Op kamers wonen, makkelijke gerechten koken

Als je pas op jezelf woont, op een kamer of in een kleine woning, zal je ook voor jezelf moeten gaan leren koken. Ik zal je een paar eenvoudige kooktips geven. Koken kan heel leuk zijn, en sommige gerechten zijn eigenlijk vrij snel klaar. Een gerecht moet er ook een beetje gezellig uitzien, vooral als je eens iemand te eten vraagt. In dit artikel kan je leren om pasta met blauwe kaas in zure room met spekjes en peterselie te maken, opgediend met stokbrood en knoflookboter en een salade met tonijn. Erg lekker als je van hartig eten houdt.
Pasta overgoten met een Roquefort Roomsaus met spekjes en peterselie
Benodigdheden:Saus 'au bain-marie' verwarmen
Deze pastasaus mag niet direct in een pan op een vuur gezet worden, want dan gaat de saus schiften. Als je geen 'au bain- mairie' kookstel hebt, kun je met twee pannen werken om de saus 'au bain-marie' te verwarmen. Zo doe ik het zelf altijd:Kruidenboter, knoflook
Voor 2-4 personen:- Een half pakje roomboter
- Een zakje kruidenboterkruiden van Duyvis
- Verse peterselie (paar takjes)
- Verse bieslook (stuk of 10-15 sprietjes)
- Een eetlepel mayonaise (om de boter zacht te houden en voor de smaak)
- Vijf teentjes knoflook
Prak de boter fijn totdat deze een beetje zacht is. Voeg er de eetlepel mayonaise bij en het zakje kruiden van Duyvis. Snij de peterselie en bieslook fijn en schep het er doorheen. Pers de vijf teentjes knoflook uit boven de boter en prak deze er ook doorheen.
Vergeet niet om stokbrood (of ander lekker brood) in huis te halen.
Salade met tonijn
- Sla naar keuze
- Blikje tonijnstukken in olie
- Rauwe ui in schijfjes gesneden
- Eetlepel olijfolie
- Eetlepel azijn
- Tomaat of rauwe wortel
- Zout en peper
Sla wassen en in kleine stukjes scheuren. Schep de uitgelekte tonijn er overheen. Snipper de ui er overheen. Meng de olie en azijn, met zout en peper tot een mengseltje. Snij de tomaat en/of wortel in kleine stukjes en schep deze door de sla. Druppel het olie en azijn-mengsel over de sla en schep de sla goed door.
Kip met rijst, kerriesaus en zoete sla
Wil je wat sneller koken kan je het volgende recept binnen een half uurtje op tafel zetten: Kipfilet met zoete sla, rijst en kerriesaus.Benodigdheden:
- 1 kipfilet per persoon
- Kopje rijst per persoon.
- Pakje kerriesaus.
- Halve banaan per persoon.
- 1 tomaat per persoon.
- 1 Komkommer.
- Olie,
- Azijn.
- Citroensap.
- Zout.
- Peper.
- Bakboter.
Snelkookrijst is een prima alternatief voor gewone rijst. Je kunt ook kiezen voor gewone rijst. Het koken van gewone rijst duurt ongeveer 20 minuten. Snelkookrijst meestal slechts 10 minuten.
- Kipfilets met zout en peper bestrooien en in een bakpan met boter aanbraden, en dan laten garen op laag vuur. Regelmatig keren.
- Ondertussen de rijst koken.
- Terwijl rijst en kip gaar worden, maak je de salade. Was en snij de komkommer in plakjes (met schil is gezonder), en was en snij de tomaten in halve plakjes. De groente in een schaal doen met een beetje olie en azijn. Zowel olie en azijn niet te veel gebruiken, een paar theelepels azijn is genoeg. Een eetlepel olie is ook genoeg. De banaan doe je pas door de salade als alle eten op tafel mag, omdat banaan snel bruin wordt.
- De kerriesaus maken volgens de aanwijzingen op de verpakking. Hou je niet van kerrie dan kan je ook kiezen voor een pepersausje.
- Als alle eten op tafel mag pel je de bannen en snij ze in plakjes en leg deze over de salade heen. De combinatie komkommer, tomaat en banaan, is lekker en gezond.