Gemakkelijke salades met tomaat
Heerlijke zomerse salades met tomaat, die in een handomdraai op tafel staan. Verrukkelijk door hun eenvoud, gemakkelijk uit te breiden zodat een maaltijdsalade ontstaat. Onderaan het recept tref je hiervoor tal van suggesties aan. Proef de basis en laat daarna je fantasie de vrije loop. Omdat de salades van origine zeer puur zijn, is er één gouden regel; zorg dat je goed verse, liefst biologische producten hebt, dan kan er eigenlijk niets mis gaan.
Sunkissed tomatensalade
Ingrediënten
- (diverse soorten) sla; gewassen en in grote stukken geplukt.
- 1 (rode) ui
- 1/2 komkommer
- 1 bakje sun-kissed tomatoes
- 1 fles balsamicosiroop bianco
- 1 stuk Parmezaanse kaas
- geroosterde pijnboompitjes
Bereiding
Was de sla en slinger hem goed droog. Scheur de sla in flinke stukken. Als je weinig tijd hebt, kun je ook een kant-en-klare gemengde zak sla bij de supermarkt kopen. Leg de sla in de wijde slaschaal. Maak de ui schoon en snij hem door midden. Snij nu van de helften dunne plakken en verdeel deze luchtig over de sla. Was de komkommer en snij hem in de lengte door de helft. Snij hiervan weer dunne plakjes en verdeel deze over de sla. Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan, snij met behulp van een kaasschaaf dunne plakken of flinters van de Parmezaan. Snij de partjes sun-kissed tomatoe door de helft en verdeel over de saladeschaal. Dit mag gerust rijkelijk. Schik de Parmezaan over de schaal en bestrooi alles ten slotte met balsamicosiroop. Gebruik hiervan niet teveel, het is erg zoet. Je kunt de fles liever op tafel zetten en je gasten zonodig naar eigen smaak toe laten voegen. Serveer direct als je de siroop over de salade hebt geschonken.
Aanvullingen
Je kunt de salade net zo voedzaam maken als je zelf wilt, je kunt er zelfs een maaltijdsalade van maken. Heerlijk op een zomerse dag met een verse ciabatta, zoute roomboter en een flesje Italiaanse wijn.
Suggesties om de sla uit te breiden:
- gemarineerde, gegaarde champignons; maak een groentebouillon van een tablet, voeg hieraan een teentje uitgeperste knoflook toe. Kook de champignons in de bouillon gaar, bak ze daarna op in een scheutje olijfolie. Bestrooi met peper en zout tijdens het bakken. Laat afkoelen of serveer lauwwarm op de salade.
- Scheur wat mozzarella in stukjes
- Strooi wat olijven over de salade
- Scheur prosciutto, pancetta of Italiaanse salami in stukken en meng door de salade
- Voeg verse tomaten toe
- Voeg wat stukjes (geroosterde) paprika toe
Panzanella (Italiaanse broodsalade)
Ingrediënten
- Oud ciabattabrood in stukken gescheurd (liefst 1 a 2 dagen oud)
- Een paar rijpe Romatomaten/Pruimtomaten/Pomedori
- 1 komkommer
- 1 grote rode ui, gesnipperd
- 1 bosje basilicum
- versgemalen peper
- zeezout uit de molen
- olijfolie
- rode wijnazijn
Bereiding
Scheur het brood in stukken en doe ze in een grote kom. Maak de tomaten schoon; snij uit de helft van de tomaten het vruchtvlees, laat dit bij de andere helft zitten. Gooi de tomaten bij het brood. Snipper de ui, kan ook in de kom en snij of scheur de basilicum in kleinere stukjes. Snij de komkommer in de lengte doormidden en snij vervolgens halve-maanplakjes of als je dat lekkerder vindt, in blokjes. Gooi alles in de kom en voeg naar smaak versgemalen peper en zout toe. Besprenkel het geheel met olijfolie en de rode wijnazijn. Schep alles goed door elkaar. Als het nog wat te droog is, kun je olijfolie en wijnazijn toevoegen. Proef na 10 minuten en kijk of er nog peper, zout, olijfolie of azijn bij moet. Breng naar wens op smaak, proef telkens na 10 minuten.
Laat de schaal minstens een half uur in de koelkast intrekken.
Aanvullingen
Deze salade is van zichzelf al goed voedzaam en heeft eigenlijk niet veel meer nodig om een echte maaltijd te worden. Je schept gewoon wat meer op. Wel kan het lekker zijn er wat prosciutto door te mengen, uiteraard in rustieke stukjes gescheurd.