Heerlijke zelfgemaakte fruitijsjes

Heerlijke zelfgemaakte fruitijsjes De zomer komt er weer aan! En wat is een zomer zonder ijsjes? Helaas zijn deze verleidingen niet altijd even gezond, en naast genieten willen we er natuurlijk ook goed uitblijven zien in de zomer. In dit artikel vind je enkele gezonde en eenvoudige recepten waarmee je zelf ijsjes kunt maken! Niet alleen gezond, maar ook heel leuk om met de kinderen te maken. En nog een voordeel: chocola mag ook! De volgende ijsjes worden in het artikel besproken:

Algemene tips

Als je geen ijsvormpjes hebt kun je ook plastic bekertjes gebruiken. Gebruik een lepel of danoontje ijsstokje als steeltje.

Bewaar de ijsjes bij voorkeur niet te lang. Hoe langer ze in de diepvries staan, hoe harder ze worden.

Zet de ijsjes eerst een half uur zonder stokjes in de diepvries (tenzij je over echte ijsvormpjes beschikt). Na dit halve uur zijn de ijsjes al een beetje gestold. Als je de stokjes er nu pas inzet is de kans groter dat ze rechtop blijven staan in de ijsjes.

Ananasijsjes

Ingrediënten

  • 1 blik ananasringen of –blokjes op sap
  • 1 banaan
  • 1 blik kokosnootmelk
  • ½ theelepel vanille-extract

Overige benodigdheden

  • Blender, staafmixer of vork
  • IJsvormpjes
  • IJsstokjes

Bereidingswijze

  1. Snij de banaan in plakjes. Schep de plakjes in de blender.
  2. Als je ananasringen hebt gekocht, snij deze dan ook in blokjes. Schep de ananas en het sap in de blender.
  3. Giet de kokosmelk en het vanille-extract in de blender.
  4. Mix tot een glad mengsel ontstaat.
  5. Giet het mengsel in de ijsvormpjes.
  6. Zet de vormpjes in de vriezer, voor 30 minuten.
  7. Prik de ijsstokjes in de vormpjes.
  8. Zet de ijsjes weer in de diepvries tot ze helemaal bevroren zijn.

Als je geen blender hebt kun je het fruit prakken met een vork. Of je kunt gebruik maken van een staafmixer.

Échte fruitijsjes

Ingrediënten

  • Fruit naar keuze. Gebruik bijvoorbeeld frambozen, bramen, aardbeien, kiwi, perzik of mango.
  • Fruitsap naar keuze. Gebruik bijvoorbeeld citroensap, sinaasappelsap, appelsap of ananassap.

Overige benodigdheden

  • IJsvormpjes
  • IJsstokjes

Bereidingswijze

  1. Snij het gekozen fruit grof. Dit is niet nodig in het geval van bramen of frambozen. Ontpit eventueel de perzik en/of mango.
  2. Doe het fruit in de ijsvormpjes.
  3. Prik een ijsstokje in elk ijsje. Zo nodig kun je eerst met de punt van een scherp mesje door het fruit prikken.
  4. Vul de vormpjes op met het fruitsap.
  5. Zet de ijsvormpjes in de diepvries.

Chocolade-kiwi-ijsjes

Benodigdheden

  • Kiwi
  • 170 gram pure chocolade
  • 120 ml kokosolie
  • Scherp mesje
  • IJsstokjes
  • Een vel bakpapier

Bereidingswijze

  1. Schil de kiwi.
  2. Snij de kiwi in plakken van ongeveer 2,5 centimeter.
  3. Maak met de punt van een scherp mesje een scheurtje in de zijkant van de kiwi.
  4. Steek een ijsstokje in het gemaakte scheurtje. Maak het scheurtje niet te groot, om te voorkomen dat het ijsstokje er weer uitvalt.
  5. Verwarm de chocolade en de kokosolie au bain Marie. Laat vervolgens weer afkoelen tot kamertemperatuur.
  6. Doop de kiwi’s in de chocolade. Deze zal meteen stollen, doordat de chocolade al niet meer heet was. Er zal dus een mooie, egale laag ontstaan.
  7. Leg de chocolade-kiwi’s op een vel bakpapier en vries in.
  8. De chocolade-kiwi’s kunnen eventueel ook direct geserveerd worden, dus zonder ze eerst in te vriezen.

Variant: Dit recept kan natuurlijk ook gevolgd worden met andere fruitsoorten, zoals banaan of aardbei.

Kokosnoot-frambozenijsjes

Benodigdheden

  • 150 gram frambozen, vers of diepvries
  • 150 gram blauwe bessen, vers of diepvries
  • 1 blik kokosnootmelk
  • 470 ml water
  • 235 ml appelsap, of een andere soort vruchtensap naar smaak
  • 170 gram honing, of naar smaak

Overige benodigdheden

  • Blender of staafmixer
  • IJsvormpjes
  • IJsstokjes

Bereidingswijze

  1. Mix alle ingrediënten in een blender, of met de staafmixer.
  2. Vul de ijsvormpjes voor ongeveer 2/3,
  3. Zet de vormpjes in de diepvries.
  4. Steek na een half uur de ijsstokjes in de ijsjes.
  5. Laat de ijsjes nog minstens 2 uur in de diepvries staan alvorens ze te serveren.
© 2012 - 2024 M_ichje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dieet en ijs, zelf caloriearme ijsjes maken van vers fruitDieet en ijs, zelf caloriearme ijsjes maken van vers fruitTijdens een warme zomerdag is er niets heerlijker dan te genieten van een heerlijk koel en verfrissend ijsje. Echter, kl…
Zelf vruchtenijsjes makenDrie recepten voor het maken van drie soorten heerlijke vruchtenijsjes. Eenvoudig te maken en het kost ongeveer een half…
Fruitblokjes en fruitlolly'sFruitblokjes en fruitlolly'sFruitblokjes en fruitlolly's zijn heerlijk in de zomer. Ze zijn makkelijk te maken en er zitten weinig suiker en kleurst…
Zomerse kiwi-smoothiesZomerse kiwi-smoothiesDe zomer is de tijd van de smoothies. En wat is er nu lekkerder dan een heerlijke kiwi smaak? Het is ook nog gezond ook!

Banoffeetaart, dit recept tilt uw kookkunst naar hoog niveauBanoffeetaart is een verrukkelijke, de smaakpapillen strelende taart. De naam is ontstaan uit een samensmelting van de t…
3 heerlijke recepten met Stevia3 heerlijke recepten met SteviaStevia is een relatief nieuw product. Veel mensen weten daarom nog niet precies hoe ze Stevia moeten verwerken en wat ze…
Bronnen en referenties
M_ichje (113 artikelen)
Gepubliceerd: 15-04-2012
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.