden30 minuten
FiletLendeBraden30 minuten
LendenrolladeLendeBraden30 minuten
Doorregen rolladeSchouder of buikBraden55 minuten
Doorregen rolladeSchouder of buikStoven100 minuten

Lees verder

© 2014 - 2024 Ladycurious, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het gebruik van een vleesthermometerHet gebruik van een vleesthermometerHoe vaak is het u gebeurd dat de kip die u serveerde niet helemaal gaar was? Of de rosbief ietsjes te gaar, zodat het ve…
Ossenhaas bakken: tips en variatiesEen ossenhaas bakken is niet voor iedereen een gemakkelijke opgave. Er kan namelijk veel misgaan tijdens het ossenhaas b…
Sous Vide koken, de kooktabel met kooktijdenBij Sous vide koken komt de temperatuur en de kooktijd heel precies. Voor de ideale smaak en textuur van de eindproducte…
Makkelijke gerechten: RundvleesMakkelijke gerechten: RundvleesHet bereiden van een maaltijd kan duur en tijdrovend zijn. Vaak heb je veel verschillende ingrediënten nodig of sta je m…

Groene pesto; voorgerecht, hoofdgerecht, lunch en hapjesGroene pesto is een saus die oorspronkelijk uit Italië komt. Tegenwoordig wordt pesto in veel meer landen gebruikt. In I…
Slakken eten uit de tuin, een delicatesseSlakken eten uit de tuin, een delicatesseDe slak, het is een beestje dat vaak te vinden is in de tuin. Veel mensen die een moestuin hebben of mooie planten in de…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 3dman Eu, Pixabay
  • Rhoer van der, S (2007) Het margriet kookboek. Uitgeverij: Van Dishoeck/ Unieboek b.v
Ladycurious (79 artikelen)
Laatste update: 12-08-2017
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.