Makkelijke gerechten: Biefstuk
Bij het maken van een makkelijk gerecht wordt niet snel gedacht aan biefstuk. Vaak wordt gedacht dat biefstuk bereiden ingewikkeld en tijdrovend is. Terwijl dit ontzettend meevalt. Binnen een half uur kun je een heerlijke biefstuk maaltijd op tafel hebben staan. Daarbij is ook nog rekening gehouden met de calorieën en ingrediënten, zodat je alle gerechten op gezonde wijze kan bereiden. Welk biefstuk recept is jouw favoriet?
Menu-indeling
Gebakken kalfsbiefstuk (kan ook met varken)
Bron: WerbeFabrik, Pixabay
Wat heb je nodig?
- 4 kalfsbiefstukken van 150- 200 gram
- 70 gram boter of margarine
- Scheutje room of melk
- Zout
- Peper
Hoe bereid je het?
Verhit voldoende boter in een koekenpan. Strooi aan beide kanten van de biefstuk peper en zout. Leg ze in de verhitte koekenpan en schroei de biefstukken aan beide kanten snel dicht. Wanneer de biefstukken goed dichtgeschroeid zijn, temper je het vuur. De biefstukken moet nu ongeveer 12-13 minuten doorbakken. De
uiteindelijke bereidingstijd is altijd een kwestie van smaak. De biefstuk is gaar zodra het lichtbruin en harder van structuur geworden is. Doe een ovenbestendige serveerschaal kort onder de kraan en verwarm het daarna voor in de magnetron. Leg daar de biefstukken op. Laat de pan met vet op het vuur en schenk hier een scheutje room of melk bij. Laat het even intrekken tot het mengsel bruin wordt. Voeg er een beetje water aan toe en roer alles in de pan los tot één mengsel. Laat de jus vervolgens even goed doorkoken. Bij het serveren kun je een beetje over de biefstukken scheppen en de rest apart neerzetten.
Hoeveel calorieën bevat het?
33 gram eiwit, 25 gram vet, 1 gram koolhydraten = 350 Kcal
Duitse biefstuk
Wat heb je nodig?
- 4 tartaartjes van 75 tot 100 gram
- Zout
- Peper
- Nootmuskaat
- Gefruite en versnipperde uitjes
- 50 gram boter of margarine
- Scheutje meld
Hoe bereid je het?
Bestrooi de tartaartjes met peper, zout, nootmuskaat, een versnipperd uitje en kneed dit goed door elkaar heen. Vorm platte biefstukjes van de tartaar. Verhit boter in een pan en bak de tartaar snel op hoog vuur aan alle kanten aan. Wanneer het vlees aan alle kanten dichtgeschroeid en bruin is, temper je het vuur. Laat beide kanten ongeveer 4 tot 5 minuten bakken of volg een
andere bereidingstijd. Strooi nog wat zout over de tartaartjes. Haal de tartaartjes uit de pan en houdt deze warm in een voorverwarmde magnetronbestendige ovenschaal. De tartaar is van binnen nu egaal roze. Schenk wat water of melk in de pan en maak van de aanbaksels een jus. Laat deze even goed doorkoken. Je kunt de jus eerst over de tartaartjes scheppen of apart erbij serveren.
Hoeveel calorieën bevat het?
16 gram eiwit, 22 gram vet, 0 koolhydraten= 260 Kcal
Gegrilleerde runderbiefstuk
Wat heb je nodig?
- 4 stukken rood vlees van 200 gram
- Olie
- Zout
- Peper
Hoe bereid je het?
Strijk een dun laagje olie over het vlees. Verhit de barbecue of grill goed voor. Leg het vlees ongeveer 8 tot 10 centimeter onder de grill of boven de gloeiende barbecue. Laat het vlees aan alle kanten snel dichtgroeien (aanbakken). Laat het vlees daarna aan alle kanten door roosteren tot je de
juiste bereidingstijd hebt bereikt voor jouw soort vlees. Strooi er pas tijdens het serveren peper en zout overheen om de smaak goed te behouden.
Hoeveel calorieën bevat het?
400 gram eiwit, 21 gram vet, 0 koolhydraten= 350 Kcal
Biefstuk tartaar (ook wel steak American)
Wat heb je nodig?
Bron: M4muli, Pixabay
- 400 tot 500 gram gehakte biefstuk
- 1 gesnipperde ui
- 4 eetlepels kappertjes
- 4 eierdooiers
- 4 tot 6 gesnipperde augurken
- Fijn geknipte peterselie
- Tomatenketchup
- Peper, zout
- Sla
- Tomaatjes
- Worcestersaus
- Azijn of olie
Hoe bereid je het?
Pak de rauwe gehakte biefstuk en verdeel deze in porties op borden. Leg er sla en tomaatjes omheen. Leg de dooiers er voorzichtige bovenop. Als variatie zou je ook een kuiltje in het vlees kunnen maken en daar de eierdooier in leggen.
Leg rondom het bord porties augurk, ui, kappertjes en peterselie. Zet alle andere ingrediënten in kleine schaaltjes op tafel. Laat iedereen zelf het vlees naar smaak maken met een sausje en de ingrediënten, waarbij de eierdooier de basis van de saus is.
Hoeveel calorieën bevat het?
31 gram eiwit, 11 gram vet, 2 gram koolhydraten= 220 Kcal
Geflambeerde ree biefstuk
Wat heb je nodig?
- 4 reebiefstukken van ongeveer 100 gram
- 80 gram boter of margarine
- Peper, zout
- 1 eetlepel cognac
Hoe bereid je het?
Dep de biefstukjes goed droog en bestrooi beide kanten met peper en zout. Verhit de boter in de koekenpan en leg de biefstukje erin. Bak ze 5 tot 6 minuten aan beide kanten op middelhoog vuur. De
uiteindelijke bereidingstijd kan verschillen. Haal de biefstukjes wanneer ze gaar zijn uit de pan en leg ze op een voorverwarmde magnetronbestendige serveerschaal. Maak de schaal eerst vochtig voor je hem opwarmt om brand te voorkomen. Schenk cognac in een grote soeplepel en verwarm dit. Steek de alcoholdamp aan en schenk de brandende cognac over het vlees.
Hoeveel calorieën bevat het?
22 gram eiwit, 7 gram vet, 0 gram koolhydraten= 150 Kcal
Lees verder