Makkelijke gerechten: Ham
Het is iedere dag weer de vraag wat voor maaltijd je nu weer op tafel moet zetten. Een lekkere maaltijd vergt al snel veel tijd, geld en kennis. Toch zijn er ook genoeg gerechten die snel, gemakkelijk en leuk te bereiden zijn. Zo zijn er vele ham gerechten te bedenken die in minder dan 30 minuten gemaakt kunnen worden. Ieder gerecht wordt duidelijk uitgelegd en bevat een caloriewijzer, zodat je een verantwoorde maaltijd op tafel kunt zetten. Welke ham-gerecht is jouw favoriet?
Menu-indeling
Ham in de oven
Wat heb je nodig?
- 1,8 kilo gepekelde, gerookte ham
- Peper
- 4 tot 6 eetlepels vloeibare honing of basterdsuiker
- 4 eetlepels mosterd
- Braadslee
Hoe bereid ik het?
Bestrooi de ham met peper. Strijk over de ham de honing of suiker en mosterd. Zat in de ham in een braadslee in een voorverwarmde oven en laat hem circ 1 tot 1.5 uur op 200 graden bakken tot de ham knapperig en goudbruin is. Bestrijk de ham intussen met het vocht dat uit de ham is gelopen. Serveer de ham in zijn geheel als buffetgerecht of snijd hem ter plekke in plakken.
Hoeveel calorieën bevat het?
14 gram eiwit, 18 gram vet, 3 gram koolhydraten= 230 Kcal
Ham soufflé
Bron: Kwiki, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Wat heb je nodig?
- 150 gram gekookte ham, in snippers
- 25 gram boter of margarine
- 25 gram bloem
- 2 eieren
- 1/4 liter melk
- Soufflé potjes
Hoe bereid ik het?
Smelt de boter in de pan. Roer vervolgens de bloem door de boter tot een samenhangende is ontstaan. Voeg al roerend de melk hierbij en breng het mengsel aan de kook. Blijf roeren tot een gladde, gebonden bechamelsaus ontstaat. Roer hier de ham, zout en peper naar smaak doorheen. Splits het eigeel van het eiwit. Klop het eiwit stijf en meng de eierdooiers met wat van de hete saus. Schep met een garde de saus luchtig door het eischuim heen. Doe het mengsel daarna direct i 4 kleine soufflé potjes of één grote soufflé pot. Let er hierbij op dat ze hoogstens tot de helft gevuld mogen zijn. Zet de potjes of pot direct in een voorverwarmde oven op 200 graden en laat het 20 tot 25 minuten rijzen tot de korst knapperig en lichtbruin is geworden
Hoeveel calorieën bevat het?
12 gram eiwit, 18 gram vet, 8 gram koolhydraten= 235 Kcal
Karbonade met ham en kaas
Wat heb je nodig?
- 4 haaskarbonades van circa 1.5 cm dik
- 1 ei
- 60 gram kaas
- 50 gram ham
- paneermeel
- 75 gram boter
- Zout
Hoe bereid ik het?
Snijd de karbonade bijna tot op het been door en bestrijk de binnenkant met een los geklopt ei. Leg op elke plakje ham een plakje kaas en vouw het dubbel. Vul iedere karbonade hiermee en zorg ervoor dat er geen kaas aan de buitenkant uitsteekt. Je kunt de karbonades met een houten prikkertje dichtmaken. Klop een ei door 1 eetlepel water en haal de karbonades hier doorheen. Haal ze vervolgens door het paneermeel, druk het goed aan en schud daarna het overtollige paneermeel eraf. Verhit de margarine in een pan en bak de karbonades in circa 15 minuten aan beide kanten goudbruin. Haal de karbonades uit de pan en leg ze op een serveerschaal. Roer de aanbaksels in de pan met wat water los en laat deze jus nog even kort doorkoken.
Hoeveel calorieën bevat het?
34 gram eiwit, 40 gram vet, 10 gram koolhydraten= 535 Kcal
Rauwe ham salade met meloenBron: Romi, Pixabay
Wat heb je nodig?
- 1 meloen
- 100 tot 200 gram rauwe ham
- 1 bakje rode bessen
- Blaadjes basilicum
- Frisee
- 2 eetlepels witte port
- 1/2 theelepels mosterd
- 4 eetlepels olijfolie
- Zout. peper
- 6 blaadjes fijngeknipte basilicum
- 1 theelepel gedroogde basilicum
Hoe bereid ik het?
Halveer de meloen, verwijdert de pitten en snijd het vruchtvlees in klein blokjes. Maak de rode bessen schoon, maar vermijd hierbij contact met water. Vouw de plakjes rauwe ham zoals een servet of bijna dubbel. Bekleed vier borden met frisee en doe hierop de salade. Maak de dressing door alle ingrediënten door elkaar door doen en goed los te kloppen. Garneer met basilicum.
Variatie: Snijd de meloen in 4 tot 6 stukken en verwijder de schil. Leg hierover heen de rauwe ham en laat het heel even in de koelkast intrekken. Maak af met garnering naar keuze.
Hoeveel calorieën bevat het?
7 gram eiwit, 22 gram vet, 13 gram koolhydraten= 280 Kcal
Ham stoofpot
Wat heb je nodig?
- 200 gram in blokjes gesneden, gekookte ham
- 4 in stukken gesneden preien
- 300 gram maiskorrels
- 25 gram boter
- 3 deciliter bouillon
- 100 gram roomkaas
- 2 eetlepels mosterd
- 1 deciliter koffieroom
- Zout. peper
- Fijn geknipte peterselie
Hoe bereid ik het?
Verhit de boter in een grote stoofpan en fruit de preien hierin voor 2 tot 4 minuten. Kies of maak
een heerlijke bouillon Voeg de mais, ham, bouillon en de mosterd toe aan de prei en breng dit aan de kook. Wanneer het kookt verlaag je het vuur en laat je met een deksel op de pan het geheel nog 5 tot 7 minuten stoven. Pak een kommetje en prak hierin de roomkaas fijn en meng dit met de koffieroom. Voeg het mengsel toe aan de inhoud van de pan. Breng het geheel op smaak met peper, zout en fijn geknipte peterselie.
Hoeveel calorieën bevat het?
15 gram eiwit, 27 gram vet, 20 gram koolhydraten= 390 Kcal
Lees verder