Het gebruik van een vleesthermometer

Het gebruik van een vleesthermometer Hoe vaak is het u gebeurd dat de kip die u serveerde niet helemaal gaar was? Of de rosbief ietsjes te gaar, zodat het verdacht veel leek op de zolen die de schoenmaker net vakkundig onder uw oude schoenen had gespijkerd? Groot vlees wordt vaak geserveerd bij speciale gelegenheden of als er veel mensen komen eten. Juist dan is het belangrijk dat het 'gebraad' in topvorm op tafel komt. Maar ook als u zelf wilt genieten van een goed gebakken stuk vlees is een vleesthermometer een handig hebbeding.

Soorten vleesthermometers

Vleesthermometers zijn te koop in analoge en digitale vorm. De digitale thermometers zijn over het algemeen wat luxer uitgevoerd, en werken op batterijen. Ze geven de temperatuur tot op de graad nauwkeurig weer. Sommigen hebben zelfs een afstandbediening.
De analoge exemplaren bestaan uit een sterk warmte geleidende pin met daarop een ronde schijf met temperatuuraanduiding en een wijzertje. De temperatuur is vaak iets minder secuur af te lezen. Ze zijn in aanschaf echter veel goedkoper dan de digitale meters.

Het gebruik

Steek, als u een groot stuk vlees gaat bakken, braden of barbecueën, de pin van de thermometer in het dikste gedeelte van het vlees. Zitten er botten in het vlees dan is het belangrijk dat de thermometer daar niet tegenaan komt. Vervolgens bereidt u het vlees volgens uw recept. Tegen het einde van de bereidingstijd kunt u op de thermometer aflezen of het vlees gaar is. Vooral bij kip en kalkoen is het van belang dat het goed gaar geserveerd wordt in verband met mogelijk aanwezige (salmonella)bacterieën.

Bij welke temperatuur is het vlees gaar?

In onderstaande lijst kunt u simpel nakijken bij welke temperatuur het vlees de juiste gaarheid heeft.

Rundvlees

  • Rauw: 40-45 C
  • Rood: 50-55 C
  • Rosé: 55-60 C
  • Doorbakken: 65-70 C

Kalfsvlees

  • Rosé: 65-70 C
  • Doorbakken: 75-80 C

Varkensvlees

  • Doorbakken: 70-75 C

Lamsvlees

  • Rosé: 60-65 C
  • Doorbakken: 70-75 C

Kip

  • Doorbakken: 80 C

Kalkoen

  • Doorbakken: 80-85 C

Buitenlandse termen voor mate van gaarheid

U kunt in de horeca (of in een recept) te maken krijgen met verschillende buitenlandse termen voor de mate van gaarheid van het vlees. Hieronder volgen deze termen in het Nederlands, Frans en Engels.

NederlandsFransEngels
RauwBleuRaw
RoodSaignantRare
RoseA pointMedium
DoorbakkenBien cuitWelldone
© 2010 - 2024 Woods, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bakken, stoven en braden van vlees: De bereidingstijdBakken, stoven en braden van vlees: De bereidingstijdVoor het bereiden van een lekkere maaltijd hoef je helemaal niet lang in de keuken te staan. Een vleesgerecht is altijd…
Basis koken: pasta, vis, vlees en groentenBasis koken: pasta, vis, vlees en groentenHet plezier van koken begint bij de basis. Overal vind je wel eens recepten, maar het begint allemaal met de vraag: hoe…
Hoe bak ik een lekkere biefstuk?Hoe bak ik een lekkere biefstuk?Zoek je goede tips om een lekker biefstuk te bakken? Waar moet je op letten bij het kopen? Hoe bereid je een entrecote?…
Salmonella: besmetting, behandeling en preventieSalmonella: besmetting, behandeling en preventieSalmonella is een beruchte bacterie die kan voorkomen in rauwe dierlijke producten, zoals vlees, vis, wild, gevogelte en…

Vlierbloesemsiroop (sap)Vlierbloesemsiroop (sap)Het is bijna zo ver; de vlier staat bijna in bloei! Dit jaar wat later dan andere jaren, maar dat maakt niet uit. Het is…
Waar, wanneer en hoe is chocolade ontstaan?Waar, wanneer en hoe is chocolade ontstaan?Chocolade is een lekkernij die heden ten dagen niet meer is weg te denken uit onze dagelijkse voeding, waarvan de gemidd…
Woods (3 artikelen)
Gepubliceerd: 25-05-2010
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.