Recept melktaart: een heerlijke Afrikaanse taart

Recept melktaart: een heerlijke Afrikaanse taart Afrika staat bekend om de heerlijke gerechten en speciale ingrediënten die in het eten kunnen worden verwerkt. Melktaart is ook een Afrikaans recept waar men het niet zo snel over zal hebben. Het is een typisch recept wat bekend is in Zuid Afrika, waar het zijn origine heeft. Hier wordt het ook wel 'melktert' genoemd. Het is een heerlijke taart, waar later de smaak van melk niet meer in terug is te vinden. Leer hoe het op de juiste manier kan worden gemaakt.

Melktaart recept

Een van de meest lekkere recepten die de Afrikaanse keuken kent is dat van de Afrikaanse melktaart die ook wel Melktert wordt genoemd. Deze heerlijke zachte taart is het lekkerst als deze warm wordt opgediend en wordt gegeten. Door de taart op deze manier te eten, proef je niks meer van de melk maar smaakt het heerlijk zoet en alsof de taart van je vork afsmelt. De taart is heerlijk om te eten bij de koffie of na het diner. Let er wel op dat de taart aardig kan vullen en dat het niet aan te raden is om deze te consumeren als je al vol zit.

Het recept is er een dat waardig is om te delen.

Ingrediënten

Om de taartbodem te maken:

  • 250 ml ( ongeveer 1 kopje) bloem
  • 12,5 ml poedersuiker
  • 125 gr boter
  • beetje zout

Voor de vulling:

  • 500ml melk
  • 1 stuk pijpkaneel of geraspte schil van 1 sinaasappel
  • 37ml bloem
  • 62ml suiker
  • 12,5 ml maïsmeel
  • 3 eieren
  • 1ml (1/4 tl) zout
  • 25 ml (2el) boter

Voor de garnering:

  • kaneel
  • suiker

Bereiding

De bodem:

Meng bloem en suiker. Rasp de koude boter en kneed het tot het kruimelig is. Daarna druk je het mengsel op de ingevette randen en op de bodem van de bak vorm.

Het maken van de vulling:

Kook de melk met de pijpkaneel erin. Meng de suiker, bloem, maïsmeel en zout. Voeg warme melk beetje bij beetje bij de droge ingrediënten en blijf roeren met een lepel. Laat vervolgens het mengsel langzaam koken en roer ongeveer 5 minuten tot het mengsel dik en gaar is. Verwijder de pan daarna van het fornuis en voeg er boter erbij. Laat het vervolgens even afkoelen.

Klop daarna de eieren en voeg deze roerend toe bij het warme mengsel. Let er wel op dat het mengsel glad is, want bij klontenvorming kan de taart mislukken. Schep daarna het mengsel in de taartvorm.

Bak alles zo'n 20 minuten in de voorverwarmde oven bij 220°C (425°F) en verminder de hitte na de eerste 10 minuten.
Laat de taart even afkoelen en strooi als garnering de kaneelsuiker eroverheen.

Serveer de taart bij voorkeur warm.

Eet smakelijk!
© 2008 - 2024 Galideon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zuid-Afrikaanse melktert, oud Hollandse desserttaartWanneer we aan Zuid-Afrikaanse desserts denken dan hebben we het al gauw over Jan Ellis poeding, asynpoeding en brandypo…
Bienenstich: heerlijk zoete taart uit DuitslandBienenstich: heerlijk zoete taart uit DuitslandDit is een recept voor een heerlijk zoete taart met amandelen en een romige vulling. Dit gebak is afkomstig uit Duitslan…
Prinsessentaart zelf maken is erg leukMeisjes die hun verjaardag vieren willen natuurlijk een taart, en wat is nou leuker dan een prinsessentaart voor een mei…
Goedkope gemakkelijke taarten: Monchou taartGoedkope gemakkelijke taarten: Monchou taartBij een verjaardag hoort natuurlijk taart. Taarten bij de bakker kunnen aardig in de kosten lopen, ze zijn namelijk vrij…

Recept voor Sekerpare, een lekker Turks toetjeEen makkelijk te bereiden authentiek Turks gerecht. Goed als dessert, bij een High Tea of gewoon bij een kopje koffie.
Turkse gerechten: eenvoudige lahmacunLahmacun wordt soms ook wel eens Turkse pizza genoemd. Net zoals de meeste Turkse gerechten kost traditionele lahmacun v…
Bronnen en referenties
Galideon (45 artikelen)
Laatste update: 02-07-2017
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.