Banoffeetaart, dit recept tilt uw kookkunst naar hoog niveau
Banoffeetaart is een verrukkelijke, de smaakpapillen strelende taart. De naam is ontstaan uit een samensmelting van de twee belangrijkste ingrediënten: banaan en toffee. De chefkok van het Engelse restaurant "The Hungry Monk" (De Hongerige Monnik) in East-Sussex is de bedenker van het recept en hij gebruikt ingedikte gecondenseerde melk voor de toffeevulling. Wij doen dat niet, wij maken de toffeevulling zelf door basterdsuiker met boter en room te laten caramelliseren. Smul met ons mee!
De Engelse keuken, lange tijd ondergewaardeerd
De banoffeetaart is in ons land niet zo bekend en dat komt wellicht omdat de Engelse keuken lange tijd nogal ondergewaardeerd is geweest. En terecht overigens, wie 20 jaar geleden in Engeland in een pub een "bar meal" bestelde kon nog wel eens voor verschrikkelijke verrassingen te komen staan! Ook leek het lange tijd zo te zijn dat de Engelsen maar twee soorten groenten kenden, worteltjes en doperwtjes, altijd bij elkaar en te ver doorgekookt, gruwelijk. De betere restaurants waren op de vingers van één hand te tellen en die waren bovendien absurd duur. Deze restaurants waren vooral voor de "happy few", de uitverkorenen...
Gelukkig is daar verandering ingekomen, met een goede restaurantgids in de hand kan men in Engeland tegenwoordig tal van uitstekende eetgelegenheden bezoeken met een normale prijs-kwaliteit verhouding waar gewerkt wordt met verse producten.
Ook kunt u nog wel eens een Bed & Breakfast vinden waar men zich heeft toegelegd op het bereiden van een prima avondmaal met verse groenten uit eigen tuin, dat is ook iets om naar uit te kijken. De gastvrouw en gastheer stellen er een eer in om hun invités te verwennen en zij doen juist extra hun best om het imago van de Engelse keuken naar een hoger plan te tillen.
Engelse taarten, altijd al bijzonder goed van smaak
Op het gebied van taarten en gebak viel er eigenlijk nooit wat aan te merken op de Engelse producten, integendeel dit is een kunst die de Engelsen prima verstaan. We kunnen rustig stellen dat er diverse wereldberoemde taart recepten uit Engeland afkomstig zijn zoals de "Lemon Merinque Pie" en de "Sticky Toffee Pudding", beide onverbeterlijk lekker! In ditzelfde rijtje hoort ook de Banoffeetaart thuis, er wordt wel gezegd dat dit een hemelse taart is, zo lekker. Het zou ook de favoriete taart zijn van "The Iron Lady" Mrs. Margaret Thatcher, of dat een aanbeveling is laten we ter beoordeling aan uzelf over... Het oorspronkelijke recept wordt vermeld in twee kookboeken van The Hungry Monk: "The Deeper Secrets of the Hungry Monk" uit 1974 en in "In Heaven with the Hungry Monk" uit 1997. Het recept dat wij u geven is iets anders, we maken de toffee vulling zelf, dat is een kwestie van smaak.
Het recept voor de Banoffeetaart
De taart is snel klaar want zij hoeft niet in de oven, als u alles in huis heeft kunt u er onverwacht bezoek dus vlot mee verrassen.
Benodigdheden voor de taartbodem
- 300 gram volkorenkoekjes
- 100 gram pecannoten
- 150 gram gesmolten roomboter
Benodigdheden voor de vulling
- 3 grote bananen
- 300 ml slagroom
- 1 eetlepel poedersuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- citroensap
- geraspte pure chocolade voor de garnering
Benodigdheden voor de carameltoffee
- 100 gram roomboter
- 150 gram bruine basterdsuiker
- 250 ml slagroom
Bereiding
- doe de koekjes en noten in een plastic zak en verkruimel ze met een deegroller, de zak voorkomt dat het een rommel wordt,
- strooi het mengsel daarna vanuit de zak in een kom, voeg de gesmolten boter toe en meng alles goed door elkaar,
- verdeel dit deeg over de bodem van een springvorm, druk het stevig aan en zet het 30 minuten in de koelkast,
- maak intussen de carameltoffee: laat de boter samen met de bruine suiker caramelliseren, langzaam op laag vuur!
- voeg daarna de ongeklopte room toe, laat het 5 minuten pruttelen tot het iets dikker wordt en laat het dan afkoelen,
- schil de bananen, snijd ze in dunne plakken en besprenkel ze met citroensap om te voorkomen dat ze bruin worden,
- haal de koekjesbodem uit de koelkast, smeer ze in met de carameltoffee en leg de bananen plakjes erop,
- klop de room met de poedersuiker en vanillesuiker tot het zachte punten vormt, niet tè stijf, en verdeel het over de bananen,
- versier het met fijn geraspte chocolade in zet de taart in de ijskast tot het opdienen,
- Haal een spatelmes langs de rand voor u de springvorm voorzichtig opendoet om de taart uit de vorm te krijgen, klaar!
Probeer het ook eens met gecondenseerde melk
Dit is een machtige taart maar de liefhebbers van toffee en banaan zullen er geen genoeg van krijgen. Zoals gezegd wordt er in het oorspronkelijke recept voor de toffeelaag gecondenseerde melk gebruikt. Het is zeker de moeite waard om dit ook eens te proberen in plaats van de basterdsuiker, room en boter. Gecondenseerde melk is bij ons echter niet overal verkrijgbaar.
Het merk de Friesche Vlag heeft wel blikjes gezoete gecondenseerde melk in het assortiment, die moet u hebben en één blikje is genoeg voor een taartvulling. Laat het gesloten blikje 2 à 3 uur koken ondergedompeld in water, zorg voor voldoende water zodat het blikje steeds ondergedompeld blijft anders spat het uit elkaar! Na het kookproces is de melk gecaramelliseerd en heeft het ook een lekkere toffeesmaak. U kunt het dan uitsmeren over de taartbodem en verder het bovenstaande recept volgen.
Smullen maar!
Welke methode u ook gebruikt voor de toffeevulling, ze zijn allebei even smakelijk maar de methode met de gecondenseerde melk is wat bewerkelijker omdat het blikje zo lang onder water moet koken. Het is wel zo dat u meerdere blikjes tegelijk kunt koken want ze blijven erg lang goed. Uw gasten zullen het over één ding eens zijn: uw kookkunst staat op een hoog niveau!
Lees verder
Reactie
Wendy, 15-12-2014
Heerlijk recept! Met witte chocolade schaafsel ook een mooie kersttaart.
Echter heb ik een vraag. Ik heb het recept 2x gemaakt, 1 keer met de toffee gemaakt met boter en room en 1x met de gecondenseerde melk. Beide keren vond ik de toffee caramel erg dun. De gecondenseerde melk werd na het koken een mooie dikke toffee en ik kon het echt uit het blikje scheppen, maar een uur na het maken van de taart werd de toffee dun en begon zelfs te lopen. Heb ik iets fout gedaan?
Reactie infoteur, 17-12-2014
Beste Wendy,
Nee, zo te horen heb je niets fout gedaan maar is het een kwestie van temperatuur. Dit is eigenlijk een taart die direct gegeten moet worden. Koel je hem goed door hem bijvoorbeeld een uurtje in de vriezer te zetten en daarna in de koelkast dan treedt dit probleem minder snel op. Is de toffeecaramel van boter en room bij het bereiden nog te dun laat dan de boter en de suiker nog langer karameliseren, eventueel kun je de suiker ook eerst apart karameliseren zoals beschreven wordt in het recept Gâteau St Honoré, ode aan de beschermheilige der bakkers dat je vindt in onze taartenspecial, in dat recept is een apart hoofdstukje: Karamelgeheimen. Doe als je zo te werk gaat dan pas daarna de boter erbij en wat later de room en kook het op laag vuur onder af en toe roeren nog verder in. Dat idee met het witte chocoladeschaafsel is inderdaad een goede tip voor kerst! Veel succes bij het bakken!
Vriendelijke groet, Steyn