Gezond en slank: 4 heerlijke zomerse salades
Heeft u ook zo een zin in de zomer? Heeft u genoeg stamppot gegeten en is het tijd voor een wat luchtigere maaltijd? Maak eens een heerlijke zomerse salade! Met deze vier recepten voor maaltijdsalades heeft u binnen een mum van tijd een heerlijke frisse, gezonde en ook magere maaltijd op tafel staan.
Salade met zomervruchten en spekjes
Ingrediënten voor één salade
- 100 gram eikenbladsla melange
- 1 appel (bv. Elstar)
- 1 schijf verse ananas (ongeveer 1 cm dik)
- 1/4 galia meloen of 1/2 mango
- 125 gram magere spekreepjes
- 1 handje vol pijnboompitten
- Een scheutje olijf- of zonnebloemolie
Bereidingswijze
- Verwijder het klokhuis uit de appel en snijd de appel in blokjes. De appel mag hierbij ongeschild blijven.
- Snijd de schijf verse ananas in blokjes van één à anderhalve centimeter.
- Verwijder de schil van de meloen of de mango. Snijd vervolgens de meloen of de mango in blokjes.
- Doe het scheutje olijf- of zonnebloemolie in een koekenpan en verwarm deze voor op middelhoog vuur.
- Plaats de spekreepjes in de koekenpan en bak ze licht knapperig.
- Gril de pijnboompitten kort, zodat ze een lichtbruine kleur krijgen.
- Meng de appel, de verse ananas, de meloen of mango, de spekreepjes, het handje pijnboompitten en de eikenbladsla melange in een slakom.
- Verdeel de salade over een bord.
Salade Roquefort en rode vruchten
Ingrediënten voor één salade
- 100 gram rucola melange
- 50 à 75 gram Roquefort
- 1 handje verse, gewassen frambozen
- 1 handje verse, gewassen aardbeien
- Balsamico crème
- Eventueel een extra handje aalbessen
Bereidingswijze
- Verdeel de rucola melange over een bord.
- Strooi de frambozen, de aardbeien en eventueel ook wat aalbessen over de rucola melange.
- Kruimel de Roquefort naar smaak over het geheel.
- Trek ten slotte enkele strepen balsamico crème over de salade.
Tip: Ook heerlijk als voorgerecht of met een scheutje balsamicoazijn.
Salade brie en spekjes
Ingrediënten voor één salade
- 100 gram rucola melange
- 1 handje cherry tomaten
- 1/4 rode ui in reepjes
- 125 gram magere spekreepjes
- 100 gram brie naar keuze
- Balsamico crème
- Een knijpfles honing
- Een scheutje olijf- of zonnebloemolie
Bereidingswijze
- Verdeel de rucola melange over een bord.
- Snijd de cherry tomaten in twee stukken en verdeel deze over de rucola melange.
- Verdeel de rode ui over het geheel.
- Giet een scheutje olijf- of zonnebloemolie in een koekenpan en verwarm de pan voor op middelhoog vuur.
- Doe de spekjes in de koekenpan en bak deze licht knapperig.
- Garneer de spekjes over de salade.
- Trek enkele strepen balsamico crème en honing over het geheel.
- Snij tot slot de brie in twee repen en plaats deze, met de uiteinden aan één kan gekruist, in het midden van de salade.
Salade lauwwarme geitenkaas
Ingrediënten voor één salade
- 100 gram rucola melange
- 60 gram geitenkaas naar keuze (bv. 48+ geitenkaas), omwikkeld met spek
- 75 gram magere spekreepjes
- 1 handje gepelde walnoten
- 1 handje gewassen, pitloze, rode druiven
- balsamico crème
- Een knijpfles honing
- Twee scheutjes olijf- of zonnebloemolie
Bereidingswijze
- Verdeel de rucola melange over een bord.
- Garneer de walnoten en de rode druiven over de rucola melange.
- Giet een scheutje olijf- of zonnebloemolie in een koekenpan en verwarm de pan voor op middelhoog vuur.
- Plaats de spekreepjes in de pan en bak deze licht knapperig.
- Pak een tweede koekenpan en giet ook hier een scheutje olijf- of zonnebloemolie in. Verwarm de pan voor op middelhoog vuur.
- Schroei de met spek omwikkelde geitenkaas licht, zodat de spek lichtbruin is.
- Verdeel de licht knapperige spekreepjes over de salade.
- Trek enkele strepen balsamico crème over de salade.
- Plaats de geitenkaas in het midden van het geheel.
- Trek nu ook enkele strepen honing over de salade.
Bon appétit!