Sorbetijs – meloen

Vele mensen zouden graag zelf eens een keer sorbetijs maken, maar hoe moet dat in godsnaam zonder ijsmachine? Het is eigenlijk heel makkelijk en zeker de smaak meloen doet het goed in sobetijsland. U kunt uw ijs meestal (let hier wel mee op) aanpassen aan uw wensen. U kunt wat minder suiker en wat meer fruit in uw ijs doen, zo wordt het fruitiger en minder zoet. En als het meloenensorbetijs uiteindelijk klaar is, kunt u het mooie ijs coupe scheppen en het ijs heerlijk in de zon opeten.

Recept meloenensorbetijs

Zonder ijsmachine
Voor 4 personen. Moeilijkheidsgraad: *

Ingrediënten:

  • 300 gram meloen
  • 100 ml water
  • 100 gram suiker

Bereiding:

Schenk het water in een pannetje en voeg de suiker eraan toe. Laat het suiker goed oplossen in het water. Kook dit suikerwater ongeveer 3-4 minuten. Laat het daarna goed afkoelen. Verwijder de schil van de meloen. Verwijder dan de pitjes uit de meloen en snijd de meloen in blokjes, opdat de keukenmachine de blokjes kan pureren. Pureer de meloen in een keukenmachine. Nu kan de meloenenpuree aan het afgekoelde suikerwater worden toegevoegd. Zorg ervoor dat het goed gemixt wordt met elkaar. Dan mag het sorbetijs 2-3 uur (hangt af van de capaciteit van de vriezer) in de vriezer. Schep het dan nog eventjes om en laat het nog een half uurtje in de diepvries staan. Zo is het ijs op z’n best als het wordt opgediend.

Recept meloenensorbetijs

Zonder of met ijsmachine
Voor 8 personen. Moeilijkheidsgraad: *

Ingrediënten:

  • 1 (Galia)meloen
  • 250 gram suiker
  • 250 ml water
  • ½ citroen

Bereiding:

Schil de meloen en haal de pitten eruit. Snijd dan de meloen in blokjes, opdat de keukenmachine niet kapot gaat. Pers de halve citroen tot sap. Pak de blender en doe alles in, dus: de blokjes meloen, het citroensap, het water en de suiker. Het de blender aan het maak er meloenenpuree van. Met ijsmachine: Laat de meloenenpuree in de ijsmachine ongeveer drie kwartier draaien. Zonder ijsmachine: Schep het ijs in een vorm (het liefste een ondiepe vorm). Zet het in de diepvries en schep het ijs elke 20 minuten om. Doe dit vijf uur lang.

Recept meloenensorbetijs met wijn

Zonder ijsmachine
Voor 2 personen. Moeilijkheidsgraad: **

Ingrediënten:

  • 500 gram suikermeloen
  • 100 ml zoete, witte wijn
  • 100 gram geleisuiker
  • Sap van 1 hele citroen

Bereiding:

Schil de suikermeloen en verwijder de pitjes. Snijd de meloen in blokjes en pureer hem in de keukenmachine tot puree.
Schenk de wijn in een pannetje. Voeg daar de geleisuiker en het citroensap aan toe. Breng dit geheel aan de kook. Als het flink borrelt, moet het nog 1 minuut door borrelen. Laat het wijnmengsel daarna afkoelen tot kamertemperatuur.
Meng de meloenenpuree en het afgekoelde wijnmengsel goed door elkaar en schep het in een bak. Zet de bak ongeveer 3 uur in de diepvries terwijl u elk uur het ijs omschept, opdat er geen grote kristallen ontstaan.

Serveertips

Schep het meloenensorbetijs in mooie ijscoupes. Spuit wat slagroom op het ijs. Ook een wafeltje erbij is lekker. Bij het meloenensorbetijs kunt u naast stukjes meloen ook heel goed bosvruchten serveren en misschien een klein blaadje munt voor de liefhebbers.
Serveer dezelfde wijn als die u gebruikt heeft in het ijs als u het laatste recept hebt gekozen.

Lees verder

© 2010 - 2024 Jokaz, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelf ijs maken, sorbetijs receptZelf ijs maken, sorbetijs receptWanneer het zonnetje schijnt is er niks lekkerder dan een heerlijke bol sorbetijs, lekker verfrissend en zoet. Zelf gema…
Nagerechten met meloenNagerechten met meloenVeel mensen denken dat meloen een fruitsoort is, maar dat is niet waar. Meloen is een groente en is familie van de komko…
Meloenen zijn lekker en de watermeloen is vooral gezondMeloenen zijn lekker en de watermeloen is vooral gezondIn de gehele wereld worden veel meloenen gegeten. Er zijn dan ook maar liefst zeventig verschillende soorten meloen. Wij…
Zelf ijs maken, roomijs receptenZelf ijs maken, roomijs receptenNiks is lekkerder dan zelf gemaakt roomijs. Je kan lekker variëren met verschillende smaken en structuren. Van vanille r…

Groene Smoothies. Wat zijn groene smoothies?Groene Smoothies. Wat zijn groene smoothies?Smoothies zijn op het gebied van voedsel een gezonde trend, en groene Smoothies worden ook steeds bekender. Groene Smoot…
Glutenvrij brood bakken, een succesvol nieuw receptVoor het bakken van een glutenvrij brood zijn er heel wat beproefde methodes op internet te vinden. De ervaring leert da…
Jokaz (47 artikelen)
Laatste update: 14-10-2010
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.