Makkelijke gerechten: Rundvlees
Het bereiden van een maaltijd kan duur en tijdrovend zijn. Vaak heb je veel verschillende ingrediënten nodig of sta je minstens een paar uur in de keuken. Toch zijn er ook genoeg makkelijke recepten die weinig voorbereiding kosten, maar een ontzettend lekker gerecht als resultaat hebben. Rundvlees heb je in vele variaties en kun je zo ingewikkeld maken als je zelfs wilt. Van runderlappen tot runderrolletjes, alles is eenvoudig, met weinig ingrediënten en op gezonde wijze te bereiden. Welke rundvleesgerecht is jouw favoriet?
Menu-indeling
Runderlappen met pruimen
Bron: Ilgag, Pixabay
Wat heb je nodig?
- 500 gram runderlappen
- 2 teentjes uitgeperst knoflook
- 2 in plakjes gesneden wortels
- 2 grof gesnipperde uien
- 4 kruidnagels
- 2 deciliter rode wijn
- 6 eetlepels olie
- Zout
- 4 eetlepels wijnazijn
- 200 gram gedroogde pruimen
- 1 borrelglaasje cognac
- 50 gram boter
Hoe bereid je het?
Snijd de runderlappen in blokjes. Maak een marinade van ui, knoflook, wortel, azijn, rode wijn, kruidnagels, olie en zout. Laat het vlees hier minstens 12 uren in marineren. Laat de pruimen enkele uren in cognac (of armagnac) weken en voeg er zoveel water aan toe dat ze er net onder staan. Haal het vlees uit de marinade en dep de blokjes droog. Verhit de boter in een braadpan en schroei de blokjes op hoog vuur dicht. Laat ze al omscheppend rondom mooi bruin worden. Schenk de helft van de marinade uit de pan en breng deze helft van de marinade het een deksel op de pan aan de kook. Laat het vlees in de andere pan zachtjes stoven tot het mals en gaar is. De
uiteindelijk stooftijd kan verschillen. Halveer de geweekte pruimen en haal de pitten eruit. Voeg de pruimen in het vocht ongeveer 15 minuten voor het einde van de stooftijd aan het vlees toe.
Hoeveel calorieën bevat het?
27 gram eiwit, 46 gram vet, 22 gram koolhydraten= 595 Kcal
Rundvlees
Wat heb je nodig?
- 400-500 gram magere runderlappen
- Zout, peper
- 150 gram magere spekblokjes
- 250 gram kleine schone champignons
- 250 gram gepelde uitjes
- 3 eetlepels bloem
- 1-2 teentjes knoflook
- 60 gram boter
- 2 deciliter rode wijn
- 1 deciliter bouillon
- 1 laurierblad
- Fijn geknipte peterselie
Hoe bereid je het?
Snijd het vlees in vierkantjes en strooi er zout en peper overheen. Verhit de helft van de boter in de pa en het bak het spek hier goed in door. Verlaag het vuur, voeg de uitjes te en laat ze fruiten. Schep ze ondertussen door elkaar. Schep de uitjes en spekjes uit de pa en leg deze even apart. Bak in het overgebleven bakvet de champignons lichtbruin. Leg ook deze apart. Verhit de rest van de boter in de pan en bak de blokjes vlees in kleine porties snel bruin. De
juiste bereidingstijd kan variëren per stukje vlees. Verlaag het vuur, strooi bloem over het vlees en knijp de teentjes knoflook boven het vlees uit. Schep het vlees om totdat het bloem ook bruin is. Verwarm in een extra pannetjes
de bouillon en de rode wijn tot een warm mengsel. Roer het mengsel vervolgens door het vlees. Bind tijm, peterselie en een laurierblad samen met een braaddraad en leg dit bouquet bij het vlees in de pan. Leg de deksel op het pan en laat het geheel twee uur zachtjes stoven. Schep daarna de champignons en fijn geknipte peterselie door het vlees en laat het geheel nog even zachtjes doorkoken.
Hoeveel calorieën bevat het?
35 gram eiwit, 31 gram vet, 9 gram koolhydraten= 460 Kcal
Gestoofde runderlappen
Wat heb je nodig?
- 500 gram runderlappen
- Zout, peper
- Mosterd
- 70 gram boter
- 1/2 laurierblad
- 2 kruidnagels
- 1 eetlepel azijn
- 1 eetlepel tomatenpuree
Hoe bereid je het?
Bestrooi de runderlappen met peper, zout en eventueel een beetje mosterd. Verhit de boter in een braadpan en schroei de lappen snel dicht. Laat ze rondom mooi bruin bakken. Voeg er het halve laurierblad, de kruidnagels, azijn en de tomatenpuree aan toe. Schenk al roerend zo veel water in de pan dat alle bezinksels vanzelf oplossen. Breng het vocht aan de kook en leg een deksel op de pan. Verlaag het vuur. Laat de runderlappen zachtjes stoven tot ze gaar en mals zijn keer ze af en toe om. Reken op een stooftijd van ongeveer 2-3 uur maar de
juiste bereidingstijd kan verschillen. Schenk zo nodig een extra scheutjes water in de pan.
Hoeveel calorieën bevat het?
23 gram eiwit, 35 gram vet, 1 gram koolhydraten= 400 Kcal
Runder-rolletjes
Bron: Anestiev, Pixabay
Wat heb je nodig?
- 4 dunne runderlapjes van 75 gram
- 100 gram rundergehakt
- 1 sneetje oud witbrood zonder korst
- 75 gram boter
- 1 eetlepel citroensap
- Nootmuskaat
- 1 eetlepel maizena
Hoe bereid je het?
Bestrooi de runderlapjes met peper en zout. Maakt het gehakt aan met in water geweekt witbrood en kneed hier zout, peper en nootmuskaat doorheen. Verdeel het gehakt over de runderlapjes en strijk het goed uit. Rol de lapjes op en bind ze vast met braaddraai of maak het met een houten satéprikker vast. Verhit de boter in een braadpan en schroei hierin de rolletjes rondom dicht en laat ze lichtbruin bakken. Voeg er het citroensap en circa 2 deciliter water aan toe en bak de aanbaksels los. Laat het braadvocht opnieuw koken, verlaag het vuur en doe een deksel op de pan. Laat de rolletjes (blinde vinken) minstens 20 minuten zachtjes stoven tot ze goed gaar zijn. Keer de af en toe om. Haal de rolletjes uit de pan en verwijder de draadjes op prikkers. Leg de maizena aan met koud water en bind hiermee het stoofvocht. Voeg er naar smaak zout en peper aan toe. Geef deze saus er apart bij.
Hoeveel calorieën bevat het?
21 gram eiwit, 21 gram vet, 4 gram koolhydraten= 285 Kcal
Lees verder