Feta-recepten: met groenten, vis of vlees
Feta is een traditionele Griekse kaas en is verkrijgbaar in veel supermarkten. De Griekse kaas is bereid met schapenmelk of een mix van geiten- en schapenmelk. Feta wordt in meestal in blokjes verkocht en heeft een korrelige structuur. Daarnaast bevat feta minder vet dan andere kazen, dus feta kun je goed als ingrediënt gebruiken in gezonde gerechten. Zo wordt feta vaak gegeten door een salade, maar je kunt feta op allerlei andere manieren eten. Deze Griekse kaas is ook heerlijk door warme gerechten met groenten, vis of vlees.
Inhoudsopgave
Gegrilde asperges met feta
Feta kun je goed combineren met asperges, spinazie of tomaten. Wanneer je feta in je gerechten gebruikt, moet je oppassen met zout, omdat feta zelf zout smaakt.
Ingrediënten
Asperges /
Bron: 306193, Pixabay
- 1 pakje groene asperges
- Feta
- Zout
- Peper
- Verse dille
- 1 eetlepel olijfolie
Bereiding
Het is heerlijk om asperges te grillen, maar ze zijn nog lekkerder met stukjes feta. Verwarm de oven op 200 graden. Leg de asperges op een bakplaat bekleed met folie. Verkruimel wat feta over de asperges. Het geheel breng je op smaak door wat zout en zwarte peper toe te voegen. Sprenkel er wat olijfolie overheen en bak de asperges ongeveer 10 minuten. De laatste twee minuten kun je de oven op grillstand zetten. Haal de asperges uit de oven en maak het gerecht af door er verse dille overheen te strooien. Serveer de asperges met een gebakken of zacht gekookt eitje.
Spinazie en eieren met feta
Ingrediënten
- Een handjevol spinazie
- Feta
- 2 eieren
- Uien
- Olijfolie
- Zout
- Peper
Bereiding
Fruit de uien met wat olijfolie in een pan. Voeg daarna de spinazie en een klein beetje zout toe. Roerbak de spinazie kort, ongeveer 2 tot 3 minuten is voldoende. Doe de spinazie dan in een ovenschaal en breek twee eieren boven de spinazie. Breng op smaak met zwarte peper en een klein beetje zout. Verkruimel ook de feta eroverheen. Plaats de schaal in een voorverwarmde oven bij 200 graden. Bak de eieren 15-20 minuten totdat het eiwit gestold is. Je kunt ervoor kiezen om het eigeel zacht te laten of te laten stollen. Dat is afhankelijk van jouw voorkeur. Serveer met bruin brood of granencrackers. Heerlijk als ontbijt voor het gezin.
Gevulde tomaat met feta
Ingrediënten
- 4 medium of grote rijpe tomaten
- Feta
- Verse platte peterselie
- 1 stengel bosui
- Broodkruimels
- Zout
- Peper
- 1 eetlepel olijfolie
Bereiding
Meestal worden tomaten of paprika's gevuld met gehakt, maar dit recept is geschikt voor de vegetariërs. Ook vleeseters zullen dit recept erg lekker vinden. Begin met het afsnijden van het kapje van de tomaat en haal vervolgens het vruchtvlees eruit. Je kunt de tomaten het beste uithollen met het topje van het mes. Bewaar de pulp in een aparte kom, maar gooi de zaadjes wel weg. In dezelfde kom mix je de overige ingrediënten: feta, broodkruimels, fijngesneden peterselie, bosui, zout, peper en olijfolie. Vul de tomaten met dit mengsel. Bak de gevulde tomaten 15-20 minuten bij 200 graden. Bij 20 minuten bakken zijn de tomaten wat zachter.
Tip: je kunt ook paprika's gebruiken om dit gerecht te maken. Het is heerlijk om een zoete rode puntpaprika te vullen met feta.
Gevulde kip met spinazie en feta
Je kunt kip of varkensvlees vullen met feta. Vaak wordt er naast feta ook spinazie als vulling gebruikt, maar je kunt ook kiezen voor een andere groentesoort zoals tomaten, uien of fijngesneden wortels.
Ingrediënten
- Kippenborst
- Verse bladspinazie
- Feta
- Zout
- Peper
- Oregano
- Olijfolie

Kippenborst met feta /
Bron: JESHOOTS, Pixabay Bereiding:
Leg de kippenborst in met olijfolie, oregano peper en zout. Als je de kip een paar uur eerder inlegt, trekken de kruiden meer in. Snijd met een groot mes de kippenborst open. Doe hierbij alsof je een broodje opensnijdt, snijd de kip dus niet helemaal door. Doe de kippenborst 'open' op de gesneden zijde en leg wat spinaziebladeren en feta op de kip. 'Klap' de kippenborst dan dicht, zodat de ingrediënten binnen de kippenborst zitten. Je kunt tandenstokers gebruiken om de kip goed dicht te houden. Besprenkel de kip met wat olijfolie en zet de kippenborsten in een ovenschaal. De oven moet voorverwarmd zijn op 200 graden. Bak de kippenborsten ongeveer 30 minuten, afhankelijk van de grootte van de kip.
Mediterraanse vis met feta
Het is lekker om feta en groenten samen bij vis te eten. Je kunt er aardappels bij bakken of je kunt de vis zonder aardappels eten. Zo heb je een gezonde maaltijd.
Ingrediënten
- Kabeljauwfilet
- Feta
- 2 grof gesneden tomaten
- Basilicum
- Witte huiswijn
- Uien
- Boter
- Peper
- Mediterraanse kruidenmix
Bereiding
Smelt een beetje boter in de pan en voeg de uien toe. Fruit de uien vijf minuten totdat ze zacht zijn. Doe daarna de stukjes tomaat, Mediterraanse kruidenmix, zout en peper in de pan. Roer de ingrediënten goed door en voeg daarna de wijn toe. Laat het geheel vijf minuten sudderen met een deksel op de pan. Doe na de vijf minuten de kabeljauwfilet in de pan. Laat de kabeljauw 15 minuten sudderen met een deksel op de pan, zodat de vis gaar wordt. Voeg daarna de basilicum, zwarte peper en de verkruimelde feta toe. Dek het geheel 1 minuut af, zodat de feta een beetje zacht wordt. Heerlijk om te serveren met stokbrood, omdat je de tomaten en vis zacht zijn.