Het gebruik van een vleesthermometer

Soorten vleesthermometers
Vleesthermometers zijn te koop in analoge en digitale vorm. De digitale thermometers zijn over het algemeen wat luxer uitgevoerd, en werken op batterijen. Ze geven de temperatuur tot op de graad nauwkeurig weer. Sommigen hebben zelfs een afstandbediening.De analoge exemplaren bestaan uit een sterk warmte geleidende pin met daarop een ronde schijf met temperatuuraanduiding en een wijzertje. De temperatuur is vaak iets minder secuur af te lezen. Ze zijn in aanschaf echter veel goedkoper dan de digitale meters.
Het gebruik
Steek, als u een groot stuk vlees gaat bakken, braden of barbecueën, de pin van de thermometer in het dikste gedeelte van het vlees. Zitten er botten in het vlees dan is het belangrijk dat de thermometer daar niet tegenaan komt. Vervolgens bereidt u het vlees volgens uw recept. Tegen het einde van de bereidingstijd kunt u op de thermometer aflezen of het vlees gaar is. Vooral bij kip en kalkoen is het van belang dat het goed gaar geserveerd wordt in verband met mogelijk aanwezige (salmonella)bacterieën.Bij welke temperatuur is het vlees gaar?
In onderstaande lijst kunt u simpel nakijken bij welke temperatuur het vlees de juiste gaarheid heeft.Rundvlees
- Rauw: 40-45 C
- Rood: 50-55 C
- Rosé: 55-60 C
- Doorbakken: 65-70 C
Kalfsvlees
- Rosé: 65-70 C
- Doorbakken: 75-80 C
Varkensvlees
- Doorbakken: 70-75 C
Lamsvlees
- Rosé: 60-65 C
- Doorbakken: 70-75 C
Kip
- Doorbakken: 80 C
Kalkoen
- Doorbakken: 80-85 C
Buitenlandse termen voor mate van gaarheid
U kunt in de horeca (of in een recept) te maken krijgen met verschillende buitenlandse termen voor de mate van gaarheid van het vlees. Hieronder volgen deze termen in het Nederlands, Frans en Engels.Nederlands | Frans | Engels |
---|---|---|
Rauw | Bleu | Raw |
Rood | Saignant | Rare |
Rose | A point | Medium |
Doorbakken | Bien cuit | Welldone |