Mascarpone, een heerlijke basis voor desserts
Wie houdt er nou niet van, heerlijke desserts? Een heerlijke basis ingrediënt, voor vooral Italiaanse desserts in Mascarpone een heerlijke Italiaanse roomkaas. Mascarpone wordt onder andere verwerkt in het bekende en populaire Italiaanse dessert tiramisu, maar laat zich ook prima verwerken in andere dessert recepten
Mascarpone
Mascarpone dat werd ontdekt omstreeks 1600 komt oorspronkelijke uit Lombardije, ten zuidwesten van Milaan, gelegen in Noord-Italië. Mascarpone is een dikke intens rijke roomkaas met een hoog vetgehalte (38- 42 procent). Mascarpone wordt bereid door verwarming van halfvolle room tot ongeveer 90 graden Celsius. De room wordt aangezuurd met (citroen) zuur en moet daarna afkoelen. Na 12 uur wordt de wei afgetapt Vervolgens wordt de kaas opgeslagen in kaasdoek of in poreuze vaten zodat hij nog verder kan uitlekken tot de gewenste dikte. Door het hoge vetpercentage kan mascarpone gebruikt worden als een soort room in zeer verschillende gerechten. Vaak wordt Mascarpone gebruikt als basis in diverse desserts. Mascarpone wordt onder andere verwerkt, in het welbekende Italiaanse dessert tiramisu.
Hartige toepassingen
Mascarpone wordt naast het gebruik in desserts, ook gebruikt in hartige toepassingen. De rijke kaas leent zich goed voor hartige taarten. Soms wordt het vermengd met gorgonzola en gebruikt voor het beleggen van crostinies en crackers. Marscarpone wordt over het algemeen erg jong gegeten. De Italiaanse kaas, wordt vaak vergeleken met yoghurt, omdat de twee producten gebruik maken van soortgelijke productieprocessen.
Mascarpone de Italia
Bereidingstijd: circa 15 minuten
Benodigdheden
- 2 bakjes mascarpone
- 250 ml slagroom
- vloeibare zoetstof of suiker naar smaak
- 1 zakje cantuccini (Italiaanse amandelkoekjes)
- 250 gram aardbeien
Bereidingswijze
Was de aardbeien en bewaar 4 mooie aardbeien apart. Snij de rest van de aardbeien in stukjes en bewaar de aardbeienstukjes apart (onder folie). Breek de cantuccini in kleine stukjes en bewaar ze apart, om zacht worden te voorkomen. Klop de slagroom op met suiker of zoetstof stijf. Doe de mascarpone in een kommetje en roer het wat los. Meng het vervolgens door de slagroom. Meng daar vervolgens de aardbeien doorheen en laat het afgedekt in de koelkast staan totdat je het nodig hebt. Meng vlak voor het opdienen de gebroken cantuccini door het mengsel en schep het in mooie glazen. Denk bijvoorbeeld aan een kleine ijscoupe.
Garneren
Garneer het dessert met een toefje slagroom en ter decoratie met een de apart gelegde aardbeien.
variatietip
Voor een tropische variant, vervang je de aardbeien door 200 gram mango blokjes of 200 gram gesneden perziken.
Italiaanse droom
Bereidingstijd: circa 20 minuten
Wachttijd: minimaal 1 uur in de koelkast
Benodigdheden (4 personen)
- 50 gram blanke rozijnen
- 6 bitterkoekjes
- 1 dl Amaretto
- 250 gram Mascarpone
- 2 dl advocaat
- 4 dunne wafelrolletjes met chocolade
Bereidingswijze
Doe de blanke rozijnen in een kom. Snijd de bitterkoekjes in stukjes en voeg die toe aan de rozijnen. Schenk de Amaretto erbij en laat het geheel circa 10 minuten wellen. Roer in een andere kom de Mascarpone en de advocaat tot een egale massa. Voeg rozijnen, bitterkoekjes en Amaretto toe en schep goed door elkaar. Verdeel de crème over 4 coupes en zet de crème circa 1 uur in de koelkast. Garneer de Italiaanse droom met de wafelrolletjes.