InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Sherry en tapas, tapas met Sherry

Sherry en tapas, tapas met Sherry

Sherry en tapas, tapas met Sherry Zowel de sherry als de tapas vinden hun oorsprong in het zuid Spaanse Andalucia. De veelzijdigheid van de tapas zijn onlosmakelijk verbonden met de Spaanse manier van leven. Tapas bereid met de juiste traditionele ingrediënten en met behoud van de typische Spaanse smaak. Heerlijk met een goed glas sherry! Hier een greep van de trapasrecepten met sherry.

Hapje en een drankje, voor het unieke Spanje gevoel

Voor de Spanjaarden is eten vooral lekker eten en een sociale aangelegenheid. Voor het echte smakelijke Spanjegevoel, drink bij de tapas een glas droge, gekoelde Fino sherry of een Manzanilla Sherry. Enkele tips en recepten voor snelle, eenvoudige en lekkere tapas:

Tapas met Sherry: Tomatentoast recept:

  • 4 vleestomaten
  • 3 teentjes fijngehakte knoflook
  • Vers citroensap
  • Scheutje olijfolie
  • Glaasje sherry
  • Zout, vers gemalen zwarte peper
  • 8 (of meer!) dikke plakken stokbrood

Bereiding tapas met sherry: tomatentoast:

Maak de tomaten schoon en snijd ze hapbare stukjes.
Hak de knoflookteentjes fijn en meng ze met de tomaten.
Besprenkel de tomaten met een paar druppels vers citroensap.
Voor de smaak voegen we toe: een scheutje olijfolie, wat zout en vers gemalen zwarte peper en als laatste: een scheutje Fino, de Sherry.
Rooster de plakken stokbrood, of besprenkel het brood met olijfolie en leg ze even op de gril, barbecue of oven.
Schep het tomatenmengsel op het brood en serveer het met een goed glas gekoelde Sherry en geniet van het goede Spaanse leven!

Variatietips:

Doe wat chorizo worst door het tomatenmengsel heen. Of met olijven. Serveer met echte Spaanse geitenkaas.

Tapas met Sherry: Garnalen met Sherry en knoflook, recept:

  • 500 gr gepelde en schoongemaakte verse garnalen
  • Verse citroensap
  • Glaasje Sherry
  • Scheutje olijfolie
  • 6 a 8 teentjes knoflook, fijngehakt
  • Verse fijngehakte peterselie
  • Geraspte citroenschil
  • Zout
  • Vers gemalen peper

Bereiding Garnalen met Sherry en knoflook

De schoongemaakte garnalen besprenkelen met het citroensap en een klein half uurtje laten intrekken in de ijskast.
Pan verhitten met olijfolie en de knoflookteentjes even fijnpletten en fijn hakken.
De knoflook glazig frituren in de pan. Laat de knoflook niet aanbranden in de pan!
De garnalen toevoegen en even een paar minuten braden.
De gehakte peterselie en de geraspte citroenschil bij het gerecht doen en heel even mee laten smoren.
De garnalen met zout en verse zwarte gemalen peper bestrooien, op smaak brengen en direct serveren met een goed glas gekoelde sherry, Fino of Manzanilla.

Variatietips:

Serveer met olijven uit Andalucia, een schoteltje met amandelen uit Andalucie, met echte Spaanse geitenkaas en vers knapperig stokbrood. Voor de liefhebbers: Vlak voor het opdienen: een scheutje sherry over de garnalen toevoegen.

Tapas en sherry: champignons en sherry, recept:

Ideaal voor een snelle smakelijke en typisch Spaanse hap. Zalig als een borrelhapje, serveren met vers afgebakken stokbrood of op toastjes:
  • 500 gram verse champignons
  • 3 fijngehakte knoflookteentjes
  • 1 ui
  • Half bosje verse en fijngehakte peterselie
  • Half glaasje sherry
  • Scheutje olijfolie
  • Zout
  • Vers gemalen zwarte peper
  • Druppels vers citroensap

Bereiding tapas en sherry: champignons en sherry

Maak de champignons schoon en snijd ze in hapbare stukjes.
Maak de ui schoon en snijd en/of hak ze in fijne stukjes.
Pel de knoflook en hak ze fijn.
Verhit een pan met olijfolie. Fruit al het fijngehakte ui en knoflook even in de pan. Pas op dat de knoflook niet aanbrand!
Bak op het laatst de champignons even mee.
Blus alles af met de Sherry. Laat het even een paar minuutjes in de pan zitten pruttelen op een laag vuurtje.
Breng de champignons op smaak met zout en verse peper. Desnoods een paar druppels citroensap er over heen sprenkelen.
Gehakte peterselie door het gerecht heen scheppen.

Razend snelle tapas serveren met een glas sherry

Niemand hoeft uren in de keuken te staan om heerlijke en eenvoudige tapas gerechten en borrelhapjes klaar te maken. Alle volgende ingrediënten staan garant voor die typische Spaanse smaak, het is snel en eenvoudig:
  • Een stuk geitenkaas,
  • vers stokbrood,
  • blikje sardientjes in tomatensaus,
  • amandelen,
  • chorizoworst,
  • schaaltje olijven
  • glas Sherry

Eet smakelijk, geniet van het eten, geniet van de sherry en geniet van het leven!
© 2009 - 2019 Roberta, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Eten en drinken op de Canarische EilandenEten en drinken op de Canarische EilandenBent u op de Canarische Eilanden op vakantie en u wilt lekker een hapje eten in een typisch Spaans of Canarisch restaura…
Tapas snel en eenvoudigTapas snel en eenvoudigTapas zijn snel en eenvoudig te maken en kunnen warm en koud gegeten worden. Tapas komen uit Spanje en zijn kleine voorg…
Madrid; stad om uit te gaan; TapasAl bijna 450 jaar is Madrid de hoofdstad van Spanje. De stad die zelf al heel veel ouder is, werd in 1561 door koning Fi…
Spaans: Culinaire woordenlijst  DrankenSpaans: Culinaire woordenlijst DrankenBent u in Spanje of in een Spaans sprekend land op vakantie en u wilt graag iets te drinken bestellen in het Spaans? Lee…
Stedentrip SevillaIn dit artikel vind je wat algemene informatie over een stedenreis naar Sevilla, die samen met Cordoba en Granada de dri…
Bronnen en referenties
  • De Spaanse keuken - Ria van Eijndhoven
  • Tapas - Heerlijke hapjes uit Spanje - Adrian Lissen en Sara Cleary
  • Mijn Canarische schoonmoeder

Reageer op het artikel "Sherry en tapas, tapas met Sherry"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Roberta
Laatste update: 03-04-2009
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!