Heerlijke zelfgemaakte fruitijsjes
De zomer komt er weer aan! En wat is een zomer zonder ijsjes? Helaas zijn deze verleidingen niet altijd even gezond, en naast genieten willen we er natuurlijk ook goed uitblijven zien in de zomer. In dit artikel vind je enkele gezonde en eenvoudige recepten waarmee je zelf ijsjes kunt maken! Niet alleen gezond, maar ook heel leuk om met de kinderen te maken. En nog een voordeel: chocola mag ook!
De volgende ijsjes worden in het artikel besproken:
Algemene tips
Als je geen ijsvormpjes hebt kun je ook plastic bekertjes gebruiken. Gebruik een lepel of danoontje ijsstokje als steeltje.
Bewaar de ijsjes bij voorkeur niet te lang. Hoe langer ze in de diepvries staan, hoe harder ze worden.
Zet de ijsjes eerst een half uur zonder stokjes in de diepvries (tenzij je over echte ijsvormpjes beschikt). Na dit halve uur zijn de ijsjes al een beetje gestold. Als je de stokjes er nu pas inzet is de kans groter dat ze rechtop blijven staan in de ijsjes.
Ananasijsjes
Ingrediënten
- 1 blik ananasringen of –blokjes op sap
- 1 banaan
- 1 blik kokosnootmelk
- ½ theelepel vanille-extract
Overige benodigdheden
- Blender, staafmixer of vork
- IJsvormpjes
- IJsstokjes
Bereidingswijze
- Snij de banaan in plakjes. Schep de plakjes in de blender.
- Als je ananasringen hebt gekocht, snij deze dan ook in blokjes. Schep de ananas en het sap in de blender.
- Giet de kokosmelk en het vanille-extract in de blender.
- Mix tot een glad mengsel ontstaat.
- Giet het mengsel in de ijsvormpjes.
- Zet de vormpjes in de vriezer, voor 30 minuten.
- Prik de ijsstokjes in de vormpjes.
- Zet de ijsjes weer in de diepvries tot ze helemaal bevroren zijn.
Als je geen blender hebt kun je het fruit prakken met een vork. Of je kunt gebruik maken van een staafmixer.
Échte fruitijsjes
Ingrediënten
- Fruit naar keuze. Gebruik bijvoorbeeld frambozen, bramen, aardbeien, kiwi, perzik of mango.
- Fruitsap naar keuze. Gebruik bijvoorbeeld citroensap, sinaasappelsap, appelsap of ananassap.
Overige benodigdheden
Bereidingswijze
- Snij het gekozen fruit grof. Dit is niet nodig in het geval van bramen of frambozen. Ontpit eventueel de perzik en/of mango.
- Doe het fruit in de ijsvormpjes.
- Prik een ijsstokje in elk ijsje. Zo nodig kun je eerst met de punt van een scherp mesje door het fruit prikken.
- Vul de vormpjes op met het fruitsap.
- Zet de ijsvormpjes in de diepvries.
Chocolade-kiwi-ijsjes
Benodigdheden
- Kiwi
- 170 gram pure chocolade
- 120 ml kokosolie
- Scherp mesje
- IJsstokjes
- Een vel bakpapier
Bereidingswijze
- Schil de kiwi.
- Snij de kiwi in plakken van ongeveer 2,5 centimeter.
- Maak met de punt van een scherp mesje een scheurtje in de zijkant van de kiwi.
- Steek een ijsstokje in het gemaakte scheurtje. Maak het scheurtje niet te groot, om te voorkomen dat het ijsstokje er weer uitvalt.
- Verwarm de chocolade en de kokosolie au bain Marie. Laat vervolgens weer afkoelen tot kamertemperatuur.
- Doop de kiwi’s in de chocolade. Deze zal meteen stollen, doordat de chocolade al niet meer heet was. Er zal dus een mooie, egale laag ontstaan.
- Leg de chocolade-kiwi’s op een vel bakpapier en vries in.
- De chocolade-kiwi’s kunnen eventueel ook direct geserveerd worden, dus zonder ze eerst in te vriezen.
Variant: Dit recept kan natuurlijk ook gevolgd worden met andere fruitsoorten, zoals banaan of aardbei.
Kokosnoot-frambozenijsjes
Benodigdheden
- 150 gram frambozen, vers of diepvries
- 150 gram blauwe bessen, vers of diepvries
- 1 blik kokosnootmelk
- 470 ml water
- 235 ml appelsap, of een andere soort vruchtensap naar smaak
- 170 gram honing, of naar smaak
Overige benodigdheden
- Blender of staafmixer
- IJsvormpjes
- IJsstokjes
Bereidingswijze
- Mix alle ingrediënten in een blender, of met de staafmixer.
- Vul de ijsvormpjes voor ongeveer 2/3,
- Zet de vormpjes in de diepvries.
- Steek na een half uur de ijsstokjes in de ijsjes.
- Laat de ijsjes nog minstens 2 uur in de diepvries staan alvorens ze te serveren.