Het gebruik van een vleesthermometer

Het gebruik van een vleesthermometer Hoe vaak is het u gebeurd dat de kip die u serveerde niet helemaal gaar was? Of de rosbief ietsjes te gaar, zodat het verdacht veel leek op de zolen die de schoenmaker net vakkundig onder uw oude schoenen had gespijkerd? Groot vlees wordt vaak geserveerd bij speciale gelegenheden of als er veel mensen komen eten. Juist dan is het belangrijk dat het 'gebraad' in topvorm op tafel komt. Maar ook als u zelf wilt genieten van een goed gebakken stuk vlees is een vleesthermometer een handig hebbeding.

Soorten vleesthermometers

Vleesthermometers zijn te koop in analoge en digitale vorm. De digitale thermometers zijn over het algemeen wat luxer uitgevoerd, en werken op batterijen. Ze geven de temperatuur tot op de graad nauwkeurig weer. Sommigen hebben zelfs een afstandbediening.
De analoge exemplaren bestaan uit een sterk warmte geleidende pin met daarop een ronde schijf met temperatuuraanduiding en een wijzertje. De temperatuur is vaak iets minder secuur af te lezen. Ze zijn in aanschaf echter veel goedkoper dan de digitale meters.

Het gebruik

Steek, als u een groot stuk vlees gaat bakken, braden of barbecueën, de pin van de thermometer in het dikste gedeelte van het vlees. Zitten er botten in het vlees dan is het belangrijk dat de thermometer daar niet tegenaan komt. Vervolgens bereidt u het vlees volgens uw recept. Tegen het einde van de bereidingstijd kunt u op de thermometer aflezen of het vlees gaar is. Vooral bij kip en kalkoen is het van belang dat het goed gaar geserveerd wordt in verband met mogelijk aanwezige (salmonella)bacterieën.

Bij welke temperatuur is het vlees gaar?

In onderstaande lijst kunt u simpel nakijken bij welke temperatuur het vlees de juiste gaarheid heeft.

Rundvlees

 • Rauw: 40-45 C
 • Rood: 50-55 C
 • Rosé: 55-60 C
 • Doorbakken: 65-70 C

Kalfsvlees

 • Rosé: 65-70 C
 • Doorbakken: 75-80 C

Varkensvlees

 • Doorbakken: 70-75 C

Lamsvlees

 • Rosé: 60-65 C
 • Doorbakken: 70-75 C

Kip

 • Doorbakken: 80 C

Kalkoen

 • Doorbakken: 80-85 C

Buitenlandse termen voor mate van gaarheid

U kunt in de horeca (of in een recept) te maken krijgen met verschillende buitenlandse termen voor de mate van gaarheid van het vlees. Hieronder volgen deze termen in het Nederlands, Frans en Engels.

NederlandsFransEngels
RauwBleuRaw
RoodSaignantRare
RoseA pointMedium
DoorbakkenBien cuitWelldone
© 2010 - 2020 Woods, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Bakken, stoven en braden van vlees: De bereidingstijdBakken, stoven en braden van vlees: De bereidingstijdVoor het bereiden van een lekkere maaltijd hoef je helemaal niet lang in de keuken te staan. Een vleesgerecht is altijd…
Basis koken: pasta, vis, vlees en groentenBasis koken: pasta, vis, vlees en groentenHet plezier van koken begint bij de basis. Overal vind je wel eens recepten, maar het begint allemaal met de vraag: hoe…
Hoe bak ik een lekkere biefstuk?Hoe bak ik een lekkere biefstuk?Zoek je goede tips om een lekker biefstuk te bakken? Waar moet je op letten bij het kopen? Hoe bereid je een entrecote?…
Salmonella: besmetting, behandeling en preventieSalmonella: besmetting, behandeling en preventieSalmonella is een beruchte bacterie die kan voorkomen in rauwe dierlijke producten, zoals vlees, vis, wild, gevogelte en…

Vlierbloesemsiroop (sap)Vlierbloesemsiroop (sap)Het is bijna zo ver; de vlier staat bijna in bloei! Dit jaar wat later dan andere jaren, maar dat maakt niet uit. Het is…
Waar, wanneer en hoe is chocolade ontstaan?Waar, wanneer en hoe is chocolade ontstaan?Chocolade is een lekkernij die heden ten dagen niet meer is weg te denken uit onze dagelijkse voeding, waarvan de gemidd…

Reageer op het artikel "Het gebruik van een vleesthermometer"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Marjolein Doek, 03-04-2018 21:55 #5
Ik heb een analoge vleesthermometer nu moet ik deze gebruiken maar hoe?
De vraag is: steek ik deze in het nog rauwe vlees en schuif het dan in de oven? Of moet ik nog tegen de gaarheid van het vlees één keer erin prikken om te zien of het gaar is?
Met vr gr marjolein doek

Greetje van der Steur, 26-12-2016 13:12 #4
Rollade van 1100 gram: wat is de temperatuur voor de binnenkant? Heb er wel zo'n meter voor, de rest niet zoveel kijk er op.

Curly Wallaby, 09-04-2015 08:53 #3
Als onwetende heb ik een vleesthermometer gekocht bij de hema. Rundvlees wijst op 70g. Kalfsvlees op 76g. Lamsvlees wijst op 82g. Varkensvlees wijst op 85g. En kippenvlees wijst op 90 graden celsius.
Ben ik nou kippig? Ik begrijp er niets van. Mijn leken vestand zegt, dat kippenvlees malser is dan rundvlees. In afwachting verblijf ik op uw reactie.
Met vriendelijke groet, Curly Wallaby

Dries, 04-11-2013 14:43 #2
Bleu en Rare zijn niet gelijk aan rauw. Een rauwe steak is niet gebakken. Bij bleu en Rare wordt het vlees zeer kort gebakken zodat de kern inderdaad rauw is maar de buitenkant is wel gebakken.

John Rieuwers, 11-01-2011 18:52 #1
Een geweldig goed wekend apparaat, het klopte allemaal precies. Een aanwinst in iedere keuken.

Infoteur: Woods
Gepubliceerd: 25-05-2010
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Reacties: 5
Schrijf mee!