Mascarpone, een heerlijke basis voor desserts

Mascarpone, een heerlijke basis voor desserts Wie houdt er nou niet van, heerlijke desserts? Een heerlijke basis ingrediënt, voor vooral Italiaanse desserts in Mascarpone een heerlijke Italiaanse roomkaas. Mascarpone wordt onder andere verwerkt in het bekende en populaire Italiaanse dessert tiramisu, maar laat zich ook prima verwerken in andere dessert recepten

Mascarpone

Mascarpone dat werd ontdekt omstreeks 1600 komt oorspronkelijke uit Lombardije, ten zuidwesten van Milaan, gelegen in Noord-Italië. Mascarpone is een dikke intens rijke roomkaas met een hoog vetgehalte (38- 42 procent). Mascarpone wordt bereid door verwarming van halfvolle room tot ongeveer 90 graden Celsius. De room wordt aangezuurd met (citroen) zuur en moet daarna afkoelen. Na 12 uur wordt de wei afgetapt Vervolgens wordt de kaas opgeslagen in kaasdoek of in poreuze vaten zodat hij nog verder kan uitlekken tot de gewenste dikte. Door het hoge vetpercentage kan mascarpone gebruikt worden als een soort room in zeer verschillende gerechten. Vaak wordt Mascarpone gebruikt als basis in diverse desserts. Mascarpone wordt onder andere verwerkt, in het welbekende Italiaanse dessert tiramisu.

Hartige toepassingen

Mascarpone wordt naast het gebruik in desserts, ook gebruikt in hartige toepassingen. De rijke kaas leent zich goed voor hartige taarten. Soms wordt het vermengd met gorgonzola en gebruikt voor het beleggen van crostinies en crackers. Marscarpone wordt over het algemeen erg jong gegeten. De Italiaanse kaas, wordt vaak vergeleken met yoghurt, omdat de twee producten gebruik maken van soortgelijke productieprocessen.

Mascarpone de Italia

Bereidingstijd: circa 15 minuten

Benodigdheden

  • 2 bakjes mascarpone
  • 250 ml slagroom
  • vloeibare zoetstof of suiker naar smaak
  • 1 zakje cantuccini (Italiaanse amandelkoekjes)
  • 250 gram aardbeien

Bereidingswijze

Was de aardbeien en bewaar 4 mooie aardbeien apart. Snij de rest van de aardbeien in stukjes en bewaar de aardbeienstukjes apart (onder folie). Breek de cantuccini in kleine stukjes en bewaar ze apart, om zacht worden te voorkomen. Klop de slagroom op met suiker of zoetstof stijf. Doe de mascarpone in een kommetje en roer het wat los. Meng het vervolgens door de slagroom. Meng daar vervolgens de aardbeien doorheen en laat het afgedekt in de koelkast staan totdat je het nodig hebt. Meng vlak voor het opdienen de gebroken cantuccini door het mengsel en schep het in mooie glazen. Denk bijvoorbeeld aan een kleine ijscoupe.

Garneren

Garneer het dessert met een toefje slagroom en ter decoratie met een de apart gelegde aardbeien.

variatietip

Voor een tropische variant, vervang je de aardbeien door 200 gram mango blokjes of 200 gram gesneden perziken.

Italiaanse droom

Bereidingstijd: circa 20 minuten
Wachttijd: minimaal 1 uur in de koelkast


Benodigdheden (4 personen)

  • 50 gram blanke rozijnen
  • 6 bitterkoekjes
  • 1 dl Amaretto
  • 250 gram Mascarpone
  • 2 dl advocaat
  • 4 dunne wafelrolletjes met chocolade

Bereidingswijze

Doe de blanke rozijnen in een kom. Snijd de bitterkoekjes in stukjes en voeg die toe aan de rozijnen. Schenk de Amaretto erbij en laat het geheel circa 10 minuten wellen. Roer in een andere kom de Mascarpone en de advocaat tot een egale massa. Voeg rozijnen, bitterkoekjes en Amaretto toe en schep goed door elkaar. Verdeel de crème over 4 coupes en zet de crème circa 1 uur in de koelkast. Garneer de Italiaanse droom met de wafelrolletjes.
© 2011 - 2024 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwanger en mascarponeZwanger en mascarponeMascarpone is een heerlijk romige verse kaas die zich leent voor gebruik in romige gerechten als risotto of in desserts.…
Tiramisu: Italiaans dessertTiramisu: Italiaans dessertVan oorsprong is tiramisu een Italiaans dessert. Het dessert bestaat uit biscuits gedoopt in koffie met sterke drank, ee…
Tiramisu, eenvoudig receptTiramisu, eenvoudig receptTiramisu is een Italiaans nagerecht met mascarpone, koffie en Amaretto. Tiramisu betekent zoveel als “opkikkertje”. In I…
Het verhaal achter tiramisuTiramisu is een uiterst populair dessert, afkomstig uit Italië. Karakteristieke ingrediënten van dit dessert zijn mascar…

Tapas: verschillende recepten met vleesTapas: verschillende recepten met vleesEr zijn veel verschillende tapas. De tapas die in dit artikel naar voren komen zijn allemaal met vlees. De recepten zijn…
Variëren met zuurkool en zuurkoolschotelsVariëren met zuurkool en zuurkoolschotelsPersonen die bij het bereiden van een maaltijd oog hebben voor de vitamines B en C en ijzer kunnen met gesneden witte ko…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: GutundTasty, Pixabay
  • http://www.ilgustoitaliano.nl/wat-doe-ik-met-de-mascarpone
Tekstschrijvert (367 artikelen)
Laatste update: 18-09-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.