InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Makkelijke gerechten: Gehakt

Makkelijke gerechten: Gehakt

Makkelijke gerechten: Gehakt Het maken van een gehaktbal klinkt ingewikkelder dan het is. Met een aantal basisvaardigheden heb je al snel een eigen gehaktbal ontwikkeld. Maar met gehakt kun je nog meer variëren. Er zijn een aantal eenvoudige recepten die binnen een half uur voor een makkelijke, maar verantwoorde maaltijd zorgen. Want wie wil er nu niet een snelle maaltijd op tafel zetten, die ingewikkelder oogt dan dat het is? Met deze eenvoudige recepten kun je jezelf laten ontpoppen tot een beginnende chef-kok. Welke gehakt-recept vind jij het lekkerst?

Artikelindeling


Gehaktballen

Bron: Hansbenn, PixabayBron: Hansbenn, Pixabay

Wat heb je nodig?

  • 2 sneetjes oud brood, zonder korst
  • 400 gram gehakt
  • Peper
  • Zout
  • Nootmuskaat
  • 50 gram boter of margarine

Hoe bereid ik het?

Laat het brood weken in water en druk het water er daarna goed uit. Meng er peper, zout, nootmuskaat en het gehakt door. Maak hier één grote of 4 kleine gehaktballen van. Laat de margarine of boter in de pan goed bruin worden. Leg de ballen erin en keer het pas als zich een korstje heeft gevormd. Doe deksel op de pan en laat de gehaktballen zachtjes gaar worden. Keer de ballen af en toe om. De bereiding duurt ongeveer 45 minuten voor één grote bal en 20 minuten voor 4 kleinere ballen. Voeg eventueel tijden het braden een beetje water toe. Wanneer de gehaktballen gaar zijn haal je ze uit de pan. Roer de aanbaksels los met water en laat deze jus nog even doorkoken.

Variatie:
  • Kneed een versnipperde ui en twee eetlepels kerrie door het gekat
  • Kneed één eetlepel nasi kruiden door het gehakt heen
  • Kneed een half ei en een klein scheutje melk door het gehakt heen (voor handig als het erg droog gehakt is)

Hoeveel calorieën bevat het?

20 gram eiwit, 39 gram vet, 4 gram koolhydraten= 450 Kcal

Gehaktballen in de magnetron

Wat heb je nodig?

  • 500 gram gehakt (bereid op eigen wijze)
  • Paprikapoeder
  • 1 deciliter bouilon of 2 eetlepels rode wijn
  • Tomatenketchup met 2 deciliter water
  • Een druiprekje
  • Passende schaal

Hoe bereid ik het?

Schenk de bouillon of de rode wijn in de schaal. Maak vier platte gehaktballen van je eigen gemaakte gehakt. Leg ze in een kring op het druiprekje en bestrooi ze met paprikapoeder. Plaats de gehaktballen op een magnetronrooster in de magnetron op 750 watt. Laat de gehaktballen door onafgedekt ongeveer 6-8 minuten garen. Keer de ballen tussentijds om en bestrooi ze licht met paprikapoeder. Controleer of het gehakt goed gaar is, zet het vlees anders nog een paar minuten terug.

Bevroren gehakt kun je als volgt in de magnetron ontdooien: Leg het gehakt met verpakking en al circa 2-3 minuten in de magnetron op 750 watt. Draai het vlees eenmaal om. Haal daarna het gehakt uit de verpakking en haal het zoveel mogelijk uit elkaar. Leeg het in een afgedekte schaal en in de magnetron voor 8-10 minuten op 225 watt. Breek af en toe de bijna ontdooide stukken voorzichtige door draaiende bewegingen te maken met een vork. Laat daar het gehakt ongeveer 10 minuten rusten.

Hoeveel calorieën bevat het?

24 gram eiwit, 22 gram vet, 1 gram koolhydraten= 290 Kcal

Zoetzure gehaktballetjes

Wat heb je nodig?

  • 500 gram gehakt
  • 1 teentje knoflook
  • 1 versnipperde ui
  • 1 los geklopt ei
  • 1 eetlepel ketjap
  • 3 eetlepels paneermeel
  • Zout, peper
  • 2 eetlepels olie
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 rode paprika
  • 1 dunne prei
  • 2 wortels
  • 2 eetlepels azijn
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 blikje ananasstukjes
  • 1 eetlepel maïzena

Hoe bereid ik het?

Meng het gehakt met de ui, knoflook, ei, gemberpoeder, ketjap, paneermeel, zout en peper. Kneed kleine gehaktballetjes ter grootte van een walnoot. Verhit de olie in de pan en laat deze goed bruin worden. Bak de gehaktballetjes circa 8 minuten rondom mooi bruin. Snijd de paprika, prei en wortels in reepjes. Haal de gehaktballetjes uit de pan en fruit in de overgebleven olie de paprika, prei en wortel gedurende 2 minuten. Voeg daarna de ananasstukjes toe en bak deze even mee. Neem het ananassap van blikje en meng dit met 2 deciliter water, azijn en suiker. Laat het geheel even doorkoken. Voeg een paar eetlepels maïzena toe en bind er de saus mee. Voeg de gehaktballetjes toe aan de saus en laat deze nog even een paar minuten meebakken.

Hoeveel calorieën bevat het?

28 gram eiwit, 32 gram vet, 30 gram koolhydraten= 505 Kcal

Gehakt stoofschotel

Bron: Webandi, PixabayBron: Webandi, Pixabay

Wat heb je nodig?

  • Driekwart liter bouillon
  • 400 gram gehakt
  • 200 gram sperziebonen
  • 200 gram zilvervlies rijs
  • 2 struikjes witlof, in reepjes gesneden
  • Zout, peper
  • Peterselie

Hoe bereid ik het?

Kies of maak een heerlijke bouillon. Breng in een grote stoofpan driekwart bouillon aan de kook. Voeg er al roerend de rijs aan toe. Doe de deksel op de pan en doe het vuur laag. Laat de rijst 15-20 minuten doorkoken. Voeg er de sperziebonen en witlof aan toe en laat dit alles 8 tot 10 minuten stoven. Maak het gehakt op smaak met wat peper en zout en rol er vervolgens balletjes van. Doe de gehaktballetjes in de stoofpan. Voeg hier peterselie aan toe en laat het nog circa 5-8 minuten stoven. Voeg er nog extra zout en peper toe naar smaak.

Hoeveel calorieën bevat het?

22 gram eiwit, 28 gram vet, 40 gram koolhydraten= 495 Kcal

Gehakt met geroosterde specerijen (voor 6 personen)

Wat heb je nodig?

  • 800 gram rundergehakt
  • 2 eetlepels olie
  • 2 versnipperde uien
  • 1 eetlepel peperkorrels (groen)
  • 100 gram boter
  • 1/4 theelepel Cayennepeper
  • 1/4 theelepel gemalen zwarte peper
  • 1/4 theelepel nootmuskaat
  • 1 theelepel kruidnagelpoeder
  • 75 gram bloem
  • 40 gram zachte boter
  • Zout

Hoe bereid ik het?

Verhit de boter in een braadpan en fruit de uien tot de goudgeel zijn. Schenk een eetlepel water en de peperkorrels hieraan toe en laat het mengsel ongeveer 5 minuten zachtjes stoven. Voeg kleine porties gehakt aan het mengsel toe en bak het tot het rul is geworden. Doe dit door goed te prakken met een vork. Schenk er nu 1/4 liter water bij en laat het mengsel 25 tot 30 minuten met de deksel op de pan doorkoken. Het water moet praktisch helemaal verkookt zijn. Roer de boter erdoorheen en breng het op smaak met zout. Roer in een droge hete koekenpan de specerijen snel door elkaar heen voeg dit aan de gehaktmassa toe. Laat dit nog 5 minuten doorkoken en schep de massa vervolgens in een ovenschaal. Pak een kom en kneed de bloem, boter en wat zout met 2-3 eetlepels water tot een soepel deeg. Bestrooi het kookvlak met bloem en rol de deeg uit tot een dunne lap en leg deze op de gehaktmassa. Schuif de ovenschaal in de oven en laat het gerecht op 180 graden circa 15 minuten bakken.

Hoeveel calorieën bevat het?

25 gram eiwit, 60 gram vet, 10 gram koolhydraten= 670 Kcal

Kool-rolletjes met gehakt

Wat heb je nodig?

  • 500 gram gehakt
  • 150 gram rijst
  • 1 grote kool (witte, rode)
  • 2 deciliter bouillon of water met zout
  • Zout, peper
  • 1 ei
  • 1 ui
  • 4 rijpe tomaten
  • 1 bouillontablet
  • 1 deciliter zure room

Hoe bereid ik het?

Kook de rijst met de bouillon gaar in 20 tot 25 minuten en laat het vervolgens afkoelen. Snijd het hard uit de kool en breng de kool in ruim water met zout aan de kook. Wanneer de kool goed gekookt is, zijn de bladeren zo zacht dat ze goed zijn op te rollen zijn af te breken. Snijd eventuele rotte stukken weg. Laat de kool afkoelen en haal de bladeren eraf Er zijn minimaal 12 nodig bladeren nodig. Bak het gehakt rul in een pak en voeg zout en peper naar smaak toe. Pel de ui, snijd deze in kleine stukjes en bak deze mee met het gehakt. Neem de pan van het vuur en voeg hier het ei en de rijst aan toe. Leg de gedroogde en afgekoelde koolbladeren uitspreid over het kookvlak (aanrecht) en leg op elk blad ongeveer 1/10 van het gehakt-rijstmengsel. Vouw eerst de zijkanten van elk blad over de vulling en rol het blad vervolgens op. Maakt de kool-rolletjes met een touwtje of garen vast. Leg de rolletjes in een ovenvaste schaal. Ontvel de tomaten en verwarm deze in een pannetje samen met een verkruimeld bouillontablet, tot het een lekker tomatensausje is geworden. Schenk deze tomatensaus over de kool-rolletjes. Zet de schaal in een midden van een voor verwarmde oven op 200 graden en laat het circa 40 minuten garen. Let goed op of het gerecht niet te bruin wordt en dek het indien nodig af. Roer vlak voor het serveren de zuren room door de saus heen.

Hoeveel calorieën bevat het?

37 gram eiwit, 30 gram vet, 40 gram koolhydraten = 565 Kcal

Lees verder

© 2014 - 2019 Ladycurious, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De lekkerste gehaktballenDe lekkerste gehaktballenZo een ouderwetse lekkere gehaktbal gaat er bij bijna iedereen er wel in. Een gehaktbal kan je kant en klaar kopen bij d…
Maak een lekkere ouderwetse hollandse gehaktbalMaak een lekkere ouderwetse hollandse gehaktbalVeel mensen eten graag een gehaktbal in een snackbar, patatzaak, eetcafe of thuis bij het avondeten met groente en en ge…
Gehakt maar dan eens geheel andersGehakt maar dan eens geheel andersDrie recepten om eens iets anders met gehakt te doen. Een gehaktbrood gevuld met hard gekookte eieren. Een gehaktbrood g…
Recept voor bladerdeeghapjes met gehaktvullingRecept voor bladerdeeghapjes met gehaktvullingDeze hartige snacks zijn makkelijk te maken. En kunnen ook als hoofdgerecht geserveerd worden. Volgt u de stappen goed,…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: BobPetUK, Flickr (CC BY-2.0)
  • Rhoer van der, S (2007) Het margriet kookboek. Uitgeverij: Van Dishoeck/ Unieboek b.v
  • Afbeelding bron 1: Hansbenn, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Webandi, Pixabay

Reageer op het artikel "Makkelijke gerechten: Gehakt"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Ladycurious
Laatste update: 01-01-2015
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Special: Makkelijke vleesgerechten
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!