Groene pesto; voorgerecht, hoofdgerecht, lunch en hapjes
Groene pesto is een saus die oorspronkelijk uit Italië komt. Tegenwoordig wordt pesto in veel meer landen gebruikt. In Italië wordt groene pesto vooral gebruikt door de pasta, maar je kunt het bij veel meer gerechten gebruiken. Groene pesto wordt ook wel pesto Genovese genoemd.
Verschil groene pesto, rode pesto, rucolapesto en tapenade
Groene pesto is de oorspronkelijke pesto en wordt gemaakt op basis van basilicum. De rode pesto die tegenwoordig ook vaak verkocht wordt is gemaakt op basis van zongedroogde tomaten. Daarnaast heb je nog rucolapesto, zoals de naam al doet vermoeden wordt deze gemaakt op basis van rucola. Tapenade wordt vaak in verwarring gebracht met pesto, maar dit is niet het zelfde. Tapenade is namelijk gemaakt op basis van olijven.
Zelf groene pesto maken
Ingrediënten
- 1 flinke bos basilicum
- 60 gr pijnboompitten
- 80 gr Parmezaanse kaas
- 3 knoflookteentjes
- 100 ml olijfolie
- Peper en zout
Bereiding
Je begint met het roosteren van de pijnboompitten, doe dit in een koekenpan op laag vuur. Zodra de pijnboompitten goudbruin kleuren zijn ze goed. Snij vervolgens de knoflook in kleine stukjes en rasp de Parmezaanse kaas. Voeg nu deze 3 ingrediënten en de basilicum samen en maak het klein in een blender. Hiervoor kun je ook een vijzel gebruiken. Wanneer alles goed door elkaar is gemengd vroeg je de olijfolie toe, doe dit vooral op gevoel. De pesto is op zijn best wanneer hij niet vloeibaar is maar ook niet droog. Op het eind kun je nog peper en zoet toevoegen voor de smaak.
Bewaren
Wanneer je zelfgemaakt groene pesto klaar is kun je deze op twee manieren bewaren. Als je van plan bent om de pesto binnenkort op te maken kun je het het beste in een luchtdicht potje doen. Om de pesto wat langer houdbaar te maken giet je er nog een laag olijfolie overheen. Hierdoor kan er geen lucht bij de pesto komen en bederft de pesto minder snel. Wanneer je erg veel pesto hebt gemaakt kun je het ook invriezen. Een bakje waar je normaal ijsklontjes meemaakt is hiervoor erg handig.
Lunch met groene pesto
Pesto tosti
Iedereen kent de ham-kaas tosti wel, maar behalve deze variant zijn er nog veel andere mogelijkheden. Een daarvan is een tosti met pesto erop. Heerlijk in combinatie met bijvoorbeeld kaas, mozzarella, ham, (zongedroogde) tomaat en/of pijnboompitten.
Wrap met groene pesto
Ook wraps zijn heerlijk met een klein laagje groene pesto. Ze zijn ideaal als afwisseling voor de lunch, maar natuurlijk ook geschikt als avondeten. Naast de pesto kun je er bijvoorbeeld mozzarella, plakjes tomaat (of zongedroogde tomaat) en rucola sla in doen. Een andere lekkere combinatie is groene pesto met kipfilet en rucola sla.
Voorgerechten met groene pesto
Stokbrood met pesto
Een lekker voorgerecht is plakjes stokbrood met pesto uit de oven. Eventueel kun je er ook mozzarella, kleine stukjes zongedroogde tomaat en pijnboompitjes aan toevoegen. Gebruik wat peper en zout voor wat extra smaak.
Pesto door de soep
Pesto kan soms net wat extra smaak geven aan een kom soep, of deze nou zelfgemaakt is of uit blik. Pesto is heerlijk door bijvoorbeeld tomatensoep, groentesoep en courgettesoep. Let er wel op dat je niet te veel toevoegt, het moet niet overheersend worden.
Hoofdgerechten met groene pesto
Pasta's
De bekendste pesto-gerechten zijn natuurlijk de pasta's. Hierin zijn erg veel verschillende dingen mogelijk, allereerst het soort pasta. Van spirelli, vlinderpasta tot aan spaghetti. Ook de ingrediënten kunnen erg divers zijn, denk aan; kip, zalm, tonijn, cherrytomaatjes, mozzarella, Parmezaanse kaas, pijnboompitten, spinazie, champignons, ui, knoflook. Eigenlijk is alles mogelijk, het is maar net wat je zelf lekker vind.
Gebakken kipfilet met groene pesto
Tijdens het bakken van een kipfilet kun je deze marineren met pesto. Wanneer je wat gaatjes in de kip prikt trekt de pesto er goed in. Eventueel kun je over de kip nog wat Parmezaanse kaas strooien en verder op smaak brengen met wat peper en zout.
Pizza met pesto
Groene pesto is ook heerlijk als smaakmaker op een zelfgemaakte pizza. De pesto kun je, eventueel in combinatie met tomatensaus, over de gehele bodem van de pizza smeren. Hierna kun je de pizza naar smaak beleggen. Denk aan kip, mozzarella, ham, champignons, paprika, rucola sla en pijnboompitjes.
Hapjes met groene pesto
Pesto mozzarella spiesjes
Net zo simpel als het klinkt. Neem een cocktailprikker, doe hier een half cherrytomaatje op, een klein mozzarella bolletje en een beetje groene pesto. Ideaal om neer te zetten op een feestje.
Mini wraps
Kleine mini wraps doen het vaak erg goed op een feestje. Smeer de wraps in met een dun laagje pesto. Vervolgens kun je er allerlei ingrediënten naar keuze op doen. Rol ze wraps hierna op en snij ze in kleine plakjes. Doe in elk plakje een cocktailprikker, dit zorgt ervoor dat de wrap goed in elkaar blijft.
Tip: Wanneer je de pesto smaak te overheersend vind kun je deze mengen met wat koksroom, dit zorgt ervoor dat de pesto wat romiger wordt.