Stap voor stap leren koken: Hoe leer ik koken als beginner?
Niemand wordt geboren als chef-kok in de keuken. Leren koken begint altijd met het leren van de basis. Leren koken betekent ook dat je hoe dan ook fouten zult maken in het begin. Het ergste dat je kan overkomen is dat je een paar euro verkwist en iets oneetbaars op tafel zet. Wat zijn de dingen, die je echt moet weten voordat je begint met koken? Wat zijn de beste tips voor beginnende koks? Deze korte introductie in koken voor beginners leert je de basics van koken in een handomdraai.
Koken voor dummies: Wees niet bang voor het maken van vergissingen
Veel mensen zijn heel erg bang om dingen verkeerd te doen en eten te verpesten. Koken is echter altijd een proces, waarbij je moet leren door fouten te maken en door toevallige ontdekkingen. De beste recepten vind je uit door per ongeluk iets te veranderen of anders te doen dan wordt voorgeschreven. Er zijn ergere dingen dan een verpeste maaltijd, je bestelt gewoon een pizza en probeert het de volgende dag opnieuw. Neem het jezelf niet kwalijk wanneer je fouten maakt bij het koken, dit gebeurt bij iedere beginnende kok en de volgende keer maak je dezelfde vergissing waarschijnlijk niet nog een keer.
Zoek simpele recepten om mee te beginnen
Er zijn heel veel eenvoudige recepten te vinden op Internet en in kookboeken. Koken voor kinderen en koken voor studenten zijn bijvoorbeeld goede zoektermen om recepten te vinden van de belangrijkste basis gerechten. In dit soort boeken of op zulke websites vind je vaak terug hoe je aardappelen, rijst, pasta en verschillende groenten moet koken en hoe lang ze nodig hebben in de bereiding. Ook zoeken op simpele recepten of snelle maaltijden brengt je meestal direct naar recepten voor die gerechten, die je in 10 minuten of korter met succes op tafel kunt zetten.
Koken voor beginners: Bereid je goed voor en weet wat je nodig hebt aan ingrediënten
Lees altijd eerst het volledige recept, voordat je begint met koken om vervelende verrassingen tijdens het koken te vermijden. Maak eerst een boodschappenlijstje met wat je nodig hebt en haal dit tevoren in huis. Zorg ook dat je basis ingrediënten zoals aardappelen, rijst, pasta en verschillende kruiden, olijfolie, bakvet, bloem en suiker standaard in huis hebt voor de toekomst.
Zet alles wat je nodig hebt voor het recept, zowel ingrediënten als pannen en andere tools, klaar op het aanrecht voordat je begint. Weeg de benodigde hoeveelheid tevoren af en zet alles klaar in schaaltjes in de juiste volgorde.
Proef altijd tussendoor van wat je aan het bereiden bent
Het is niet vies om met een schone lepel tussendoor te proeven van wat je aan het koken bent. Het is zelfs essentieel en iedere masterchef zal meerdere keren tijdens het proces proeven om te kijken of alles nog steeds de goede kant op gaat. Recepten zijn niet altijd perfect en koken is met name een kwestie van leren aanvoelen en proeven. Proeven dus, heel veel proeven.
Proeven zorgt ervoor dat je dingen nog tussentijds kunt bijsturen met kruiden of door bijvoorbeeld bloem of crème fraîche te gebruiken om de smaak van een gerecht milder te maken. Proef dikwijls en denk na over hoe je het gerecht kunt verbeteren.
Hoe maak je koken leuk als beginnende kok?
Koken kan heel leuk zijn, wanneer je je angst laat varen. Geniet van het kopen van alle ingrediënten en steek tijd in het zoeken en verzamelen van leuke en lekkere recepten. Zet een muziekje op in de keuken en neem er een lekker glas wijn bij. Besef dat je aan het leren bent en dat je er beter van kan genieten. Besef ook dat een geweldige kok niet geboren wordt maar dat je veel moet oefenen, veel verkeerd moet doen en veel leert door het vaker te doen om te leren koken. Geniet van het leerproces en leer stap voor stap koken, met steeds meer ideeën van jezelf en met steeds meer succes en lekker eten als gevolg.
Eet smakelijk!