Slakken eten uit de tuin, een delicatesse
De slak, het is een beestje dat vaak te vinden is in de tuin. Veel mensen die een moestuin hebben of mooie planten in de tuin hebben staan zien dit beestje als een ware vijand. Er zijn natuurlijk wel een aantal manieren om van de slakken af te komen, zoals met gif, maar dan doen we er vervolgens niets meer mee.
De tuinslak
We kennen het allemaal, het heeft geregend en de slakken storten zich massaal op de mooi ingerichte moestuin. Alles wordt opgegeten door de hongerige slak, niets is veilig voor dit slijmerige beestje. Slakkengif zou een oplossing kunnen zijn, daarnaast zijn er nog wat andere trucs om de slak uit de tuin te houden. Maar als je geen zin hebt om dit te doen is er nog een andere oplossing; zet de slak op het menu!
Het eten van de slak
De slak staat op verscheidene restaurants op de kaart, het wordt vaak gezien als en delicatesse. Dus waarom zouden we dat lekkere hapje, dat door de tuin glibbert, laten staan? De tuinslak is, net als de slak op het menu van je lokale Franse restaurant, goed te eten. De Segrijnslak, die vaak in de tuin te vinden is, is volgens velen erg lekker, terwijl de naaktslak als erg taai wordt beschreven. Om het slakje vanuit de tuin op het bord te krijgen moeten er eerst wat voorbereidingen worden getroffen.
Uit de tuin op het bord
Wanneer er een boel slakken in de tuin te vinden zijn kan je met een bak of zak de tuin in gaan. Verzamel de levende Segrijnslakken, de dode slakken kan je beter niet eten. Wanneer je de slakken hebt verzameld kan je ze in een bak zetten waarvan de bovenkant is afgesloten, maak wel gaatjes in de bovenkant zodat de slakken genoeg zuurstof krijgen. In de bak kan je wat water en een blaadje sla leggen zodat ze niet verhongeren. Ook kan je wat meel en kruiden in de bak leggen.
Omdat je niet weet wat de slakken hebben gegeten voordat je ze hebt geoogst moet je ze ongeveer drie a vier dagen laten staan, zodat ze alles uit kunnen poepen. Omdat de bak redelijk snel vies wordt kan je in de tussentijd de slakken er even uithalen en de bak en de slakken schoonmaken. Het je de slakken een paar dagen laten staan dan hebben ze hun darmen kunnen schonen en zijn ze klaar om bereid te worden.
Pak de slakken uit de bak en spoel ze goed af, alle dode slakken kan je bij deze stap ook weer beter weggooien. Wanneer de slakken schoon zijn kan je ze in de vriezer stoppen, dit zorgt er voor dat ze in een door de kou geïnduceerde winterslaap vallen. Je kan ze koken zonder ze in de vriezer te hebben gestopt, maar dan maken ze de dood bewust mee, dit voorkom je door ze in een winterslaap te laten vallen.
Heb je deze stappen doorlopen, dan kan je de slakken koken. Gooi flink wat zout in een pan kokend water, gooi vervolgens de slakken erbij. Na tien minuten koken kan je de slakken eruit halen om met een scherp object de slak van het huisje te scheiden en spoel de slak nogmaals af. Vervolgens kan de slak weer in een pan kokend water gegooid worden en 45 minuten tot een uur gekookt worden.
Eet smakelijk!
Voor diegene die het recept hebben gevolgd, eet smakelijk! Om de slakken nog wat lekkerder te maken kan er uiteraard nog een sausje aan toegevoegd worden. Er zijn in kookboeken of op het internet een hele boel lekkere sauzen te vinden die worden geserveerd bij slakken. Veel mensen eten ook mosselen, oesters en andere schaal en weekdieren, dus wees niet bang en probeer het een keer!