Nagerechten met meloen

Nagerechten met meloen Veel mensen denken dat meloen een fruitsoort is, maar dat is niet waar. Meloen is een groente en is familie van de komkommer. De meloen groeit voornamelijk in tropische en subtropische gebieden, in Nederland groeien meloenen alleen in kassen. Vooral in de zomermaanden is meloen een zeer populair ingrediënt, onder andere voor de lekkerste nagerechten. Hier vind je dan ook heerlijke recepten voor nagerechten met meloen.

Gegratineerde gevulde meloen

Ingrediënten (4 personen):

  • 2 galiameloenen
  • 200 gram aalbessen
  • 150 gram bosbessen
  • 150 gram bramen
  • 4 eetlepels bessenlikeur of kersenlikeur
  • 2 eetlepels geschaafde amandelen
  • slagroom

Bereiding:

Snij de meloenen door midden en verwijder de pitten. Snij vervolgens bolletjes uit de meloenen. Was vervolgens de aalbessen, bosbessen en bramen en meng ze samen met de meloenbolletjes in een kom. Schud er vervolgens de bessenlikeur overheen. Verdeel het fruit over de meloenhelften. Decoreer de gevulde meloenen met een toefje slagroom en strooi daar overheen wat geschaafde amandelen. Tip: om het gerecht er nog mooier uit te laten zie, kun je de randen van de meloenen gekarteld maken met een kartelsteker.

Bavarois met aardbeien en meloen

Ingrediënten (4 personen):

  • 250 gram aardbeien
  • 130 gram suiker
  • 15 gram gelatine
  • 200 ml room
  • 4 schijven meloen
  • Poedersuiker
  • Muntblaadjes

Bereiding:

Laat de gelatine 10 minuten weken in koud water. In de tussentijd laat je de suiker oplossen in 250 ml water. Bereid de gelatine zoals vermeld staat op de verpakking en laat het vervolgens afkoelen. Knijp de gelatine uit en los ze op in het water.

Was de aardbeien. Houd 4 aardbeien apart, die je later ter decoratie gebruikt, de overige plet je. Klop de room en voeg, als deze stijf is, de geplette aardbeien en de suikersiroop toe. Meng het geheel goed door elkaar. Verdeel het mengsel over 4 bavaroisvormpjes en laat het 3 uur rusten in de koelkast.

Snij de meloen en de overige aardbeien in stukjes. Haal na drie uur de bavaroisvormpjes uit de koelkast en keer ze om op een bordje. Verdeel het in stukjes gesneden fruit over de bavarois. Strooi er een beetje poedersuiker overheen en decoreer het geheel met een blaadje munt.

Port- Meloen met citroensorbet en bramen

Ingrediënten (4 personen):
  • 2 galiameloenen
  • 4 borrelglaasjes rode port
  • 400 gram sorbetijs
  • 150 gram bramen
  • Muntblaadjes

Bereiding:

Snij blokjes van de meloenen, ongeveer 1 cm x 1 cm. Doe de blokjes in een kom en giet er de port overheen. Meng het even goed door elkaar en zet het 30 minuten in de koelkast. Leg een bolletje citroen sorbetijs in een schaaltje en vul het schaaltje aan de randen op met de meloenblokjes en decoreer het met wat bramen en steek een muntblaadje in het bolletje sorbetijs.
© 2009 - 2024 Faffie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Meloenen zijn lekker en de watermeloen is vooral gezondMeloenen zijn lekker en de watermeloen is vooral gezondIn de gehele wereld worden veel meloenen gegeten. Er zijn dan ook maar liefst zeventig verschillende soorten meloen. Wij…
Sorbetijs – meloenVele mensen zouden graag zelf eens een keer sorbetijs maken, maar hoe moet dat in godsnaam zonder ijsmachine? Het is eig…
Afvallen met meloenAfvallen met meloenEr wordt wel eens gezegd dat je kunt afvallen met meloen. Is dit inderdaad mogelijk of is het onzinnig? Kan meloen ervoo…
Smoothies als bescherming tegen kankerSmoothies als bescherming tegen kankerAls suiker, vlees, eieren, verzadigde vetten en wit brood erom bekend staan de ontwikkeling van kanker te bevorderen, da…

Zoete nagerechtenZoete nagerechtenTypisch dat veel mensen aan het nagerecht minder aandacht schenken als aan de rest van het eten. Alsof er al gegeten is…
De lekkerste belegde broodjes; eenvoudig te makenDe lekkerste belegde broodjes; eenvoudig te makenBelegde broodjes doen het altijd goed; tijdens het ontbijt, voor bij de lunch of als bijgerecht voor de avondmaaltijd. I…
Faffie (113 artikelen)
Gepubliceerd: 24-08-2009
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.