Glutenvrij brood bakken, een succesvol nieuw recept
Voor het bakken van een glutenvrij brood zijn er heel wat beproefde methodes op internet te vinden. De ervaring leert dat de combinatie van recepturen tot een goed eindproduct leidt. Door het ontbreken van gluten in brood wordt het vaak droog en korrelig en ontbreekt de kenmerkende broodstructuur. Bij het glutenvrije bakproces kan dit ondervangen worden door alle ingrediënten op het juist moment, in de juiste verhoudingen toe te voegen. Langdurig experimenteren leidde tot onderstaand recept.
Ingrediënten
(Uitgaande van het bakken van twee grote broden tegelijk)
- 600 ml melk
- zakje gist (b.v. Dr. Oetker, ca. 7 gram)
- 2 pakken broodmix (2x 500 gram, Damhert Nutrition, mix voor wit brood)
- 60 gram suiker
- 30 gram zout
- 2 eieren
- 6 eetlepels olijfolie
- 200 ml lauw water
Damhert Nutrition glutenvrij meel C1000
Damhert Nutrition glutenvrij meel staat garant voor een mooi bakresultaat. Dit meel is goed verkrijgbaar, o.a. bij supermarktketen
C1000.
Voorbereiding
Oven voorverwarmen op 50 graden (ten behoeve van het rijzen van het deeg).
Bakblikken invetten.
Bakblikken
Gebruik de ouderwetse zwarte bakkers-bakblikken voor een optimaal resultaat. Nooit afwassen na gebruik alleen even uitkloppen, eventueel even schoondeppen met keukenpapier.
Gist aanmaken
Verwarm 600 ml melk 2 minuten op 800 watt in de magnetron. Schudt vervolgens het zakje gist leeg in een koffiekopje en voeg één theelepel suiker toe. Vervolgens suiker en gist goed door elkaar roeren. Daarna bodempje warme melk (ca. 200 ml) toevoegen. Roeren en vervolgens even laten staan.
Let op: andere recepten voor glutenvrij brooddeeg maken vaak melding van wel een dubbele hoeveelheid gist als aangegeven in dit recept. De ervaring leert dat het brood hierdoor heel mooi en zeer snel rijst, maar vervolgens ook weer heel snel inzakt.Het brood krijgt dan een harde en dichte structuur. Niet meer dan één zakje gist dus!
Brooddeeg maken
Schudt beide pakken broodmix leeg in een mengkom. Maak in het midden met een lepel een kuiltje en vul dit met de twee eieren, 6 lepels olijfolie en het gistmengsel. Roer vervolgens door elkaar met een lepel. Voeg vervolgens 60 gram suiker, 30 gram zout, 200 ml lauw water en het restant van de warme melk toe (600 ml). Mix het deeg met een mixer met deeghaken minimaal 5 minuten. Je ziet gaandeweg het mengsel vloeibaar/glad worden. Heb geduld, het duurt echt even voor dit zich mengt. Het deeg gelijkmatig verdelen over beide broodbakblikken, en gladstrijken met de bolle kant van een natte lepel.
Het rijzen
Plaats de bakblikken in de oven om te rijzen. Zet de kookwekker om te beginnen op een uur, dit telkens met 15 minuten verlengen tot het deeg gerezen is tot ca. 1 cm onder de rand van het bakblik. Het rijzen van glutenvrij beslag is altijd weer een grillig proces, soms gaat dat heel snel, andere keren heeft het meer tijd nodig.
Tip: trek voldoende tijd uit om te bakken, blijf bij de oven in de buurt om het rijsproces in de gaten te kunnen houden!
Bakken van de glutenvrije broden
Haal vervolgens de bakblikken uit de oven en laat ze ca. 10 minuten op het aanrecht staan. Ondertussen kan de oven verwarmd worden tot 220 graden. Vervolgens de beide blikken met het gerezen deeg terugplaatsen in de hete oven. Bak ze in ca. 30 minuten tot de bovenkant goudbruin is. Haal de broden uit de oven en laat ze even staan alvorens ze uit de bakblikken te kiepen.
Laat de broden goed afkoelen om het goed te kunnen snijden. Zelfgebakken brood verliest al na een halve dag zijn verse smaak. Snij het brood dat je dus niet direct opeet in plakken van ca. 1 cm dik en vries ze gelijk in. Ontdooi brood in magnetron, ca. driekwart minuut op 800 watt en het brood smaakt weer heerlijk vers.
Lees verder
Reactie
A. Vogel-Tollenaar, 16-11-2011
Eindelijk, na 1½ jaar experimenteren een recept dat een geweldig brood
oplevert. Hulde voor diegene, die het heeft uitgedacht!
Met vriendelijke groet,
Mevr. A.Vogel-Tollenaar
Reactie infoteur, 16-11-2011
Graag gedaan, dit recept was voor ons ook weer de uitkomst van veel experimenteren met verschillende recepten. Fijn dat we er ook u een plezier mee hebben gedaan!