Glutenvrij brood bakken, een succesvol nieuw recept

Voor het bakken van een glutenvrij brood zijn er heel wat beproefde methodes op internet te vinden. De ervaring leert dat de combinatie van recepturen tot een goed eindproduct leidt. Door het ontbreken van gluten in brood wordt het vaak droog en korrelig en ontbreekt de kenmerkende broodstructuur. Bij het glutenvrije bakproces kan dit ondervangen worden door alle ingrediënten op het juist moment, in de juiste verhoudingen toe te voegen. Langdurig experimenteren leidde tot onderstaand recept.

Ingrediënten

(Uitgaande van het bakken van twee grote broden tegelijk)
  • 600 ml melk
  • zakje gist (b.v. Dr. Oetker, ca. 7 gram)
  • 2 pakken broodmix (2x 500 gram, Damhert Nutrition, mix voor wit brood)
  • 60 gram suiker
  • 30 gram zout
  • 2 eieren
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 200 ml lauw water

Damhert Nutrition glutenvrij meel C1000

Damhert Nutrition glutenvrij meel staat garant voor een mooi bakresultaat. Dit meel is goed verkrijgbaar, o.a. bij supermarktketen C1000.

Voorbereiding

Oven voorverwarmen op 50 graden (ten behoeve van het rijzen van het deeg).
Bakblikken invetten.

Bakblikken

Gebruik de ouderwetse zwarte bakkers-bakblikken voor een optimaal resultaat. Nooit afwassen na gebruik alleen even uitkloppen, eventueel even schoondeppen met keukenpapier.

Gist aanmaken

Verwarm 600 ml melk 2 minuten op 800 watt in de magnetron. Schudt vervolgens het zakje gist leeg in een koffiekopje en voeg één theelepel suiker toe. Vervolgens suiker en gist goed door elkaar roeren. Daarna bodempje warme melk (ca. 200 ml) toevoegen. Roeren en vervolgens even laten staan.

Let op: andere recepten voor glutenvrij brooddeeg maken vaak melding van wel een dubbele hoeveelheid gist als aangegeven in dit recept. De ervaring leert dat het brood hierdoor heel mooi en zeer snel rijst, maar vervolgens ook weer heel snel inzakt.Het brood krijgt dan een harde en dichte structuur. Niet meer dan één zakje gist dus!

Brooddeeg maken

Schudt beide pakken broodmix leeg in een mengkom. Maak in het midden met een lepel een kuiltje en vul dit met de twee eieren, 6 lepels olijfolie en het gistmengsel. Roer vervolgens door elkaar met een lepel. Voeg vervolgens 60 gram suiker, 30 gram zout, 200 ml lauw water en het restant van de warme melk toe (600 ml). Mix het deeg met een mixer met deeghaken minimaal 5 minuten. Je ziet gaandeweg het mengsel vloeibaar/glad worden. Heb geduld, het duurt echt even voor dit zich mengt. Het deeg gelijkmatig verdelen over beide broodbakblikken, en gladstrijken met de bolle kant van een natte lepel.

Het rijzen

Plaats de bakblikken in de oven om te rijzen. Zet de kookwekker om te beginnen op een uur, dit telkens met 15 minuten verlengen tot het deeg gerezen is tot ca. 1 cm onder de rand van het bakblik. Het rijzen van glutenvrij beslag is altijd weer een grillig proces, soms gaat dat heel snel, andere keren heeft het meer tijd nodig.

Tip: trek voldoende tijd uit om te bakken, blijf bij de oven in de buurt om het rijsproces in de gaten te kunnen houden!

Bakken van de glutenvrije broden

Haal vervolgens de bakblikken uit de oven en laat ze ca. 10 minuten op het aanrecht staan. Ondertussen kan de oven verwarmd worden tot 220 graden. Vervolgens de beide blikken met het gerezen deeg terugplaatsen in de hete oven. Bak ze in ca. 30 minuten tot de bovenkant goudbruin is. Haal de broden uit de oven en laat ze even staan alvorens ze uit de bakblikken te kiepen.

Laat de broden goed afkoelen om het goed te kunnen snijden. Zelfgebakken brood verliest al na een halve dag zijn verse smaak. Snij het brood dat je dus niet direct opeet in plakken van ca. 1 cm dik en vries ze gelijk in. Ontdooi brood in magnetron, ca. driekwart minuut op 800 watt en het brood smaakt weer heerlijk vers.

Lees verder

© 2010 - 2024 Kroezenier, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Is quinoa glutenvrij?Quinoa is een echte powerfood en steeds meer mensen ontdekken wat de voordelen van dit graan zijn. Zo kun je er bijvoorb…
Overzicht glutenvrije broden in de winkel of op het internetOverzicht glutenvrije broden in de winkel of op het internetEr is anno 2020 best veel keuze in glutenvrije producten. In elke supermarkt is er wel een schap te vinden met glutenvri…
Glutenvrij vegetarisch etenWanneer iemand die vegetarisch eet er achter komt dat diegene ook glutenvrij moet eten, dan kan dit overweldigend lijken…
Coeliakie, een onderschatte voedselziekteCoeliakie, een onderschatte voedselziekteCoeliakie is een chronische voedselziekte die niet altijd meteen wordt herkend. De klachten die je vaak kunt hebben als…

Sorbetijs aardbeienWilt u zelf ook eens aardbeiensorbetijs maken? Dat kan! U kunt sorbetijs maken met zowel een ijsmachine als zonder ijsma…
Lekkere pannenkoeken bakken zonder ei en koemelkLekkere pannenkoeken bakken zonder ei en koemelkVoor veel mensen is een pannenkoek een echte traktatie, lekker met zoetigheid of juist hartig. Het is ook leuk om zelf p…
Reactie

A. Vogel-Tollenaar, 16-11-2011
Eindelijk, na 1½ jaar experimenteren een recept dat een geweldig brood
oplevert. Hulde voor diegene, die het heeft uitgedacht!
Met vriendelijke groet,

Mevr. A.Vogel-Tollenaar Reactie infoteur, 16-11-2011
Graag gedaan, dit recept was voor ons ook weer de uitkomst van veel experimenteren met verschillende recepten. Fijn dat we er ook u een plezier mee hebben gedaan!

Kroezenier (91 artikelen)
Laatste update: 01-12-2010
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.