Sorbetijs – meloen
Vele mensen zouden graag zelf eens een keer sorbetijs maken, maar hoe moet dat in godsnaam zonder ijsmachine? Het is eigenlijk heel makkelijk en zeker de smaak meloen doet het goed in sobetijsland. U kunt uw ijs meestal (let hier wel mee op) aanpassen aan uw wensen. U kunt wat minder suiker en wat meer fruit in uw ijs doen, zo wordt het fruitiger en minder zoet. En als het meloenensorbetijs uiteindelijk klaar is, kunt u het mooie ijs coupe scheppen en het ijs heerlijk in de zon opeten.
Recept meloenensorbetijs
Zonder ijsmachine
Voor 4 personen. Moeilijkheidsgraad: *
Ingrediënten:
- 300 gram meloen
- 100 ml water
- 100 gram suiker
Bereiding:
Schenk het water in een pannetje en voeg de suiker eraan toe. Laat het suiker goed oplossen in het water. Kook dit suikerwater ongeveer 3-4 minuten. Laat het daarna goed afkoelen. Verwijder de schil van de meloen. Verwijder dan de pitjes uit de meloen en snijd de meloen in blokjes, opdat de keukenmachine de blokjes kan pureren. Pureer de meloen in een keukenmachine. Nu kan de meloenenpuree aan het afgekoelde suikerwater worden toegevoegd. Zorg ervoor dat het goed gemixt wordt met elkaar. Dan mag het sorbetijs 2-3 uur (hangt af van de capaciteit van de vriezer) in de vriezer. Schep het dan nog eventjes om en laat het nog een half uurtje in de diepvries staan. Zo is het ijs op z’n best als het wordt opgediend.
Recept meloenensorbetijs
Zonder of met ijsmachine
Voor 8 personen. Moeilijkheidsgraad: *
Ingrediënten:
- 1 (Galia)meloen
- 250 gram suiker
- 250 ml water
- ½ citroen
Bereiding:
Schil de meloen en haal de pitten eruit. Snijd dan de meloen in blokjes, opdat de keukenmachine niet kapot gaat. Pers de halve citroen tot sap. Pak de blender en doe alles in, dus: de blokjes meloen, het citroensap, het water en de suiker. Het de blender aan het maak er meloenenpuree van. Met ijsmachine: Laat de meloenenpuree in de ijsmachine ongeveer drie kwartier draaien. Zonder ijsmachine: Schep het ijs in een vorm (het liefste een ondiepe vorm). Zet het in de diepvries en schep het ijs elke 20 minuten om. Doe dit vijf uur lang.
Recept meloenensorbetijs met wijn
Zonder ijsmachine
Voor 2 personen. Moeilijkheidsgraad: **
Ingrediënten:
- 500 gram suikermeloen
- 100 ml zoete, witte wijn
- 100 gram geleisuiker
- Sap van 1 hele citroen
Bereiding:
Schil de suikermeloen en verwijder de pitjes. Snijd de meloen in blokjes en pureer hem in de keukenmachine tot puree.
Schenk de wijn in een pannetje. Voeg daar de geleisuiker en het citroensap aan toe. Breng dit geheel aan de kook. Als het flink borrelt, moet het nog 1 minuut door borrelen. Laat het wijnmengsel daarna afkoelen tot kamertemperatuur.
Meng de meloenenpuree en het afgekoelde wijnmengsel goed door elkaar en schep het in een bak. Zet de bak ongeveer 3 uur in de diepvries terwijl u elk uur het ijs omschept, opdat er geen grote kristallen ontstaan.
Serveertips
Schep het meloenensorbetijs in mooie ijscoupes. Spuit wat slagroom op het ijs. Ook een wafeltje erbij is lekker. Bij het meloenensorbetijs kunt u naast stukjes meloen ook heel goed bosvruchten serveren en misschien een klein blaadje munt voor de liefhebbers.
Serveer dezelfde wijn als die u gebruikt heeft in het ijs als u het laatste recept hebt gekozen.
Lees verder